e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Πάντοτε έχουμε δίπλα μας αναξιοπαθούντες και δυστυχείς ανθρώπους

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Στ΄ Ματθαίου 
28 Ιουλίου 2019 
(Ματθ. θ΄ 1-8 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης



Αξιέπαινοι  υπήρξαν οι τέσσερις αυτοί άνθρωποι, οι οποίοι, χωρίς να υπολογίσουν κανένα κόπο, μετέφεραν τον παραλυτικό ενώπιον του Κυρίου για να τον θεραπεύσει. Μάλιστα, άξιος θαυμασμού υπήρξε και ο τρόπος που επινόησαν για να τον οδηγήσουν μπροστά στον Κύριο, κατεβάζοντάς τον με σκοινιά από την στέγη, καθώς, λόγω της πολυκοσμίας, ήταν αδύνατον να πλησιάσουν. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν στην καρδιά τους πίστη στον Θεό και αγάπη προς τον συνάνθρωπο, αποτελώντας ζωντανό παράδειγμα για κάθε χριστιανό όλων των εποχών και εθνοτήτων.
    Διότι πάντοτε έχουμε δίπλα μας αναξιοπαθούντες και δυστυχείς ανθρώπους. Ωστόσο, πολλές φορές, αδιαφορούμε και δεν κάνουμε τίποτα για να τους βοηθήσουμε. Και όχι μόνον αυτό, αλλά συχνά, επικρίνουμε και λοιδορούμε άλλους συνανθρώπους μας, που τους βλέπουμε να βοηθούν. Έτσι γινόμαστε μιμητές των ασεβών Φαρισαίων, οι οποίοι βλέποντας τα θαύματα του Κυρίου δεν μετανόησαν και δεν κατάλαβαν τη δύναμη του Θεού. Τυπολάτρες, εγωκεντρικοί, συμφεροντολόγοι και επιδειξιομανείς ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για τους πάσχοντες συνανθρώπους τους. Πάντα τούς θεωρούσαν κατώτερους και τους περιφρονούσαν. Και όχι μόνο δεν τους βοηθούσαν, αλλά δυσαρεστούνταν, όταν έβλεπαν άλλους ανθρώπους να τους βοηθούν.
    Όμως ο Κύριος γνώριζε τις ασεβείς σκέψεις τους και διάβαζε τις σκοτεινές καρδιές τους. Γι’ αυτό πάντα τους αποστόμωνε, αποδεικνύοντάς τους πόσο μακριά βρισκόντουσαν από τη θεία χάρη.
    Ας μην γίνουμε, λοιπόν, και εμείς σαν κι αυτούς κι ας μην βυθιστούμε στην ύλη και τον εγωισμό. Ας γνωρίζουμε ότι τα αγαθά μας είναι δώρα Θεού, τα οποία μάς προσέφερε για να ανακουφίζουμε τον πλησίον μας. Ας γνωρίζουμε τη θνητότητά μας και τη ματαιότητα της ύλης και του πλούτου. Και προπάντων, χωρίς οκνηρία, ας προσφέρουμε κάθε βοήθεια, υλική και πνευματική, χωρίς να βαρυγκωμάμε, διότι «ιλαρόν δότη αγαπά ο Θεός». Γένοιτο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: