e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Όχι στον δαίμονα του κέρδους και της ύλης

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Ε΄ Ματθαίου 
21 Ιουλίου 2019
(Ματθ. η΄ 28 - θ΄ 1)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Δύο σπουδαία θαύματα επιτέλεσε ο Κύριός μας στην χώρα των Γεργεσηνών: πρώτον, έδιωξε τα πονηρά δαιμόνια, τα οποία βασάνιζαν τους δυστυχείς Γεργεσηνούς και, δεύτερον, τα έστρεψε και τα ανάγκασε να εισέλθουν στους χοίρους, οι οποίοι έβοσκαν σε αγέλες στην τριγύρω περιοχή. Και θα ήταν πράγματι δυνατόν, η δεύτερη αυτή πράξη του Κυρίου, να μάς ξενίζει κάπως, αν βέβαια την σκεφτούμε επιδερμικά και επιπόλαια. Άραγε, για ποιο λόγο ο Παντοδύναμος και Πανάγαθος Κύριος, θέλησε να βασανίσει τα δυστυχή ζώα, τα οποία και αυτά είναι δημιουργήματά Του και, επιπλέον, να ζημιώσει και κάποιους ανθρώπους καταστρέφοντας την περιουσία τους;
Καταρχήν οφείλουμε να έχουμε πάντα κατά νου το γεγονός ότι κάθε πράξη του Κυρίου μας, κινείται εξ αγάπης και δικαιοσύνης. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι «του Κυρίου η γη και το πλήρωμα αυτής». Ωστόσο, πολλές φορές, ο Κύριος μας, φανερώνει το μεγαλείο Του και επιδιώκει τον σωφρονισμό των ανθρώπων, με βίαιες φυσικές μεταβολές και ανατροπές. Μια τέτοια, λοιπόν, σωφρονιστική τιμωρία υπήρξε και ο καταποντισμός των χοίρων των Γεργεσηνών στη θάλασσα. Και τούτο, όχι επειδή μισούσε τα ζώα, αλλά επειδή ήθελε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους τους ασεβείς. Και πρώτα απ’ όλα, στους αλαζονικούς Σαδδουκαίους, οι οποίοι αμφισβητούσαν την ύπαρξη πονηρών πνευμάτων, παριστάνοντας  τους παντογνώστες και πάνσοφους. Εν συνεχεία ήθελε να δείξει στους ασεβείς χοιροβοσκούς ότι δεν μπορούσαν να καταπατούν τον θρησκευτικό νόμο για να κερδίζουν χρήματα. Ως γνωστόν, ο Μωσαϊκός Νόμος απαγορεύει την κατοχή και τη βρώση των χοίρων, επειδή θεωρεί τα ζώα αυτά ακάθαρτα. Παρά ταύτα, οι Γεργεσηνοί βοσκοί, υποκύπτοντας στον δαίμονα του κέρδους και της ύλης, παρέβαιναν προκλητικά τον νόμο του Θεού.
Ο Θεός, λοιπόν, τούς τιμωρεί καταστρέφοντας την μιαρή περιουσία τους. Δυστυχώς, όμως, οι ασεβείς Γεργεσηνοί, δεν έλαβαν το μήνυμά Του. Δεν αντιλήφθηκαν τη θεία δύναμη, βλέποντας την εξουδετέρωση της δύναμης του Διαβόλου από τον Κύριό μας. Αντίθετα, παρέμειναν αλαζονικοί, ψυχικά ακάθαρτοι και αμετανόητοι, σαν τους χοίρους που παρανόμως έβοσκαν. Ήταν και παρέμειναν άνθρωποι «χοιρώδεις», κατά τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Έτσι, ετράπησαν σε φυγή, κατασυκοφαντώντας τον Κύριο και εξεγείροντας τον κόσμο εναντίον Του.
Ας μην καταλάβει, λοιπόν, την ψυχή μας ο σκοτεινός φόβος που κατέκλυσε τους ασεβείς Γεργεσηνούς και ας συναισθανθούμε έγκαιρα την ρυπαρότητα και την αμαρτωλότητά μας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: