e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

«Ουδείς προφήτης εν τη πατρίδι αυτού»

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Αρχής της Ινδίκτου 
1 Σεπτεμβρίου 2019
(Λουκ. δ΄ 16-22 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Η εμφάνιση του Κυρίου στη Συναγωγή ενώπιον των ασεβών Ναζαρηνών, δείχνει την περιφρονητική αντιμετώπιση, την οποία εισπράττει κάθε δίκαιος άνθρωπος στον τόπο του («Ουδείς προφήτης εν τη πατρίδι αυτού»).
     Έτσι, ο Κύριος  ερμηνεύει μπροστά στα μάτια των έκπληκτων Ναζαρηνών συμπατριωτών Του, ένα χωρίο του Προφήτη Ησαΐα. Σε αυτό αναφέρεται ότι ο Θεός θα στείλει τον Υιό Του, τον Μεσσία, τον οποίον έχει χρίσει με Πνεύμα Άγιο (εξ ού και η ονομασία «Χριστός»), για να δώσει την καλή είδηση της Σωτηρίας, δηλαδή για να κηρύξει τον λόγο του Ευαγγελίου στους φτωχούς και τους ασήμαντους. Να παρηγορήσει τους απελπισμένους, να απελευθερώσει  σωματικά και πνευματικά τους ανθρώπους και να τους προσφέρει το σωματικό και πνευματικό φως. Τονίζοντάς τους, παράλληλα, ότι όλα αυτά επαληθεύονται και εκπληρώνονται στο πρόσωπό Του, ως μια ακόμα ρητή και ξεκάθαρη απόδειξη ότι ο Θεός πραγματοποίησε την υπόσχεση που είχε δώσει στο ανθρώπινο γένος δια στόματος των Προφητών.
     Τίποτα από όλα όσα υπόσχεται ο Θεός δεν ακυρώνεται, αλλά πάντοτε μεριμνά για το καλό των ανθρώπων, το οποίο μόνο ο ίδιος γνωρίζει ποιο είναι, αλλά και πότε πρέπει, επ’ ωφελεία του ανθρώπου, να συντελεστεί. Παρά ταύτα, εμείς, πολλές φορές ανοήτως και μέσα στην αμαρτωλότητά μας, ζητάμε από τον Θεό πράγματα βλαβερά για εμάς και θυμώνουμε, όταν δεν πραγματοποιούνται.
     Ο Θεός, όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, έστειλε τον μονογενή Υιό Του, ούτως ώστε να απαλλάξει τους ανθρώπους από το προπατορικό αμάρτημα και να τους καταστήσει πολίτες της Βασιλείας των Ουρανών. 
     Όμως, πώς αντέδρασαν οι άνθρωποι στην προοπτική αυτή; Άλλοι με θετικότητα και αποδοχή και άλλοι, δυστυχώς, με σκαιότητα και εγωισμό, όπως οι ασεβείς συμπατριώτες του Κυρίου, οι οποίοι, όπως μας πληροφορεί η περικοπή, ειρωνεύτηκαν τον Κύριο για την ταπεινή καταγωγή Του και αρνήθηκαν να αποδεχτούν τα σοφά λόγια Του. Και όχι μόνο Τον περιφρόνησαν, αλλά προχώρησαν και πολύ περισσότερο: σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και, εν προκειμένω, θεοκτονίας. Επιχείρησαν να Τον φονεύσουν, ρίχνοντάς Τον σ' ένα γκρεμό λίγο έξω από την πόλη τους. Τότε, ο Κύριος αποφάσισε να στρέψει οριστικά τα νώτα Του στους σκληρόκαρδους αυτούς ανθρώπους και να μεταβεί στη Καπερναούμ των Εθνών, όπου ο σπόρος των λόγων Του βρήκε εύφορο έδαφος. 
     Ας μην μιμηθούμε, λοιπόν, τους ασεβείς Ναζαρηνούς, διότι ο Κύριος το ίδιο θα μας αποστραφεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: