e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Κυριακή προ Υψώσεως Σταυρού 2019, με Γενέθλιο Θεοτόκου και μνεία Μικρασιατών Νεομαρτύρων εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και εορτή του Γενεθλίου της Θεομήτορος, 8ης Σεπτεμβρίου 2019, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, επιτελώντας συνάμα και τη μνήμη των Αγίων Νεομαρτύρων της Μικρασιατικής Καταστροφής, με πρώτο τον Άγιο Χρυσόστομο, Μητροπολίτη Σμύρνης. 

Έτσι, λοιπόν, ο ομιλητής Θεολογίας κ. Σταμάτιος Ζούλας, ομιλώντας προς τους ευάριθμους εκκλησιασθέντες, εκτός από την αναφορά του στην Υπεραγία Θεοτόκο, αναφέρθηκε στην αυταπαρνητική θυσία των Ιεραρχών, Κληρικών και του αθώου Λαού της αιμοσταζούσης και μαρτυρικής Σμύρνης του 1922, προτείνοντας το παράδειγμά τους ως φωτεινή περίπτωση θυσιαστικής συμπεριφοράς έναντι των επαπειλούντων τα τιμαλφή της πίστης και του Γένους μας.

Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς οι κατά Κυριακήν τιμώντες το αναλόγιο της Ενορίας μας κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Σταμάτιος Ζούλας και Σπυρίδων Σαρατσένος.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]








































Απολυτίκιον Αγίων Μικρασιατών Ιερομαρτύρων 
Ήχος δ΄ 
Η πενταυγής Αρχιερέων χορεία, τη των αγώνων νοητή δαδουχία, την Μικρασίαν άπασαν αυγάζει νοητώς, ο σοφός Χρυσόστομος, Γρηγορίω τω θείω, Αμβρόσιος, Προκόπιος και Ευθύμιος άμα, ούς ευφημούντες είπωμεν πιστοί, χαίροις Μαρτύρων, πεντάριθμε σύλλογε.

Απολυτίκιον Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης 
Ήχος γ΄ 
Μέγαν μάρτυρα η Εκκλησία, μέγαν ήρωα το έθνος σύμπαν, τον της Σμύρνης υμνούμεν Χρυσόστομον. Και γαρ γενναίως αθλήσας υπέμεινεν υπέρ πατρίδος και πίστεως θάνατον, Ιεράρχου τε υπόδειγμα εαυτόν ανέδειξε τον στέφανον λαβών τον αμαράντινον.










Δεν υπάρχουν σχόλια: