e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Αυτοπαγιδεύτηκαν οι πολυμήχανοι


Εθνικός Κήρυξ
Του Θεόδωρου Καλμούκου
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκπληξη ήταν η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, με τον πολυμήχανο Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα εκ Ρωσίας, «υπουργό» εξωτερικών του Πατριαρχείου της Μόσχας, με τη διαμεσολάβηση του Αντιοχειανού Μητροπολίτη Ιωσήφ. 
Ο Ιλαρίων, ο οποίος εκτός από μουσικολόγος είναι και γυρολόγος, παρεπιδημεί εν τη χώρα ημών ταύτη, για να παρακολουθεί εκ του συστάδην τις κινήσεις του Μητροπολίτη Ουκρανίας Επιφάνιου. Καθώς λοιπόν είναι αυτοπαγιδευμένοι στο εθνικιστικό τους παραλήρημα με τον Πατριάρχη Κύριλλο -αν και εδώ που τα λέμε ο Ιλαρίων είναι το κουμάντο- άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά, της διαμεσολάβησης του Αντιοχειανού Ιωσήφ να καλέσει και τον Ελπιδοφόρο να συνδειπνήσουν. Κι ο Ελπιδοφόρος, οξύνους όπως είναι και έχοντας μαθητεία εν Φαναρίω, είπε γιατί όχι, οφείλω να μιλώ και συντρώγω με όλο τον κόσμο, για να πληροφορούμαι από πρώτο χέρι τα πιστεύματα και τους λογισμούς τους. Και πολύ καλά έκανε και πήγε. 
Δίδαγμα: Στο επίκεντρο των συνομιλιών βέβαια ήταν το θέμα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, καθώς το Πατριαρχείο της Μόσχας ζητά τρόπο διεξόδου από την αυτοπαγίδευσή του. Κι ο εμφανιζόμενος «άτεγκτος» Ιλαρίων, βλέποντας ότι «σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν» το Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δηλαδή, έκανε μία πρώτη κάμψη για να λιώσει ο πάγος.
Τώρα που τον Ιερώνυμο της Αθήνας θα μιμηθεί και ο Θεόδωρος της Αλεξάνδρειας, ο οποίος είναι «και Πάπας και Πατριάρχης» για την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, τα πράγματα θα στριμωχθούν ακόμα πιο πολύ. 
Δεν έχει παρά ο Ιλαρίων να κάνει πέτρα την καρδιά να μεταβεί εις Φανάριον και να ανοίξει το δρόμο για μία επίσκεψη εκεί του Κυρίλλου να εκζητήσουν τη συγνώμη και την μεγαθυμία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και να σταματήσουν να διαρρηγνύουν τον χιτώνα του Χριστού με τον μεγαλοϊδεατισμό της Μεγάλης Ρωσίας και του Πανσλαβισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: