e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Στο Συλλείτουργο με τον Ιεροσολύμων ο Μόσχας, ναι, είχε προβάδισμα...


Κείμενο: π. Ρωμανός Αναστασιάδης

"ἐξέλιπον δυνατοὶ ἐν ᾿Ισραήλ, ἐξέλιπον, ἕως οὗ ἀνέστη Δεββώρα..." (Κριτ. ε΄ 7)

Διαβάσαμε στα ΜΜΕ: "Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος και συλλειτούργησε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ'."

Ο... πάπας της Μόσχας, ναι, είχε ένα προβάδισμα. Μολονότι τυπικά έθεσε εκ δεξιών του των Ιεροσολύμων, ως τάχα πρώτο, όμως του φόρεσε μανδύα επισκοπικό ενώ ο ίδιος φόρεσε τον πράσινο "πατριαρχικό" των Μοσχοβιτών, θέλοντας να δηλώσει ότι αυτός είναι το... αφεντικό!... Αλλά η παρακολούθηση όλης της ακολουθίας, όπως αναρτήθηκε σε σχετικό βίντεο στο διαδίκτυο, καταδεικνύει ότι τα πράγματα ήταν ένα απόλυτο ανακάτεμα, μια αταξία λειτουργική και εκκλησιολογική.

Μακάρι, λοιπόν, το πράγμα να ήταν τόσο... απλό και ας ήταν η πρώτη θέση του Μόσχας στο Συλλείτουργο ένα μοιραίο λάθος και ευτελιστικό ξεπούλημα των πρωτοτοκίων εκ μέρους του Πατριάρχου Ιεροσολύμων, του οποίου η θέση στα Δίπτυχα της Εκκλησίας δεν είναι προσωπική ιδιοκτησία για να την κάνει αντικείμενο συναλλαγής!

Παρακολουθώντας όμως το βίντεο της Λειτουργίας που έγινε χθες στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, κυριολεκτικά έφριξα! Ένα απόλυτο εκκλησιολογικό και λειτουργικό μπάχαλο, σαφής απόρροια της αιρετικής εκκλησιολογίας της Ρωσικής Εκκλησίας. Πραματικά δεν ξέρω τι... λειτουργία ειναι αυτή που έκαναν στη Μόσχα Θεόφιλος και Κύριλλος. Εγώ τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί και ο Θεός να με φυλάξει να μην βρεθώ ποτέ στη θλιβερή θέση να πρέπει να παρευρεθώ σε τέτοιο γεγονός… Η εκκλησιολογική σύγχυση και αποστασία της Μόσχας ακόμη και εκεί, στο Μυστήριο των Μυστηρίων!…

Το τελικό συμπέρασμα: Δεν είναι και τόσο σαφές το ποιος ήταν ο… Πρώτος… Δεν ξέρω εάν υπήρχε καν Πρώτος… Άλλα του Πρώτου έκανε ο ένας, άλλα ο άλλος...

Στη Μεγάλη Είσοδο πρώτος μνημόνευσε ο Μόσχας (διατηρώντας σταθερά το... προβάδισμα...) και δεύτερος ο Ιεροσολύμων, αμφότεροι τραγικοί, διαγράφοντας από τα Δίπτυχα όλους τους Προκαθημένους πλην των εαυτών τους, αφού... αλληλομνημονεύθηκαν δεόντως!

Αλλά αργότερα το πράγμα πήρε μια τροπή που αγγίζει τα όρια της διακωμώδησης και του εμπαιγμού της Φρικτής Μυσταγωγίας... Ο καθένας, για παράδειγμα, είπε από μια εκφώνηση στον καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων (την πρώτη ο Κύριλλος: "Λάβετε φάγετε…", τη δεύτερη ο Θεόφιλος "Πίετε εξ αυτού πάντες..."). Στην Ορθόδοξη Λειτουργία που παρελάβαμε από τους Πατέρες μας όλα αυτά είναι του Πρώτου και μόνον. Ένας είναι ο Λειτουργός, οι άλλοι είναι Συλλειτουργοί. Επίσης, ενώ την ευχή του καθαγιασμού την είπε ο Μόσχας (έχοντας έτσι ένα... προβάδισμα στο να θεωρείται "Πρώτος", πού καταντήσαμε...), εν συνεχεία... σκούντηξε τον Ιεροσολύμων ώστε να ευλογήσει αυτός τα Τίμια Δώρα! Τραγικό. Ο Πρώτος, και μόνον ο Πρώτος, ο Λειτουργός, λέγει και την ευχή και ευλογεί λέγοντας "Και ποίησον τον μεν άρτον...", "Το δε εν τω Ποτηρίω τούτω...", "Μεταβαλών τω Πνεύματί σου τω Αγίω"...

Το όλο αυτό σκηνικό με συνέτριψε. Μια σκηνοθεσία απόλυτα εκκοσμικευμένη, ανορθόδοξη και αντορθόδοξη, που παραχαράσσει τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας και το κέντρο Της, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, προς χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων! Χειρότερο και από αίρεση, ή μάλλον η αίρεση των αιρέσεων!

Φυσικά για έναν Προκαθήμενο Παλαιφάτου Θρόνου της Πενταρχίας, όπως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, που όφειλε να απαιτήσει ή να είναι αυτός ο Πρώτος ή να μην λάβει καθόλου μέρος, η συμμετοχή και η ανοχή σε ένα τέτοιο αχταρμά είναι ΕΓΚΛΗΜΑ, ξεπούλημα και παράπτωμα που σε άλλες εποχές, όταν υπήρχαν εκεί κάτω στα Ιεροσόλυμα μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες με υγιές φρόνημα και επίγνωση της αποστολής τους, θα είχε μία και μόνο συνέπεια: Να μην προλάβει ο Μακαριώτατος να επιστρέψει στην έδρα του ως... Πατριάρχης! Αυτό είχε γίνει επί του Ιεροσολύμων Κυρίλλου του Β΄, όταν και εκείνος ήταν επιρρεπής στα... θέλγητρα του "ξανθού γένους"...

Ο Θεός να λυτρώσει την Σιωνίτιδα Εκκλησία από τον περαιτέρω ξεπεσμό... Αμήν.



Δεν υπάρχουν σχόλια: