e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Πανηγυρική πρώτη εκδήλωση του "Σπορέα", Συλλόγου Φίλων Ιεραποστολής Μητροπόλεως Ζάμπιας


Τη μεγάλη ελληνίδα και Αρχόντισσα των Εκκλησιών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κα. Μαρίνα Τσιχλάκη τίμησε, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Σύλλογος Φίλων Ιεραποστολής Ιεράς Μητροπόλεως Ζάμπιας «Ο Σπορέας», βραβεύοντας την για τη συνολική προσφορά της στον απόδημο ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης του ιεραποστολικού έργου της Μητρόπολης Ζάμπιας, αλλά και των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει ο Σύλλογος για την παροχή βοήθειας στον τομέα της εκπαίδευσης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην κεντροαφρικανική χώρα. Την τιμητική πλακέτα παρέδωσε στην κα. Τσιχλάκη ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ κ. Γιάννης Χρυσουλάκης. Στο χαιρετισμό του ο κ. Χρυσουλάκης εξήρε τη σημαντική συνεισφορά της κας. Τσιχλάκη στο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην αφρικανική ήπειρο και ιδιαίτερα στην Μοζαμβίκη, όπου και κατά τη διάρκεια των ταραχών πριν από την ανεξαρτησία της (1975) και τον αιματηρό εμφύλιο που ακολούθησε, με απόλυτη αυταπάρνηση και αυτοθυσία διέσωσε την Ορθόδοξη Ιεραποστολή αλλά και την ύπαρξη του ελληνικού στοιχείου. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μία κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη, επισήμων, μελών του Συλλόγου, αλλά και  πολλών φίλων της Ιεραποστολής που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα του «Σπορέα». Πιο συγκεκριμένα, το "παρών", μεταξύ άλλων, έδωσαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, η υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ κ. Θανάσης Μπούρας, ο βουλευτής του Σύριζα και Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, οι βουλευτές του Σύριζα Σταύρος Αραχωβίτης και Γιάννης Αμανατίδης, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Ζιμπάμπουε κ. Γεώργιος Μαρκαντωνάτος, ο πρώην υπουργός κ. Σάββας Τσιτουρίδης, η πρώην εκπρόσωπος τύπου στο «Ποτάμι» κα. Ζωή Αποστολοπούλου, η δημοσιογράφος κα. Έλλη Στάη που είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης, η επικοινωνιολόγος κα. Μαρία Καρακλιούμη, οι πρώην βουλευτές Ηλίας Καρανίκας και Νίκος Νικολόπουλος, ακαδημαϊκοι, δικαστικοί, κ.α.

Κατά το άνοιγμα της εκδήλωσης, η πρόεδρος του «Σπορέα», κ. Νάγια Μήλιου παρουσίασε τις δράσεις που πρόκειται να αναπτύξει ο Σύλλογος στην αφρικανική χώρα, εστιάζοντας κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα προς τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και κυρίως προς τα παιδιά. «Το ιεραποστολικό μας έργο είναι εστιασμένο στην κάλυψη βασικών αναγκών ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, στη βάπτιση παιδιών και ενηλίκων, στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση των νέων, αλλά και στην επαφή τους με τα ελληνικά και χριστιανικά ιδεώδη. Το ιεραποστολικό έργο της Μητρόπολης Ζάμπιας περιλαμβάνει δραστηριότητες που είτε έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, όπως είναι η κατασκευή εκκλησίας και σχολείου στην περιοχή των Βλαχάκηδων, στο Ζαμπέζη ποταμό και η κατασκευή κλινικών εντός του Ιεραποστολικού Κέντρου Αγ. Βασίλειος, στη Λουσάκα, είτε δρομολογούνται όπως είναι η δημιουργία Έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Παν/μιο της Λουσάκα σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, και η δημιουργία γεωργικής σχολής» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μήλιου.

Στην ομιλία του, με θέμα: «Ιεραποστολή και Γυναίκα», ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, αφού μετέφερε τις ευχές του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ.κ. Θεοδώρου Β’, αναφέρθηκε στην πολύτιμη συνεισφορά των γυναικών στην υπόθεση της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στην Αφρική, όπου αρκετές ορθόδοξες μοναχές αλλά και λαϊκές γυναίκες διακονούν και προσφέρουν τα μέγιστα στις τοπικές κοινωνίες και στους αδύναμους συνανθρώπους μας και κυρίως στα παιδιά, είτε δια της φυσικής τους παρουσίας, περιστασιακής ή μόνιμης σε κάποιο ιεραποστολικό  κλιμάκιο, είτε συμμετέχοντας σε έναν ιεραποστολικό Σύλλογο.  Στο πλαίσιο αυτό, ο Μητροπολίτης Ζάμπιας, αναφέρθηκε  και στην πολύτιμη συνεισφορά της Μεγάλης Αρχόντισσας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (ύψιστος τίτλος τιμής που απονέμεται σε  λαϊκούς, οι οποίοι διακρίνονται για το μεγαλόπνοο και μακράς διάρκειας έργο τους, κοινωνικό και πνευματικό) κα. Μαρίνας Τσιχλάκη τονίζοντας πως το παράδειγμα της εμπνέει, δίνει κουράγιο, δύναμη και ελπίδα. «Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι σε εποχές όχι απλώς δύσκολες, αλλά στην κυριολεξία επικίνδυνες, εν μέσω πολέμου και διωγμού, με απόλυτη αυταπάρνηση και αυτοθυσία διέσωσε ουσιαστικά την Ορθόδοξη Ιεραποστολή αλλά και την ελληνική παρουσία στη Μοζαμβίκη, μαζί με τον μακαριστό σύζυγό της, τον τότε Επίτιμο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος. Μέχρι σήμερα, ἡ σεβαστή Αρχόντισσα, στέκεται αρωγός και φύλακας άγγελος στις ανάγκες και τα προβλήματα της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τελευταίο μεγάλο έργο της την επισκευή και αποκατάσταση του ιστορικού Ναού της αγίας Τριάδος στην πόλη Μπέιρα, τον οποίο κατέστρεψε ο φονικός τυφώνας Ιντάι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννης. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης χαιρετισμό απεύθυναν, ο ΥΦΕΘΑ Κ. Αλκ. Στεφανής, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Θανάσης Μπούρας και ο Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης. Ειδικότερα, ο κ. Στεφανής αφού αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια που καταβάλει η Μητρόπολη Ζάμπιας και προσωπικά ο Σεβασμιότατος, για τη διάδοση της ορθοδοξίας αλλά και των πανανθρώπινων αξιών που πρεσβεύει ο ελληνικός πολιτισμός, τόνισε πως ο Ορθόδοξος κόσμος έχει ιστορικό χρέος να συμπαρασταθεί στο Ιεραποστολικό έργο ώστε να ανταποκριθεί η Ορθοδοξία στις τεράστιες ανάγκες της απέραντης Αφρικανικής Ηπείρου. Ο κ. Μπούρας αναφέρθηκε στις δύσκολες και συχνά εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, μέσα στις οποίες καλείται να έρθει σε πέρας το Ιεραποστολικό έργο στην Αφρική, σημειώνοντας την συνεισφορά της ορθοδοξίας και του ελληνισμού στην προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των κατοίκων, όχι μόνο της Ζάμπιας, αλλά όλης της ηπείρου. Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαηλίδης, έχοντας την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο  που διαδραματίζει η ΔΣΟ, ως ένας παγκόσμιος οργανισμός που συμμετέχουν ορθόδοξοι βουλευτές από 34 χώρες. Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως η Αφρική έχει κηρύξει το 2020 ως έτος προστασίας των προσφύγων, συμπληρώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται μία παγκόσμια συνάντηση μεταξύ του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου, της ΔΣΟ και άλλων διεθνών οργανισμών στη Ζάμπια. Ο κ. Μιχαηλίδης εξήγγειλε την χρηματοδότηση από τη ΔΣΟ, της κατασκευής μιας πτέρυγας κλινικής στο Ιεραποστολικό Κέντρο της.
  
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το λόγο έλαβε και ο γνωστός παρουσιαστής Σάκης Τανιμανίδης, ο οποίος, υπό το βλέμμα της συζύγου του και επίσης παρουσιάστριας, κα. Χριστίνας Μπόμπα, μετέφερε στο κοινό τις εμπειρίες που αποκόμισε από την επίσκεψή του στη Ζάμπια. Για το σκοπό αυτό ο κ. Τανιμανίδης επιμελήθηκε και παρουσίασε ένα μικρό, αλλά εξαιρετικά συγκινητικό βίντεο από τα γυρίσματα που πραγματοποίησε σε σχολείο της πρωτεύουσας της χώρας, Λουζάκα. Λίγο νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η προβολή ενός ακόμη βίντεο με τίτλο «Ιεραποστολικά Βήματα στη Ζάμπια» το οποίο είχε επιμεληθεί ο δημοσιογράφος κ. Μανόλης Δημελλάς. 

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά, από την Παιδική και Νεανική Χορωδία του «Ωδείου Τερψιθέας Πειραιά» -Χατζημανωλάκη έχοντας ως συνοδεία στο πιάνο την κα. Ε. Καφετζιδάκη, την ομάδα από την μπάντα πνευστών του κ. Θ. Κυρζίδη και το μουσικό σχήμα «Εν Χορδώ». 


























Δεν υπάρχουν σχόλια: