e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Βατοπαιδινό Μετόχι του Αγίου Ανδρέου στον Γαλατά

Συνεόρτασε με την ρωσόφωνη Παροικία της Πόλεως την εορτή της μνήμης του εφόρου και προστάτου του Ναού


“Όσοι έχουν βαθειά πίστη στον Χριστό και αγάπη στον Χριστό και στους συνανθρώπους τους είναι ίσοι στα μάτια του Θεού, είναι αδελφοί ενώπιον του Θρόνου του Κυρίου”, επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του, στο Ι. Βατοπαιδινό Μετόχιο του Αγίου Ανδρέα, στον Γαλατά, μετά τη θεία λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε σήμερα, Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται, με το Ιουλιανό ημερολόγιο, η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και πανηγυρίζει η ρωσόφωνη παροικία της Πόλεως. 

Απευθυνόμενος στους πολυάριθμους πιστούς ο Παναγιώτατος επισήμανε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν κάνει διάκριση μεταξύ Ρώσων, Ελλήνων και λοιπών εθνικοτήτων, διότι αυτό που προέχει είναι η κοινή ορθόδοξος πίστη. Αναφέρθηκε μάλιστα στην πρόσφατη απόφαση του Πατριαρχείου να κατατάξει στο αγιολόγιο της Εκκλησίας τον Άγιο Σωφρόνιο Σαχάρωφ, κτήτορα της Μονής του Essex Μ. Βρετανίας, ο οποίος ήταν ρωσικής καταγωγής, αλλά και μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως Κριμαίας.

“Για μας ισχύει αυτό που είπε ο Απόστολος Παύλος, “Ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ”, όλοι είμαστε εν “εν Χριστώ Ιησού”.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε την χαρά του που και εφέτος, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ανδρέου, βρέθηκε ανάμεσα στα μέλη της ρωσόφωνης παροικίας της Πόλεως για να συνεορτάσει μαζί τους τη μνήμη του Πρωτοκλήτου μαθητού του Κυρίου, Ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, και εφόρου του πανηγυρίζοντος Ι. Μετοχίου. 

“Αισθάνομαι τη χαρά την οποία αισθάνεται κάθε πατέρας όταν συναντά τα παιδιά του, όταν βρίσκεται με την οικογένειά του”.

Χαιρέτησε ιδιαιτέρως την παρουσία των Γενικών Προξένων της Ελλάδος και της Μολδαβίας στην Πόλη, κυρίας Γεωργίας Σουλτανοπούλου και κ.Alexandru Prigorschi, και τους ζήτησε να μεταφέρουν στους πιστούς των χωρών τους, εν όψει των εορτών των Χριστουγένων, την πατρική του αγάπη και την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης συνεχάρη τον δραστήριο Ιερατικώς Προϊστάμενο της Παροικίας, Μ. Ιεροκήρυκα Πανάρετο, αλλά και τον συνεφημέριό του π. Βίκτωρα, και όλα τα μέλη της παροικίας για το επιτελούμενο έργο.

Προηγουμένως τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο π.Πανάρετος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη και όλους όσοι ενισχύουν το έργο της ρωσόφωνης ενορίας του Αγίου Ανδρέου.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μ.Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων με τον διάκονο Ιάκωβο στα σλαβονικά και έψαλε η γυναικεία χορωδία της Ενορίας.

Αμέσως μετά ο Παναγιώτατος εγκαινίασε το παρακείμενο μικρό μουσείο με παλαιά λειτουργικά σκεύη, άμφια, ιερά βιβλία και εικόνες του Ναού, αλλά και κειμήλια από την καθημερινή ζωή της παροικίας, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του π. Παναρέτου, και ακολούθως παρακάθησε στο εόρτιο γεύμα που προσέφερε η Κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: