e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Πατριαρχικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ναό των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου


Απόψε, εσπέρας 20ής Μαΐου 2019, στον πανηγυρίζοντα Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου Κωνσταντινουπόλεως. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄.
[Φωτογραφίες: Ηλίας Κουλουρίδης]






































Η πρόταση της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου για την διάσημη περιοχή "Ναυάγιο" Ζακύνθου [video]



Βράδυ Δευτέρας, 20ής Μαΐου 2019. Δείτε την παρουσίαση της πρότασης και την μελέτη αξιοποίησης της περιοχής του Ναυαγίου από την Ιερά Μητρόπολη, η οποία μάλιστα έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις τοπικές αρχές, τις υπηρεσίες, τους φορείς, τους συλλόγους και σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, προκειμένου να παραστούν και να ενημερωθούν για το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Η εκδήλωση θα γίνει στη Λέσχη «Ο Ζάκυνθος», στην πλατεία Αγίου Μάρκου Ζακύνθου. 

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι: 
  •  Ο Θεολόγος και Γραμματέας της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου Πέτρος Παράσχης και 
  •  Ο Μηχανικός Διονύσης Μπονίκος, ο οποίος θα παρουσιάσει την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης για το πλάτωμα του Ναυαγίου.











ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΡΑΣΧΗ

Ιστορική αναδρομή και ενέργειες αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών και του Ναυαγίου


Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιε,
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομε, 
Κύριε Βουλευτή, Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, Κύριε Δήμαρχε,
Κύριοι Αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας, κ. Λιμενάρχη, 
Κύριε Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 
Κυρίες και Κύριοι Εκπρόσωποι όλων των φορέων, 
Κυρίες και Κύριοι
Την αφορμή και τους λόγους επίσπευσης της αποψινής μας εκδήλωσης, αποτέλεσε ένα πολύ πρόσφατο πρωτοσέλιδο τοπικής εφημερίδας, στο οποίο πάνω από τη φωτογραφία του κόλπου του Ναυαγίου, φιγουράριζε, με κεφαλαία γράμματα, η λέξη ΑΔΡΑΝΕΙΑ.

Τότε ασυνείδητα σκέφτηκα, πως όλο αυτό μοιάζει, και εν πολλοίς είναι άδικο, καθώς η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου ποτέ δεν υπήρξε αδρανής ως προς την κατεύθυνση αυτή. Γι’ αυτόν το λόγο, λοιπόν, οφείλω εν αρχή να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο και τον Σεβασμιώτατο Γέροντά μας κ. Χρυσόστομο, Πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής της Ιεράς Μονής του Αι Γιώργη Κρημνών, για την τιμή να αποδεχθούν την εισήγησή μου, για την παρουσίαση στο ευρύ κοινό της Ζακύνθου της πρότασης ανάδειξης και αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής του Ναυαγίου. Ευχαριστώ, επίσης, τον αγαπητό συνάδελφο Σπύρο Ξένο για την συμπαράστασή του στην ιδέα μου καθώς και τον Πολιτικό  Μηχανικό κ. Διονύσιο Μπονίκο, που και οι τρεις μαζί, με μια ψυχή και μια σκέψη, πιστέψαμε σε αυτό το οποίο θα δείτε στη συνέχεια. 

Κυρίες και κύριοι, 
Από την αρχή της υπαλληλικής μου καριέρας ασχολήθηκα με την ερειπωμένη, και κλειστή τότε, ιστορική Μονή του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών. Και πιστεύω, πως η κατάθεση της προσωπικής μου αυτής μαρτυρίας, θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε, ότι όλη εκείνη η περιοχή αναπτύχθηκε και μεταμορφώθηκε, από τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις της τοπικής Εκκλησίας ΜΟΝΟ. 

Ας γίνω περισσότερο συγκεκριμένος:

Στις 14 Νοεμβρίου 1995,  παρά το γεγονός ότι ήμουν υπάλληλος μόλις 14 ημερών στα Γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου, ο Σεβασμιώτατος τότε Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, μού ζήτησε να συνοδεύσω και να ξεναγήσω τον μοναχό Θεόκλητο στην μονή του Αι Γιώργη των Κρημνών. Με την συνδρομή του εφημέριου Βολιμών, πατρός Αναστασίου Καψαμπέλη, επισκεφθήκαμε την περιοχή. Φτάσαμε στο μοναστήρι, διασχίζοντας έναν απίστευτα ανώμαλο και απαράδεκτο χωμάτινο δρόμο, ο οποίος ένωνε τον Αι Γιώργη με το χωριό της Αναφωνήτριας. Το μοναστήρι βρισκόταν σε άθλια κατάσταση. Η εξωτερική πτέρυγα σχεδόν γκρεμισμένη, η σκεπή πεσμένη μέσα. Μπαίνοντας στον περίβολο μόνο παρήγορο σημείο, ο αναστηλωμένος αγέρωχος Πύργος της Μονής.  Ακολουθεί η Εκκλησία … «βομβαρδισμένο τοπίο». Μέσα στο Ιερό ένα ντουλάπι πεσμένο κάτω, με τους κώδικές, τα χειρόγραφα και τα ιερά σκεύη στο δάπεδο.  Το κεντρικό κτήριο ρημαγμένο από το χρόνο, σάπια παράθυρα, σπασμένα τζάμια, μισάνοιχτες πόρτες, έρμαιο των νυκτόβιων πτηνών και των τρωκτικών. Ο νέος τότε μοναχός, αφού είδε την κατάσταση, προς έκπληξη όλων μας, μας είπε. «Θα μείνω». Του λέω. "Το σκέφτηκες καλά; Εδώ είναι ερημιά, δεν έχει ρεύμα, δεν έχει τηλέφωνο, δεν έχει καμιά  υποδομή.  Πώς θα μείνεις;" Η απάντησή του μας συγκλόνισε: «Θα μείνω και θα το φτιάξω»! 

Αυτό ήταν το έναυσμα για την διενέργεια εράνου σε όλους τους ναούς της Ζακύνθου. Συγκεντρώσαμε τότε, περίπου, 10.000.000 δραχμές. Φτιάξαμε το κεντρικό κτήριο, βάλαμε νερό, εκτελέσαμε ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, το επιπλώσαμε με δωρεές και δημιουργήθηκαν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Αργότερα, το έτος 2000, πετύχαμε να εντάξουμε το μοναστήρι του Άι Γιώργη σε πρόγραμμα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και έτσι αποκαταστήσαμε και την νοτιοανατολική του πτέρυγα. 

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος παρακάλεσε τον τότε Νομάρχη Ζακύνθου Γιάννη Τουρίκη, και χωρίς ο ίδιος να το σκεφθεί, διάνοιξε και διαπλάτυνε τους δρόμους από Αναφωνήτρια προς μοναστήρι, από το μοναστήρι προς την Βολίμα και από το μοναστήρι προς το Ναυάγιο. Επίσης, σε μικρό χρονικό διάστημα οι δρόμοι ασφαλτοστρώθηκαν και έτσι το μοναστήρι απέκτησε ομαλή και άνετη πρόσβαση,  παράλληλα δε, έτρεχαν οι εργασίες ηλεκτροδότησης και τηλεφωνικής σύνδεσης της Μονής και της περιοχής του ναυαγίου, η οποία τόσο είχε πληγωθεί από τον χαμό των δύο νέων φοιτητών πριν λίγα χρόνια (27/7/1987). 

Αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο μοναστήρι και άνοιξαν οι πύλες του, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αξιοποίησης της περιοχής του Ναυαγίου, αντιλαμβανόμενοι έγκαιρα την τεράστια τουριστική εξέλιξη  και την επισκεψιμότητα που θα είχε, λόγω της εύκολης πια πρόσβασης. 

Έτσι στις 10.5.1996 κατόπιν αιτήματος της Μονής του Αγίου Γεωργίου προς την Υπηρεσία Ναοδομίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκδόθηκε οικοδομική άδεια ανέγερσης Πνευματικού Κέντρου στο πλάτωμα άνωθεν του κόλπου του Ναυαγίου.

Ακολούθως τροποποιήθηκε η αρχική μελέτη και στις 20-7-1999 εκδόθηκε από την Πολεοδομία Ζακύνθου οικοδομική άδεια για αλλαγή χρήσης του ακινήτου και την μετατροπή του σε χώρο εστίασης.  

Σημείωση,  ότι ούτε η Ναοδομία ούτε η Πολεοδομία μας ζήτησαν σχετική απόφαση χαρακτηρισμού της περιοχής από την Διεύθυνση Δασών. 

Ακολούθως η Μονή διενεργεί δημόσιο διαγωνισμό. Προκύπτει πλειοδότης με την υποχρέωση να ανεγείρει το κτήριο και να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο αυτού, να το λειτουργήσει και να αποδίδει μίσθωμα στο μοναστήρι. 

Όλα έβαιναν καλώς. Μάλιστα, σε αίτηση της Μονής  προς τον Δήμο Ελατίων για την ηλεκτροδότηση του κτηρίου, ο Δήμος απαντάει θετικά και ο τότε Δήμαρχος βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.  Ο περιβάλλον χώρος του κτιρίου, (Φώτο 7)μέχρι το χείλος του γκρεμού, αρχίζει να διαμορφώνεται με χρηματοδότηση του προγράμματος ΕΤΕΡΠΣ του ΥΠΕΧΩΔΕ, προς το μοναστήρι του Αι Γιώργη. 

Παράλληλα κατόπιν μελέτης που συνέταξε ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Σπύρος Μπονίκος, η Μονή κατασκεύασε σιδερένια εξέδρα  με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας, η οποία εξασφάλιζε άνετη θέα στον κόλπο του Ναυαγίου και παρείχε ασφάλεια για κάθε έναν που ήθελε να δεί και να φωτογραφηθεί στο σημείο εκείνο. Όμως φαίνεται, πως αυτή η εξέδρα ενοχλούσε κάποιους. Εν μία νυκτί, κόπηκε από το σημείο που εξείχε στο κενό. Ετσι η θέα του κόλπου περιορίστηκε στο ελάχιστο. Αποτέλεσμα αυτού,  οι χιλιάδες των επισκεπτών να πηγαίνουν 500 μέτρα βόρεια του πλατώματος του Ναυαγίου, να κρέμονται κυριολεκτικά πάνω στο χείλος του γκρεμού για να εξασφαλίσουν μια φωτογραφία, με τα γνωστά πια αποτελέσματα της πτώσης και του θανάτου αρκετών τουριστών. 

Επανέρχομαι για λίγο στην λειτουργία του καταστήματος, η οποία άρχισε να δημιουργεί προστριβές, αφού όλοι αντιλήφθηκαν, ότι το Ναυάγιο θα ήταν πόλος έλξης των επισκεπτών. Τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του γίνεται καταγγελία από το Δήμο Ελατίων για παράνομη ανέγερση του κτηρίου σε αναδασωτέα περιοχή, μπλέκουν οι υπηρεσίες και το κατάστημα ποτέ δεν λαμβάνει άδεια λειτουργίας. 

 Πριν από τα παραπάνω, η περιοχή κάηκε το 1985. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1985 με απόφαση Νομάρχη κηρύσσεται αναδασωτέα έκταση 4.000 στρεμμάτων. Η Μονή κατέθεσε αίτημα αποχαρακτηρισμού 10.954 τ.μ. και η Διεύθυνση Δασών με την υπ΄ αριθμ. 2/2000 απόφασή της,  απορρίπτει την αίτησή μας και διατηρεί τον χαρακτήρα της αναδασωτέας περιοχής. Η Μονή  αμέσως προβάλλει αντιρρήσεις και στις 13-7-2000 προσβάλει την απόφαση στην Β΄θμια Επιτροπή. Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια η Β΄θμια Επιτροπή εξετάζει, επιτέλους, και απορρίπτει εκ νέου το αίτημά μας.

Όλα αυτά τα χρόνια, η Μονή ασκεί στην περιοχή όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, παρά τις αντίθετες αιτιάσεις και προσδοκίες κάποιων. Διενεργεί δημοπρασίες, υπογράφει μισθώσεις, τοποθετεί σήμανση και φύλακα τους θερινούς μήνες και νοιάζεται στο μέτρο του δυνατού για την ασφάλεια των επισκεπτών. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την γενική εικόνα της περιοχής. Όμως, αναρωτήθηκε κανείς,  τι άλλο  θα μπορούσαμε να περιμένουμε, όταν όλοι έχουν συμμαχήσει εναντίον της Μονής. Αμφισβητήσεις σε όλα και για όλα. 

Και πάμε στο σήμερα. Είκοσι σχεδόν χρόνια μετά από την ανάδειξη και την δημιουργία των προϋποθέσεων προβολής της περιοχής δεν έχει γίνει τίποτα. Όλη η τουριστική δραστηριότητα του νησιού χτίστηκε πάνω στο Ναυάγιο. Η κατάσταση είναι χειρότερη, μα όχι καλύτερη. Για να καταλάβετε τί καθεστώς επικρατεί στην περιοχή, το 2015 το υφιστάμενο κτήριο, βάφτηκε, τοποθετήθηκαν νέα παράθυρα και πόρτες και φιλοξένησε έκθεση φωτογραφίας τοπίων της Ζακύνθου, χορηγία του έγκριτου φωτογράφου κ. Κοντοσταυλάκη. Σε μια βδομάδα βρήκαμε τις πόρτες παραβιασμένες με πυροβολισμό της κλειδαριάς και τις φωτογραφίες κλεμμένες και λεηλατημένες. Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται πέρυσι η κατολίσθηση και ο σεισμός.  Δημιουργείται λοιπόν μια ανατροπή στα μέχρι σήμερα δεδομένα, κυρίως για την ακτή, που είναι αρμοδιότητα του Δημοσίου αλλά και του πλατώματος. 

Όσοι μέχρι σήμερα δείχνουν ευαισθησία για την περιοχή αναλίσκονται σε κορώνες του τύπου, ανάπτυξη, δημιουργία φορέα, αξιοποίηση και άλλες εύηχες λέξεις, που στο μυαλό όλων δημιουργούν την εντύπωση της  προοπτικής και της  ελπίδας για κάτι καλύτερο. 

Πόσοι όμως έχουν σκεφτεί τα προβλήματα  και τις προϋποθέσεις που έχει αυτή η ανάπτυξη;

1. Όπως όλοι γνωρίζετε η περιοχή καλώς ή κακώς έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως παρέμβαση. 

2. Το υφιστάμενο κτήριο με πρόσφατη απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Δασών Ζακύνθου έχει χαρακτηριστεί κατεδαφιστέο. 

3. Η δίκη με την Εταιρεία ΠΙΜΑΝΑ βρίσκεται σε εξέλιξη, με ήδη εκδοθείσα προδικαστική απόφαση και σε αναμονή για τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης  των ειδικών που έχουν οριστεί. 

Μέσα στο δυσχερές αυτό πλαίσιο, μοναδική χαραμάδα αισιοδοξίας συνιστά, η εξαίρεση από το επίδικο συμβόλαιο αγοραπωλησίας, έκτασης 30 περίπου στρεμμάτων, εκεί στο πλάτωμα του Ναυαγίου, όπου ακόμη και η επίμαχη και κατάπτυστη αγοραπωλησία αναγνωρίζει τα 30 στρέμματα ως ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Κρημνών. Κι εδώ ακριβώς είναι το λεπτό σημείο που αξιοποίησε η Μητρόπολη.

Κυρίες και Κύριοι,
Η πολύμηνη, πολύ-επίπεδη και κοπιαστική δουλειά του συνάδελφου Σπύρου Ξένου μας βοήθησε να καταλάβουμε, πως η ευρύτερη περιοχή του Ναυαγίου, ξεκινώντας από το Ρέμα Στομίου και φτάνοντας ως την Αλογόραχη, ανήκει από αιώνες στην κυριότητα της Ι. Μονής Κρημνών, ενός δηλαδή νομικά αναγνωρισμένου προαιώνιου φορέα (σήμερα Ν.Π.Δ.Δ.), ο οποίος υπήρξε και δραστηριοποιήθηκε εκατονταετίες πριν την ίδρυση του Δήμου Ζακύνθου (της  Κοινότητας Βολιμών και του πρώην Δήμου Ελατίων), της Δασικής Υπηρεσίας καθώς και αυτού ακόμα του ελληνικού κράτους.

Η κυριότητα της Ι. Μονής Κρημνών στην ανωτέρω περιοχή, προκύπτει από πολλά επίσημα και αδιαμφισβήτητου κύρους έγγραφα, μεταξύ των οποίων: Αποφάσεις και Βενετικά Διατάγματα παραχώρησης ολόκληρης της ανωτέρω περιοχής, Επικυρωτικές Αποφάσεις του Κολλεγίου της Βενετίας, Καταστιχώσεις, Εγγραφές στους Κώδικες της  Μονής, κτηματολόγια, Προεδρικά Διατάγματα, απογραφές, δικαστικές αποφάσεις, δημοπρασίες, συμβόλαια και συμφωνητικά εκμίσθωσης, πρακτικά Ηγουμενοσυμβουλίου κ.α. καθώς και από δεκάδες έγγραφα του Δήμου Ζακυνθίων της χρονικής περιόδου 1914-2017, με αποκορύφωμα, βεβαίως, την πρόσφατη (2017) Πρόσθετη Παρέμβαση του Δήμου Ζακύνθου υπέρ των δίκαιων αιτημάτων της Ι. Μονής Αγ. Γεωργίου Κρημνών, περί αναγνώρισης της περιουσίας της στην περιοχή.  

Όλα τα προαναφερόμενα έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία, ευρίσκονται σε παλαιά και επίσημα αντίγραφα (συντεταγμένα σε ανύποπτο χρόνο) στο Αρχείο της Μονής και πρόκειται να προσαχθούν εκ μέρους της, ενώπιον Αρμοδίων Αρχών και Δικαστηρίων, εάν ποτέ ανακύψει, σοβαρά, νομική αμφισβήτηση (και όχι απλώς προφορικές τοποθετήσεις) περί του ιδιοκτησιακού της δικαιώματος στην περιοχή εκείνη.

Με δεδομένα, λοιπόν, την αδιαμφισβήτητη ιδιοκτησία του μοναστηριού στην ευρύτερη περιοχή, την τροποποίηση του άρθρων του Νόμου 998/1979 "Περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της Χώρας"  (Φ.Ε.Κ.289/29-12-1979/Τ.Α'.), δίνεται η δυνατότητα στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, να προβεί στον αποχαρακτηρισμό της παρούσας έκτασης των 30 στρεμμάτων, χωρίς να λάβει υπόψη του την θετική ή αρνητική εισήγηση του Δασάρχη Ζακύνθου, την Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό 16793 των Υπουργών Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Τουρισμού για τις προδιαγραφές Ψυχαγωγικών πάρκων και την υπαγωγή τους στο Νόμο 3299/2004,  η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου προχώρησε σε  μια σειρά συναντήσεων με την Υπουργό Τουρισμού κ. Κουντουρά και στελέχη του Υπουργείου της, με αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον Αντι-Περιφερειάρχη Ζακύνθου καθώς και με  εξαίρετους έλληνες δασολόγους. 

 Έτσι, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην τοπική κοινωνία, στους χιλιάδες επισκέπτες της Ζακύνθου, οι οποίοι ταξιδεύουν από όλο τον κόσμο για να βγάλουν μια σέλφιε στο πιο φωτογραφημένο σημείο της Ελλάδος, καθώς και στους απασχολούμενους και επαγγελματίες στη βαριά βιομηχανία της Ζακύνθου, δηλαδή τον τουρισμό, συνέταξε δια του Πολιτικού Μηχανικού κ. Διονυσίου Μπονίκου, μελέτη αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής του πλατώματος του Ναυαγίου, με την δημιουργία Θεματικού Πάρκου. Η μελέτη αυτή, εάν προχωρήσει, σκοπό έχει την ένωση όλων των σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην περιοχή, δηλαδή την σύνδεση μέσω περιπατητικής διαδρομής της Μονής με τα ερείπια της Μονής Αγίων Πάντων, με την σπηλιά του Αγίου Γερασίμου και φυσικά το Ναυάγιο.   Η μελέτη αυτή έχει ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο Τουρισμού, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Αντιπεριφέρεια  και στην Διεύθυνση Δασών Ζακύνθου. Κυρίως από την τελευταία αναμένομε την έγκριση επέμβασης, τις θετικές εισηγήσεις και εν τέλει την θετική έκβαση όλου του πρότζεκτ.

Κυρίες και Κύριοι, 
Αυτή είναι η αλήθεια και αυτή, είναι η μόνη αλήθεια.    
Η μελέτη μας είναι η μία, μοναδική, σοβαρή και αξιόλογη πρόταση ανάδειξης, αξιοποίησης και ασφάλειας για την περιοχή του Ναυαγίου. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση αξιοποίησης ή εκμετάλλευσης ή οτιδήποτε άλλο. Ξέρω, ότι δυσαρέστησα κάποιους σε αυτή την αίθουσα. Ας αναλογιστούν, όμως, ότι οποιαδήποτε αντιπαράθεση θα τους απομονώσει από την κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο  και θα τους αναδείξει, ως υπεύθυνους της στασιμότητας και της δυσφήμησης του νησιού μας. Το ναυάγιο δεν προσφέρεται για κανενός είδους μικροπολιτική, ούτε για χτίσιμο πολιτικής καριέρας. Αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για το νησί μας και ως τέτοιο πρέπει να το χειριστούμε. 

Ζητάμε την στήριξη Όλων. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Γι αυτό στην προσπάθεια αυτή κανείς δεν περισσεύει. Η Εκκλησία προτείνει την σύνθεση. Σ' αυτή θέλουμε κοντά μας το Ελληνικό Δημόσιο, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Ζακύνθου, τις τοπικές κοινότητες Βολιμών και Αναφωνητρίας, τους τοπικούς τουριστικούς φορείς, τους επαγγελματίες κάθε κλάδου, μα κυρίως τον απλό κόσμο και κάθε έναν που αγαπά αυτό τον τόπο και πιστεύει, ότι η βραδιά αυτή είναι η αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας για την ανάδειξη του σημαντικότερου περιουσιακού στοιχείου του τουρισμού στο νησί μας. Οφείλουμε πολλά στο ναυάγιο. Όλοι. Χτίστηκε όλος ο τουρισμός της Ζακύνθου σε ένα φυσικό τοπίο και σε ένα σκουριασμένο σκαρί, που η τύχη έφερε εκεί. Πρέπει να του ανταποδώσουμε, ως κοινωνία, ως φορείς του Τουρισμού. Όποιος δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας, σύλλογος, ένωση ή  επαγγελματική ομάδα συμφωνεί με την πρόταση που θα παρουσιαστεί, μπορεί να στείλει επιστολή συγκατάθεσης στην Μητρόπολη Ζακύνθου, εκφράζοντας την συμπαράστασή του για την προώθηση αυτού του, μόνου δυνατού, πλάνου αξιοποίησης και ασφάλειας της  περιοχής του Ναυαγίου.

Σε διαφορετική περίπτωση, οφείλουμε να Σας ενημερώσουμε ότι από απόψε το βράδυ 20/5/2019, ο καθένας  ας αναλάβει τις ευθύνες του, για ότι συμβεί από εδώ και μπρος. Η ακτή του ναυαγίου έκλεισε από φυσικά φαινόμενα. Επάνω θα κλείσει, εάν συνεχιστεί η στείρα αντιπαράθεση και η εμμονή αυτών, που στο όνομα της νομιμότητας, εμποδίζουν κάθε προσπάθεια αξιοποίησής του. Υπό τις παρούσες λοιπόν συνθήκες τα ψέματα ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ!  

Στη συνέχεια ο κ. Μπονίκος θα Σας παρουσιάσει την εξαίρετη εργασία του και θα αναλύσει το πλάνο δημιουργίας θεματικού πάρκου στην περιοχή.

 Σας ευχαριστώ.  












Το χρονικό της ιεραποστολικής περιοδείας του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Κεντρική Τανζανία (+photos)


Την 15η Μαΐου 2019 ο Πάπας καὶ Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Νικόδημο Τότκα, Αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου, αφίχθη στο Νταρ ες Σαλαάμ μετά από πολύωρο ταξίδι, όπου τον υποδέχθηκαν ο επιχώριος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος, ο Πρέσβυς της Αιγύπτου στην Τανζανία, ο Πρόεδρος και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Τανζανίας. Μετά από την μικρή αυτή στάση, συνέχισε με ιδιωτικό αεροπλάνο το ταξίδι του για την πόλη της Ιρίγκα της Κεντρικής Τανζανίας, όπου θα πραγματοποιήσει ποιμαντικὴ επίσκεψη.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Πατριάρχης επισκέπτεται την περιοχή αυτή, αφού την πρώτη φορά που ήρθε ήταν το 2007. Η περιοχή της Ιρίγκα βρίσκεται στην ενδοχώρα της Τανζανίας, σε υψόμετρο 1600 μέτρων. Είναι ένα τεράστιο οροπέδιο, αλλά οι απλοί και ταπεινοί κάτοικοί της είναι άνθρωποι φιλήσυχοι, εργατικοί και υπομονετικοί.

Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο υποδέχθηκαν στο τοπικό αεροδρόμιο, ο επιχώριος Επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικος με τους τοπικούς άρχοντες, τον Πρόεδρο και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Τανζανίας, τους φυλάρχους και τους κληρικούς της Επισκοπής, ενώ θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Πατριάρχη πλήθη πιστών από τις γύρω περιοχές στο Ιεραποστολικό Κέντρο της Επισκοπής στο Κινταμάλι.

Με φανερή συγκίνηση ο Πατριάρχης απηύθυνε λόγους αγάπης και συμπαράστασης στους πιστούς οι οποίοι ένθερμα εκδήλωσαν την αγάπη και τον σεβασμό στον υψηλό επισκέπτη τους με χορούς και τραγούδια.

*     *     *

«Kristo Amefufukka! Kweli Amefufukka!» Με τον Αναστάσιμο χαιρετισμό στα Σουαχίλι και με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς απο εκατοντάδες πιστούς σε δεκάδες χωριά στην Επαρχία της Ιεράς Επισκοπής Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας, καλωσορίζουν από την Τετάρτη 15η Μαΐου 2019 τον πνευματικό τους πατέρα, Πάπα και Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο Β’, όπου πραγματοποιεί Ποιμαντική επίσκεψη.

Την Πέμπτη 16η Μαΐου ε.ε., η Α.Θ. Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον επιχώριο Επίσκοπο Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικο και τον Αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου Αρχιμ. κ. Νικόδημο Τότκα, επισκέφθηκε την περιοχή Νταμπάγκα στα νότια της χώρας κοντά στα σύνορα με την Ζάμπια, όπου ετέλεσε τον αγιασμό θεμελίωσης του Ιερού ναού Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου και Αγίου Λουκά του Ιατρού στο χωριό Μασέγκε, καθώς και τον αγιασμό της νέας γεώτρησης της περιοχής η οποία ευρίσκεται σε ένα οροπέδιο με υψόμετρο 2000 μ.

Αμφότερα τα έργα αποτελούν δωρεά της Αδελφότητας Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης του κ. Νόστη Ψαρά από την Θεσσαλονίκη.

Αμέσως μετά τις τελετές επισκέφθηκε το Σχολείο της περιοχής, όπου έγινε ενθουσιωδώς δεκτός από τους εκπαιδευτικούς και εκατοντάδες παιδιά. 

Την επομένη, 17η Μαΐου, ο Μακαριώτατος μετέβη με την συνοδεία του στο χωριό Ιγκαγκιντούνγκου, στην ενδοχώρα της Κεντρικής Τανζανίας. Σε υψόμετρο 2000μ, σε ένα αιώνια λαμπερό σκηνικό, όπου η ομορφιά της φύσης συναντάει τους φιλήσυχους και εργατικούς ανθρώπους, ετέλεσε τον αγιασμό θυρανοιξίων του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, ωσαύτως δωρεά της Αδελφότητας Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας «ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος με την συνοδεία του μετέβη στο πρωτόγονο χωριό των Μασάϊ, το Ιποάσι, της περιοχής Ιρίγκα, το οποίο είναι αμιγώς Ορθόδοξο, και όπου σύσσωμο το χωριό τον προϋπάντησε με χορούς και τραγούδια. Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Μακαριώτατος ευλόγησε την γεώτρηση του χωριού, το νερό της οποίας καλύπτει τις ανάγκες των φτωχών αυτών ανθρώπων που ζουν σε ένα ιδιαζόντως σκληρό περιβάλλον και ζουν αποκλειστικά από την κτηνοτροφία.

Είναι μια από τις λίγες περιοχές του πλανήτη μας που μένει ανεπηρέαστη από την «πολιτισμική πρόοδο», και όπου όντως μπορεί κανείς να θαυμάσει και να απολαύσει την αγνότητα της φύσης και των ανθρώπων, χωρίς την «βεβήλωση» του τεχνολογικού πολιτισμού.

*     *     *

Το Σάββατο 17η Μαΐου ε.ε., τέταρτη ημέρα της Ποιμαντικής περιοδείας στην Επαρχία της Ιεράς Επισκοπής Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας, η Α.Θ. Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, πλαισιούμενος από τον επιχώριο Επίσκοπο Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρο και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Μαλάουι κ. Φώτιο, ετέλεσε ομαδικές βαπτίσεις 350 ιθαγενών στο Ορθόδοξο ιεραποστολικό κέντρο στο Κινταμάλι.

Αμέσως μετά την συγκινητική τελετή των βαπτίσεων, ο Μακαριώτατος πραγματοποίησε Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Επισκοπής απευθύνοντάς τους λόγους παραινετικούς και ενθαρρύνοντάς τους να συνεχίσουν με ενθουσιασμό τα ιερατικά τους καθήκοντα, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε Σύναξη των Επισκόπων, οι οποίοι ενημέρωσαν τον Πατριάρχη για την πρόοδο των Ιεραποστολικών δραστηριοτήτων στις Επισκοπές τους.

*     *     *

Την Κυριακή του Παραλύτου, 19η Μαΐου ε.ε., η Α.Θ. Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, στο Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κέντρο Κινταμάλι της Κεντρικής Τανζανίας, συμπαραστατούμενος υπό των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων, Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σιλβέστρου, Μαλάουι κ. Φωτίου και Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθονίκου.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, θρησκευτική κατάνυξη και τη συμμετοχή εκατοντάδων ιθαγενών πιστών από την ευρύτερη περιοχή του Κινταμάλι, στον Ιερό Ναό Παναγίας του Κύκκου και Αγίου Γεωργίου, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ετέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του υποδιακόνου κ. Αναστασίου Κiyonga. 

Ο νέος Διάκονος π. Αναστάσιος, είναι 32 ετών, έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων, είναι πτυχιούχος του Θεολογικού Σεμιναρίου Ναϊρόμπι και της Φιλοσοφικής σχολής Ταμπόρας, ενώ προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου στον Ιερομόναχο Μάρκο Rutakiamirwa, ο οποίος είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου της Ντοντόμα με ειδικότητα στη Γλωσσολογία. Αμφότεροι είναι μέλη της μεταφραστικής ομάδας της Επισκοπής Αρούσας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εν πομπή, όλοι οι παριστάμενοι με επικεφαλής τον Μακαριώτατο και συνοδεία όλων των προυχόντων της περιοχής Ιρίγκας, μετέβησαν στον προαύλειο χώρο της παρακειμένης Κλινικής «Άγιος Νικόλαος» όπου ετελέσθησαν τα εγκαίνια της νέας αυτής Κλινικής, η οποία είναι δωρεά της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Την Δευτέρα 20η Μαΐου, ο Μακαριώτατος μετέβη με την συνοδεία του στο χωριό Ιμπόγκο, όπου ετέλεσε τον αγιασμό θυρανοιξίων του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο οποίος ανηγέρθη με δωρεά της Αδελφότητας Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης και ευρίσκεται σε ένα καταπράσινο οροπέδιο σε υψόμετρο 1800 μ, και αποτελεί το κόσμημα της περιοχής.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στα χωριά Ιλαλασίμπα και Μακουμπίκε, όπου επισκέφθηκε την Κλινική και τα Σχολεία τα οποία ανηγέρθησαν με την οικονομική βοήθεια του Σεβ. Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Δημητρίου. Δάσκαλοι, μαθητές και γονείς επεφύλαξαν στον Μακαριώτατο μεγαλειώδη υποδοχή με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος απηύθυνε λόγο οικοδομής και αγάπης. Ο Πάπας και Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β΄, προσέφερε ως δώρο στα εκπαιδευτήρια χρηματικό ποσό για την αγορά θρανίων για τα σχολεία, αφού τα παιδιά αναγκάζονταν να κάθονται στο χώμα και μοίρασε σε όλα τα παιδιά γλυκά.

Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου για 800 παιδιά των Σχολείων και χιλιάδων ιθαγενών, το οποίο προσέφερε η Ιερά Επισκοπή Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας με την μέριμνα του Ποιμενάρχου, Θεοφιλ. Επισκόπου κ. Αγαθονίκου.

Τέλος, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος αποχαιρετώντας το ποίμνιο της επαρχίας Ιρίγκας, ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Αγαθόνικο για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την Επαρχία του, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τους Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, το τηλεοπτικό κανάλι 4Ε πού εκάλυψε τηλεοπτικώς την ποιμαντική επίσκεψή του, αλλά και όλους τους Έλληνες που από το υστέρημά τους υποστηρίζουν και συμπαραστέκονται το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στις Ιεραποστολικές του δραστηριότητες.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ 
του π. Νικοδήμου Τότκα