e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Παράκληση για το Γενέθλιο της Θεοτόκου στην πανηγυρίζουσα Μονή Ελευθερωτρίας Ζακύνθου


Εσπέρας της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου (Κυριακής προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 8 Σεπτεμβρίου 2019), στην πανηγυρίζουσα Γυναικεία Μονή της Ελευθερωτρίας περιοχής Λαγοπόδου Ζακύνθου, εψάλη κατανυκτικά ο Εσπερινός και στη συνέχεια ο Παρακλητικός Κανόνας προς την Θεομήτορα. 
     Ο λειτουργός Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης ομίλησε απ' άμβωνος προς τις Μονάστριες και το ικανό εκκλησίασμα περί της προαιώνιας και αδιάπτωτης πρεσβείας της Θεομήτορος υπέρ της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους και της επιστροφής του στην παραδείσια μακαριότητα.
     Μετά την απόλυση προσφέρθηκε από την Ηγουμένη, Γερόντισσα Μαγδαληνή, και την Αδελφότητα, εγκάρδιο κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας]









































Ολοκληρώνεται η Έκθεση Παραδοσιακών Ενδυμασιών σε μινιατούρες της Σοφίας Τσιάρα στο "Αληθώς"


Αύριο είναι το τελευταίο απόγευμα και βράδυ (9 Σεπτεμβρίου 2019, από τις 6 έως τις 9 το βράδυ) για τη λειτουργία της Έκθεσης 55 Εθνικών Ενδυμασιών σε μινιατούρες της Σοφίας Αθ. Τσιάρα, ιατρού και καλλιτέχνιδος, στην αίθουσα της Ενοριακής Βιβλιοθήκης Μπανάτου, ακριβώς απέναντι από το καμπαναριό της Παναγούλας. 

Η έκθεση -ως γνωστόν- έχει διοργανωθεί στο πλαίσιο των πολιτισμικών δράσεων του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Μπανάτου "Αληθώς". Όσοι επιθυμούν να την δουν πρέπει να σπεύσουν έστω και αύριο, διότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Οι δημοσιευόμενες φωτογραφίες που ακολουθούν προέρχονται από νεότερες επισκέψεις της Έκθεσης. Η καλλιτέχνις, ευπροσήγορη και σεμνή, δεχόταν όλους με καλοσύνη και ευγένεια! Την συγχαίρουμε και πάλι από αυτή τη θέση, τόσο για το καλλιτεχνικό, όσο και για το ανθρωπιστικό έργο της μες από το λειτούργημα της Ιατρού Νευρολόγου, το οποίο ευόρκως ασκεί στο Νοσοκομείο Αθηνών "Γ. Γεννηματάς"! Εύγε!

Σημείωση: Στην 1η φωτό, η ίδια η Καλλιτέχνις ως μικρό κορίτσι με μια κούκλα εποχής!!!


















Προσκύνημα 2019 στην πανηγυρίζουσα πάλαι ποτέ Μονή Σπηλούλας Καληπάδου εν Ζακύνθω


Η Σπηλούλα είναι ένας πρώτης τάξεως προσκυνηματικός ιερός τόπος της δημοτικής ενότητας Αρκαδίων Ζακύνθου, στον Καληπάδο Ζακύνθου, κάποτε Μονή, σήμερα ιδιωτικός Ναός με πανηγυριώτικο κελί, όμως και με άλλο Ναό σπηλαιώδη, όπου -κατά παράδοσιν- βρέθηκε η Εικόνα της Παναγίας. 
     Αυτό το ιδιωτικό προσκύνημα δέχεται τις δεήσεις των Ζακυνθινών ολοχρονίς, αλλά κυρίως στα μέσα κάθε Σεπτέμβρη, οπότε τελείται θρησκευτική πανήγυρις και λαϊκό γλέντι, όπως -καληώρα- σήμερα. 
     Οι άνθρωποι του Νυχθημερόν επισκέφτηκαν στη Σπηλούλα σήμερα το μεσημέρι, προσκύνησαν τη Χάρη Της, κατέβηκαν στη σπηλιά της Ευρέσεως και θαύμασαν την υπέροχη θέα από εκεί πάνω προς τον Κάμπο της Ζακύνθου ίσαμε πέρα, τον κόλπο του Λαγανά. Και του χρόνου, με δύναμη και Χάρη Θεού!
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]




























Κυριακή προ Υψώσεως Σταυρού 2019, με Γενέθλιο Θεοτόκου και μνεία Μικρασιατών Νεομαρτύρων εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και εορτή του Γενεθλίου της Θεομήτορος, 8ης Σεπτεμβρίου 2019, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, επιτελώντας συνάμα και τη μνήμη των Αγίων Νεομαρτύρων της Μικρασιατικής Καταστροφής, με πρώτο τον Άγιο Χρυσόστομο, Μητροπολίτη Σμύρνης. 

Έτσι, λοιπόν, ο ομιλητής Θεολογίας κ. Σταμάτιος Ζούλας, ομιλώντας προς τους ευάριθμους εκκλησιασθέντες, εκτός από την αναφορά του στην Υπεραγία Θεοτόκο, αναφέρθηκε στην αυταπαρνητική θυσία των Ιεραρχών, Κληρικών και του αθώου Λαού της αιμοσταζούσης και μαρτυρικής Σμύρνης του 1922, προτείνοντας το παράδειγμά τους ως φωτεινή περίπτωση θυσιαστικής συμπεριφοράς έναντι των επαπειλούντων τα τιμαλφή της πίστης και του Γένους μας.

Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς οι κατά Κυριακήν τιμώντες το αναλόγιο της Ενορίας μας κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Σταμάτιος Ζούλας και Σπυρίδων Σαρατσένος.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]








































Απολυτίκιον Αγίων Μικρασιατών Ιερομαρτύρων 
Ήχος δ΄ 
Η πενταυγής Αρχιερέων χορεία, τη των αγώνων νοητή δαδουχία, την Μικρασίαν άπασαν αυγάζει νοητώς, ο σοφός Χρυσόστομος, Γρηγορίω τω θείω, Αμβρόσιος, Προκόπιος και Ευθύμιος άμα, ούς ευφημούντες είπωμεν πιστοί, χαίροις Μαρτύρων, πεντάριθμε σύλλογε.

Απολυτίκιον Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης 
Ήχος γ΄ 
Μέγαν μάρτυρα η Εκκλησία, μέγαν ήρωα το έθνος σύμπαν, τον της Σμύρνης υμνούμεν Χρυσόστομον. Και γαρ γενναίως αθλήσας υπέμεινεν υπέρ πατρίδος και πίστεως θάνατον, Ιεράρχου τε υπόδειγμα εαυτόν ανέδειξε τον στέφανον λαβών τον αμαράντινον.