e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Θυρανοίξια Ναού από τον Επιφάνιο Κιέβου στο αρχηγείο της Εθνικής Αστυνομίας της Ουκρανίας στην Περιφέρεια Ντονέτσκ [video - photos]


Στις 8 Οκτωβρίου 2019, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος, Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, τέλεσε τα Θυρανοίξια του Παρεκκλησίου προς τιμήν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στο αρχηγείο της Εθνικής Αστυνομίας της Ουκρανίας της Περιφέρειας του Ντονέτσκ, στη Μαριούπολη. 
     Μαζί με τον Μακαριώτατο ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ντονέτσκ και Μαριουπόλεως κ. Σέργιος, ο Επίσκοπος Ντνιπροπετρόφσκ κ. Συμεών και κληρικοί της περιοχής.


Αρπαγή




Σημείωμα του Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, 8.10.2019 

Η πιο έντονη μνήμη από συγκεντρώσεις συγγενών στο πατρικό μου ήταν η πύρινη αναμονή για τα ξαδέλφια μου από το εξωτερικό. Η αναμονή που με έκανε να δημιουργώ σενάρια με πια σειρά θα τους δείξω τα τελευταία μου αποκτήματα. Μια καινούργια μπάλα, ως μουσειακό έκθεμα στο ράφι της βιβλιοθήκης μας, ένα νέο ηλεκτρονικό, μερικές κάρτες με διάσημους ποδοσφαιριστές, μια νέα φιγούρα στη συλλογή με τα στρατιωτάκια μου. Μόλις έφταναν τους άρπαζα από το χέρι, πριν ακόμα αρχίσουν οι θείες τα τσιμπήματα στα μάγουλα, και τρέχαμε στο βασίλειό μου. 

Αυτή την συγγενική αρπαγή βίωσα στο τελευταίο χωριό που τελέσαμε Βαπτίσεις. Με το πέρας του Μαζικού Μυστηρίου κι αφού βολέψαμε στα στομάχια μας 3-4 κουταλιές νερόβραστο ρύζι, οι μικροί νεοφώτιστοι κρατώντας μας σφικτά από το χέρι μας πήγαν στα σπίτια τους. Με περίσσια χαρά στο πρόσωπο έδειχναν τη γωνία του δωματίου που τους αντιστοιχεί, οριοθετημένη από την κουβέρτα που σκεπάζει το πάτωμα, καθώς και το ντουλάπι στο οποίο χωρούσε όλη τους η παιδικότητα. Αντί για κάρτες ποδοσφαιριστών, εικόνες χάρτινες από τις κατηχήσεις, αντί για Atari, τενεκεδένια ζωγραφισμένα ούτως ώστε να μοιάζουν με αυτοκίνητα, αντί για μπάλες, σφιχτοδεμένα ύφασμα σε σχεδόν ακαθόριστο σφαιρικό σχήμα, αντί για ξάδελφος από την Αμερική, κάποιος που αναξίως προσπαθεί να γίνει για αυτά πνευματικός πατέρας.

Γεωπολιτικές διαστάσεις στο ουκρανικό ζήτημα

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 6.10.2019

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος υπογράφει το διάταγμα που παραχωρεί ανεξαρτησία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, παρουσία του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφανίου (πίσω).

Από το Φανάρι, τη Μόσχα και το Κίεβο, η ενδοεκκλησιαστική σύγκρουση για τη χορήγηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας εξαπλώνεται στην «καρδιά» της Αφρικής και ταυτόχρονα λαμβάνει γεωπολιτικές διαστάσεις με ανοικτή πλέον εμπλοκή του Κρεμλίνου. Η ρωσική πλευρά προσπαθεί να αποτρέψει την αναγνώριση της νεοϊδρυθείσας Εκκλησίας της Ουκρανίας από τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες και να απομονώσει έτσι τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, του οποίου τα πρωτεία αμφισβητεί.

Μέχρι στιγμής, δείχνει να το επιτυγχάνει, αφού καμία από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν έχει αναγνωρίσει τη χορηγηθείσα αυτοκεφαλία στους Ουκρανούς, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην Εκκλησία της Ελλάδος και στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, η ιεραρχία των οποίων συνέρχεται την ερχόμενη εβδομάδα και είναι πολύ πιθανό, μολονότι δεν έχει συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη, να συζητηθεί το «ουκρανικό». Οι αποφάσεις των δύο αυτών συνόδων εκτιμάται από εκκλησιαστικούς κύκλους ότι θα επηρεάσουν σημαντικά την εν εξελίξει διελκυστίνδα γύρω από το θέμα της Ουκρανίας, που ταλαιπωρεί τούτη την εποχή την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία.


Κυριακή, 6.10.2019, στον Ναό της Αγίας Βαρβάρας Genk Βελγίου (τηλεοπτική μετάδοση VRT)


Η Κυριακή Γ΄ Λουκά, 6η Οκτωβρίου 2019. ήταν ιδιαίτερη για την Ελληνορθόδοξη Ενορία της Αγίας Βαρβάρας της πόλης Genk του Βελγίου, στην επαρχία της Λιμβουργίας. Την Ευχαριστιακή Σύναξη μετέδωσε απευθείας η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ VRT. 
     

Τούτο μαρτυρά ότι η Ορθόδοξη Μητρόπολη Βελγίου, υπό την πεπνυμένη ποιμαντορία του Σεβ. Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου (του Οικουμενικού Πατριαρχείου) απολαμβάνει εξαιρετικής τιμής από το κράτος και τις δομές του τόπου, εκεί όπου δραστηριοποιούνται πνευματικά. 
     Το ίδιο και οι κατά τόπους εκκλησιαστικές κοινότητες, με επικεφαλής τους αφοσιωμένους Εφημερίους, όπως εν προκειμένω αυτή της πόλης Genk, στην οποία λειτουργεί ο Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Κάζηλας.

Ακολουθεί ολόκληρη η μετάδοση από την Κρατική Τηλεόραση:




Δελτίο εκκλησιαστικών ειδήσεων εκ Φαναρίου 7ης και 8ης Οκτωβρίου 2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τήν Δευτέραν, 7ην Ὀκτωβρίου, συνοδευόμενος ὑπό τῶν Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιακόνου κ. Θεοδώρου καί τοῦ Ἱερολ. Διακόνου τῆς Σειρᾶς κ. Καλλινίκου Χασάπη, διεπεραιώθη εἰς Χάλκην καί ἀνῆλθεν εἰς τήν Ἱ. Μονήν Ἁγίας Τριάδος, ἔνθα καλωσώρισεν ὅμιλον Γεν. Προξένων καί Ἐπιτίμων Προξένων διαφόρων Χωρῶν, ὑπηρετούντων ἐν τῇ Πόλει, παρουσίᾳ καί ἐκπροσώπου τοῦ Τουρκικοῦ Ὑπουργείου Ἐξωτερικῶν. Οἱ ὑψηλοί ἐπισκέπται ἐξεναγήθησαν εἰς τούς διαφόρους χώρους τῆς Μονῆς καί δή εἰς τήν πλουσίαν βιβλιοθήκην αὐτῆς, ἤκουσαν δέ μετά πολλοῦ ἐνδιαφέροντος τά ὑπό τοῦ Παναγιωτάτου καί τοῦ Μ. Ἀρχιδιακόνου ἐκτεθέντα αὐτοῖς περί τῆς Μονῆς – Σχολῆς καί τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.

Ὁ Πατριάρχης, εὐλογήσας τό παρατεθέν ἐν τῇ Ἱ. Μονῇ γεῦμα, ἐπέστρεψεν αὐθημερόν τό ἀπόγευμα εἰς τήν Πόλιν.    

Η χρήσις των συγχρόνων Μέσων Ενημερώσεως κατά την Ποιμαντικήν εις τας Ι. Μητροπόλεις και Επισκοπάς του Αλεξανδρινού Θρόνου

Ὁμιλία - Εἰσήγηση τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας κ.κ. ΙΩΑΝΝΟΥ 
στὸ πλαίσιο τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἱεραρχίας τοῦ Θρόνου 
 8 Οκτωβρίου 2019


Μακαριώτατε Πάτερ καὶ Δέσποτα, 
Σεβασμιώτατοι καὶ Θεοφιλέστατοι ἅγιοι Συνοδικοί, 
θα ήθελα και εγώ να εκφράσω με τη σειρά μου την ικανοποίηση μου για την απόφασή σας αντιλαμβανόμενος τους καιρούς και τις απαιτήσεις τους να μετατρέψετε τις εργασίες της Συνόδου σε ανοιχτό και μόνιμο εργαστήρι γόνιμου θεολογικού προβληματισμού και διαλόγου πάνω σε ζωτικά για την πορεία της κατ' Αφρικήν Εκκλησίας θέματα.


Βαρθολομαίος προς Θεόδωρον (2004): "Θα είμεθα συνηρμοσμένοι και συντονισμένοι ως χορδαί εν τη αυτή κιθάρα"


[Σε προηγούμενη δημοσίευσή μας, ανασύραμε από τα αρχεία της εκκλησιαστικής Μνήμης ομιλίες του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ προς τον Παν. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄, στο Φανάρι (4-5 Δεκεμβρίου 2004), κατά την Ειρηνική Επίσκεψη του νεο-αναδειχθέντος Προκαθημένου του δευτερόθρονου  Πατριαρχείου [δείτε ανωτέρω σχετική φωτό].  
     Στην παρούσα συνάφεια προτείνουμε προς γνώσιν και επίγνωσιν, τέσσερις σχετικές προσφωνήσεις - ομιλίες Βαρθολομαίου προς Θεόδωρον. Μέσα σε αυτές αποτυπώνεται η τότε ελπιδοφόρα διάθεση του Πρώτου προς τον Δεύτερο της Ορθοδοξίας για συνέχεια της συνεργασίας και συναλληλίας. Του λέγει χαρακτηριστικά: "Ἐκ παραδόσεως, Μακαριώτατε, αἱ διεκκλησιαστικαί σχέσεις Κωνσταντινουπόλεως καί Ἀλεξανδρείας ἦσαν ἀδελφικώταται, ἀμφοτέρων τῶν Ἐκκλησιῶν ἁμιλλομένων εἰς ἀντίδοσιν ἀγάπης καί τιμῆς, καί συνεργαζομένων ἀγαστῶς εἰς πάντα τά μεγάλα ἐκκλησιαστικά καί διεκκλησιαστικά ζητήματα." 
     Προς επίρρωσιν των λεχθέντων, ο Οικουμενικός κάνει συνοπτική αναδρομή στα ιστορικά πρόσωπα του Αλεξανδρινού Θρόνου: "Ἰδιαιτέρως ὀφείλομεν νά μνημονεύσωμεν ἐν εὐγνώμονι ἀγάπῃ τήν τοιαύτην φιλάδελφον γνώμην τῶν ἀοιδίμων προκατόχων τῆς Ὑμετέρας Μακαριότητος, μάλιστα δέ τῶν δύο τελευταίων, Παρθενίου καί, τοῦ τόσον τραγικῶς ἀναχωρήσαντος ἐκ τῶν προσκαίρων, Πέτρου τοῦ Ζ´, τῶν ὁποίων πολύς ὁ σχετικός μισθός παρά Κυρίου". 
     Ο Πρωτοκορυφαίος των Ορθοδόξων αποβλέπει σε αγαστή συνέχεια, διαισθανόμενος μάλιστα την εκ μέρους του Μακ. κ. Θεοδώρου ανάλογη προθυμία: "Εἴμεθα ἀπολύτως βέβαιοι ὅτι οὕτω θά συνεχίσωμεν καί ἐν τοῖς ἐφεξῆς, σκοποῦντες εἰς τό ἀποστολικόν 'περισσεύειν μᾶλλον'. Ἡμεῖς εἴμεθα μᾶλλον ἤ πρόθυμοι. Τό αὐτό διαισθανόμεθα καί δι᾽ Ὑμᾶς. [...] Θά εἴμεθα συνηρμοσμένοι καί συντονισμένοι ς χορδαί ἐν τῇ αὐτῇ κιθάρᾳ, ἵνα ᾄδεται, διά τῆς ἀγάπης καί εἰρηνικῆς, ἀδελφικῆς ἡμῶν συνεργασίας [...].”.
     Ακολουθούν τα ιστορικά κείμενα Βαρθολομαίου προς Θεόδωρον, ούτως ή άλλως πολλά ομιλητικά! Τα αξιοσημείωτα χωρία τους έχουν κοκκινισθεί. Αξίζει να μελετηθούν!]

Έκτακτη συνεδρίαση της Ι.Σ.Ι. για το Ουκρανικό


Έκτακτη συνεδρίαση μόνο για το ουκρανικό ζήτημα θα πραγματοποιήσει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος το ερχόμενο Σάββατο 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την απόφαση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Μάλιστα, ο ίδιος θα είναι ο εισηγητής επί του θέματος, γεγονός που συμβαίνει πολύ σπάνια, και ως εκ τούτου έχει ιδιαίτερη πολιτική αξία στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα.

Ειδικότερα, σήμερα και έως και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα των Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου στην Αθήνα η τακτική –του Οκτωβρίου– συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με τη συμμετοχή όλων των μητροπολιτών της χώρας.

Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που του δίνει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, αποφάσισε να παρατείνει τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας για μία ημέρα –άρα, τυπικά, να προχωρήσει σε έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας– ώστε να συζητηθεί κατ’ αποκλειστικότητα το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Μάλιστα, εισηγητής επί του θέματος θα είναι ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος. Εκκλησιαστικοί παράγοντες, μιλώντας για το θέμα στην «Κ», εστίασαν στην πολιτική σημασία της κίνησης Ιερωνύμου που αποφάσισε κατά πρώτον να συζητηθεί το θέμα αποκλειστικά σε έκτακτη σύνοδο και ως αποκλειστικό και κατά δεύτερον να είναι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος εισηγητής. Και αυτό διότι πολύ σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο· ενδεικτικά, κατά τη συζήτηση για το σχέδιο συμφωνίας Εκκλησίας - Πολιτείας εισηγητής είχε οριστεί μητροπολίτης, ο Ναυπάκτου Ιερόθεος.

Με την απόφαση αυτή ο κ. Ιερώνυμος θέλει να στείλει προς πάσα κατεύθυνση σαφές μήνυμα υπέρ της αποδοχής του αιτήματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η ελληνική Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει περί του ζητήματος την εισήγηση των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων (υπό την προεδρία του μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού) και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων (υπό την προεδρία του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου).

Τελικά, οι Επιτροπές στο κοινό πόρισμά τους εισηγούνται την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας.

[πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]

Ο Μητροπολίτης Κλεόπας επισκέφθηκε μονάδα ανακύκλωσης στο Γιόνσεπιγκ της Σουηδίας