e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Πορευθέντες




Σημείωμα του Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, 22.11.2019


Πόσο γλυκιά είναι η Εκκλησία μας; Πόσο μάνα; Μια μάνα της οποίας το όνομα είναι Πορεία. Πορεία προς τη γνώση, τη σωτηρία, τον Ευαγγελισμό, προς το Πρόσωπό του εν ολίγοις. Σαφώς και είναι δύσκολη πορεία, γι΄αυτό και όμορφη. Διότι στη δυσκολία όλοι κάποια στιγμή θα σταματήσουμε, θα κουραστούμε, θα πέσουμε. Τότε όμως θα γνωρίσουμε τι πάει να πει Ορθοδοξία. Μαζί μ' εμένα, μ' εσένα που πέφτουμε, σταματάει όλο το καραβάνι των δυσεκατομμυρίων αδελφών να μας σηκώσει. Μόνο έτσι μπορούμε να λεγόμαστε Σώμα με κεφαλή τον Χριστό.

Σιωπηλές προσευχές στα ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου Μικρής Πρέσπας


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας
Συντάκτης κειμένου: Μελίνα Παϊσίδου, αρχαιολόγος | odysseus.culture.gr


Η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου κτίστηκε μετά το 983 ή το 986, από τον τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ με σκοπό να στεγάσει το σκήνωμα του Αγίου Αχιλλείου, επισκόπου Λαρίσης, το οποίο είχαν μεταφέρει από τη Λάρισα τα βουλγαρικά στρατεύματα, μετά την κατάληψη της θεσσαλικής πόλης. Ο ναός ιδρύθηκε ως επισκοπικός, προκειμένου να στεγάσει την έδρα του βουλγαρικού πατριαρχείου για ένα σύντομο διάστημα, μετά τη μεταφορά του από την Έδεσσα. Μετά την παλινόρθωση της βυζαντινής κυριαρχίας στην περιοχή, από το 1018 και εξής, ο ναός λειτούργησε ως επισκοπικός έως τις πρώτες δεκαετίες του 15ου αιώνα.

Ιερώνυμος: «Δεν μπορεί ο καθένας να καλεί πανορθόδοξη σύνοδο. Είναι το προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη»


22.11.2019     Ώρα ανάρτησης: 11:44:52 
Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Το προσφυγικό και το Ουκρανικό ήταν τα κεντρικά ζητήματα που κυριάρχησαν κατά την συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με τον Πρέσβη της Αμερικής κ. Τζέφρι Πάιατ.

Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Όσιο Ιάκωβο τον Τσαλίκη στη Μονή Του εν Ευβοία [live]


Παρακολουθούμε το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο από την Ι. Μονή Οσίου Δαβίδ Γέροντος στη Β. Εύβοια, επί τη εορτή του Οσίου Ιακώβου Τσαλίκη.



Οικουμενικός Πατριάρχης: “Μένομεν και αγωνιζόμεθα, διότι αυτό είναι η αμετάκλητος απόφασίς μας”


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα Ι. Καθεδρικό Ναό της Παναγίας στο Πέρα

Την αποφασιστικότητα της “πονεμένης Ρωμηοσύνης” να μην εγκαταλείψει τον καλόν αγώνα της διασώσεως της παρουσίας και της μαρτυρίας της στην φυσική και ιστορική κοιτίδα της υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε, για την εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ι.Καθεδρικό Ναό της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, στην μεγαλώνυμο Κοινότητα Σταυροδρομίου.

Στο Συλλείτουργο με τον Ιεροσολύμων ο Μόσχας, ναι, είχε προβάδισμα...


Κείμενο: π. Ρωμανός Αναστασιάδης

"ἐξέλιπον δυνατοὶ ἐν ᾿Ισραήλ, ἐξέλιπον, ἕως οὗ ἀνέστη Δεββώρα..." (Κριτ. ε΄ 7)

Διαβάσαμε στα ΜΜΕ: "Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος και συλλειτούργησε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ'."

Ο... πάπας της Μόσχας, ναι, είχε ένα προβάδισμα. Μολονότι τυπικά έθεσε εκ δεξιών του των Ιεροσολύμων, ως τάχα πρώτο, όμως του φόρεσε μανδύα επισκοπικό ενώ ο ίδιος φόρεσε τον πράσινο "πατριαρχικό" των Μοσχοβιτών, θέλοντας να δηλώσει ότι αυτός είναι το... αφεντικό!... Αλλά η παρακολούθηση όλης της ακολουθίας, όπως αναρτήθηκε σε σχετικό βίντεο στο διαδίκτυο, καταδεικνύει ότι τα πράγματα ήταν ένα απόλυτο ανακάτεμα, μια αταξία λειτουργική και εκκλησιολογική.