e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού για τα Φώτα 2020 και Βασιλόπιτα στη Λουσάκα της Ζάμπιας


Κυριακή, 5 Ἰανουαρίου 2020, Κυριακή προ των Φώτων, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ο Μεγάλος Αγιασμός και η κοπή της Βασιλόπιτας της Μητροπόλεως στη Λουσάκα.

Σήμερα Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης παραμονή της μεγάλης Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανίων στο παρεκκλήσιο της Μητροπόλεως τέλεσε τη Θεία Λειτουργία. Πριν την Απόλυση, κατά την τάξη, τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, όπου αγίασε τα ύδατα και ευλόγησε τους πιστούς με τον Τίμιο Σταυρό. Η βάπτιση του Σταυρού έγινε στη δεξαμενή κάτω από καταρρακτώδη βροχή, η μικρή Χλόη κατάφερε να πιάσει το σταυρό πέφτοντας στο νερό και να πάρει την ευλογία του.

Tα Θεοφάνια είναι μια σπουδαία στιγμή για τον απόδημο ελληνισμό. Παντού ανά τον κόσμο, σε όλες τις ελληνικές κοινότητες που ζουν κοντά ή μακριά από το υγρό στοιχείο, η 5η και 6η Ιανουαρίου είναι μια ημερομηνία γιορτινή, γεμάτη συμβολισμούς.η βουτιά στα νερά είναι μια αναβάπτιση στις ελληνικές ρίζες, στα ήθη και τα έθιμα των προπάππων τους. Στη συνέχεια σε μία ζεστή ατμόσφαιρα, γεμάτη ευχές και αισιοδοξία για το μέλλον, πραγματοποιήθηκε η τελετή κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως της Ζάμπιας.

Στην ομιλία του προς τους παρισταμένους ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης, αφού εξέφρασε την χαρά του για την ευκαιρία αυτή που δίνεται, ώστε να υπάρχει η επικοινωνία μέσο της όμορφης αυτής εκδήλωσης. Ξεκινώντας από την παράδοση της Επισκοπής του Μαλάουι, την ολοκλήρωση του Ιεραποστολικού Κέντρου Άγιος Νικόλαος στο Kapiri Mpsoshi καθώς και την ίδρυση και ανέγερση Ιεραποστολικών Κέντρων σε άλλες τρεις πόλεις της Ζάμπια έκανε ένα σύντομο απολογισμό του πνευματικού, κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου που επιτελέσθηκε κατά το παρελθόν έτος με τη βοήθεια του Θεού και τη φιλοπονία των ιερέων, συνεργάτων ,φίλων και αργούς του ιεραποστολικού έργου. Τέλος, ο Μητροπολίτης ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την επερχόμενη ποιμαντική επίσκεψη του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θροδώρου Β΄στη Ζάμπια τον Φεβρουάριο του 2020, αναφέρθηκε δε στην ίδρυση της Γεωργικής Σχολής και την ανεγερση κλινικής της Ιεραποστολής στην περιοχή των Βλαχάκηδων.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, ευχήθηκε σ όλους ο Άγιος Βασίλειος Επίσκοπος Καισαρείας της Καππαδοκίας προστάτης των πτωχών, Επίσκοπος της χαράς και της προσφοράς. Ο Άγιος του Παραδείσου να φωτίζει και να μιλά στις καρδιές όλων εκείνων που ζητούν τις πρεσβείες του και τόνισε: "Ας είμαστε όλοι μας στην Νέα Χρονιά, πιο καλοί, πιο χρήσιμοι, πιο δυνατοί, πιο ταπεινοί, πιο γνήσιοι, γεμάτοι με πνεύμα προσφοράς και θυσίας.Ας προσπαθήσουμε να αναγεννηθούμε όλοι μας!"






















Δεν υπάρχουν σχόλια: