e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Θησαυρίζοντας τον Χριστό στην καρδιά μας


ΟΜΙΛΙΑ 
ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής της Τυρινής
1 Μαρτίου 2020


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Το νοσηρό συναίσθημα της φιλαυτίας σκοτίζει το ανθρώπινο μυαλό και αναγκάζει τον άνθρωπο να μην ξεχωρίζει το πνευματικό και ουσιαστικό συμφέρον του. Ο εγωισμός αχρηστεύει τα καλά έργα μας και μάς κάνει να παραμερίζουμε τον Θεό, ενώ στην καρδιά μας βασιλεύει μνησικακία για οποιονδήποτε πραγματικά ή φανταστικά μάς έχει βλάψει. Αγνοώντας το παράδειγμα του Θεανθρώπου Σωτήρα μας, βρισκόμαστε καθημερινά βυθισμένοι στην αρχέγονη λάσπη της αμαρτίας, της μνησικακίας και της εκδικητικότητας. Δεν αναλογιζόμαστε ότι κι εμείς με τη σειρά μας διαπράττουμε μικρά ή μεγάλα σφάλματα, έναντι άλλων συνανθρώπων μας. Ενώ, όμως, για τα δικά μας σφάλματα ζητάμε την θεία επιείκεια, δεν πράττουμε το ίδιο προς τους αδελφούς μας. Η νοσηρή αυτή ιδιοτέλεια κρατάει τον άνθρωπο κολλημένο στην παχυλή ύλη, στα επίγεια και στα φθαρτά. Αυτό έχει ως μοιραία συνέπεια της απώλεια της αθάνατης ψυχής του.

Ευχετήριο Μήνυμα του Κιέβου Επιφανίου προς Βαρθολομαίον για τα 80χρονά του


Ακολουθεί απομαγνητοφωνημένη η ελληνική απόδοση του Ευχετηρίου Μηνύματος του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ επί τη 80ή επετείω των γενεθλίων του, το οποίο αναγνώσθηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Φανάρι, κατά τον Εσπερινό του Σαββάτου 29ης Φεβρουαρίου 2020, από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Πολτάβας και Κρεμεντσούγκ κ. Θεόδωρο, επικεφαλής Αντιπροσωπείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο της Τυρινής, 29.9.2020, στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπουένος Άιρες Αργεντινής, η ενθρόνιση του από Πατάρων νέου Μητροπολίτου Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ, με τη συμμετοχή άλλων Αρχιερέων και πιστού λαού, αλλά και παραγόντων της τοπικής εκεί κοινωνίας. Τον Οικουμενικό πατριάρχη εκπροσώπησε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ενώ παράστησαν εξ Ελλάδος ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος. 

Ευχές του «Πνευματικού Μετώπου Ουκρανίας» στον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα 80χρονά του


Συγχαρητήρια για τα γενέθλια του Πρώτου στην Ορθόδοξη Εκκλησία, του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης.

Συγχαρητήρια στον σοφό και έμπειρο άνδρα, ο οποίος δεν φοβήθηκε να αμφισβητήσει τα αιώνια ψέματα της Μοσχοβίας και τις προσβολές της στους λαούς, στην κοινή λογική και στο Κανονικό Δίκαιο.

Συγχαρητήρια στο Πρόσωπο που ηγείται της Μητέρας Εκκλησίας, η οποία ως πραγματική Μητέρα υπερασπίστηκε την προστασία των πιστών της παιδιών στην Ουκρανία και τους σκέπασε με το ωμοφόριο της γνήσιας αγάπης και της κανονικής αυθεντικότητας.

Συγχαρητήρια σε ένα άνθρωπο που, σαν αληθινός ιππότης, αγωνίζεται για την αλήθεια και δίνει το παράδειγμα στους αδελφούς του - Προκαθημένους των Τοπικών Εκκλησιών.

Συγχαρητήρια σε ένα άνθρωπο, που έχει γίνει ένα πρότυπο καλοσύνης, σοφίας και δύναμης για τους Ουκρανούς, όπως στα παιδιά που παίρνουν παράδειγμα από τους πατέρες και τους παππούδες τους.

Χαρούμενα Γενέθλια!

Έτη πολλά και ευλογημένα!

Ευχές Μητροπολίτου Ρούσσε (Πατριαρχείου Βουλγαρίας) στον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα 80χρονά του


Προς τον Παναγιώτατον
Οικουμενικόν Πατριάρχην
και Αρχιεπίσκοπον Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης
κ. κ. Βαρθολομαίον.
Εις Κωνσταντινούπολιν.
Ρούσσε, 29/02/2020.

Παναγιώτατε,

Επιτρέψτε μου ολόψυχα να Σας συγχαρώ επί τη 80ή επετείω της γεννήσεώς Σας - μια επέτειο και ένα γεγονός χαράς για ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία! 

Πατριαρχικά Εσπέρια Κυριακής της Τυρινής στο Φανάρι τιμώντας τα 80χρονα Βαρθολομαίου [live]


ΤΩΡΑ, Σάββατον, 29ην Φεβρουαρίου 2020, ὥρα 4:00 μ.μ., ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝ ΦΑΝΑΡΙΩ κατά τόν Ἑσπερινόν διά νά εὐχαριστήσῃ καί δοξολογήσῃ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ τόν δωρεοδότην Θεόν ἐπί τῇ ἀγομένῃ τήν ἡμέραν ταύτην 80ῇ ἐπετείῳ τῶν γενεθλίων Αὐτοῦ, ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΕΝΟΙ ΑΠΑΝΤΕΣ διά τήν ἄνωθεν ἱκάνωσίν Του εἰς τήν περαιτέρω συνέχισιν τῆς πρωθιεραρχικῆς διακονίας Του πρός τήν Ἐκκλησίαν καί τό Γένος! ΑΞΙΟΣ!!!




Ποιητική ενατένιση του Οικουμενικού Πατριάρχου με αφορμή τα 80χρονά του


Ποίηση π. Παναγιώτη Καποδίστρια

ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΙΜΒΡΟΥ 

[Βαρθολομαίω]

Της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τα εισόδια


ΓΡΑΦΕΙ Ο π. ΚΩΝ. Ν. ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ

«Φαιδρῶς εἰσδεξώμεθα, τῆς Νηστείας τὴν εἴσοδον πιστοί...» 

Ἡ μεγάλη καμπάνα, ποὺ ἠχεῖ μέσα στὸ δειλινὸ τῆς Κυριακῆς τῆς Τυρινῆς καὶ κομίζει τὸ πρῶτο μήνυμα τῶν εἰσοδίων τῆς Μεγάλης Σαρακοστῆς, ἀφήνει στὴν ψυχὴ ψιχάλες συγκινήσεως καὶ συνάμα ρῖγος θείας παρουσίας. Ναί, ἔφθασε ἐπιτέλους ὁ εὐπρόσδεκτος καιρός τῆς ἱερῆς ἐγκρατείας καὶ τῆς ἀποταγῆς κάθε κοσμικοῦ φρονήματος, ποὺ θὰ ἀνασχέσει τὴ δυνατότητα τοῦ μὴ «ὁρᾶν τὰ πταίσματά» μας. Γιατὶ δὲν εἶναι δυνατὸ νὰ ἐγκρατευόμαστε καὶ νὰ λησμονοῦμε παράλληλα νὰ ψάχνουμε τὸν ἑαυτό μας, ὥστε νὰ ἐκζητήσουμε καὶ «λήθην τῆς κακίας... βοῶντες [τὸ] ἡμάρτομέν σοι..».

Καιρός περισυλλογής και μετάνοιας


Επίκαιρες σκέψεις του π. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΕΣΗ

Με  τη χάρη του Πανάγαθου Θεού φτάσαμε και φέτος στην είσοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η αγάπη του Θεού μας χαρίζει για μια ακόμα φορά την ευκαιρία για μετάνοιας, καθάρσεως και αγιασμού.

Η παρακοή οδήγησε τον άνθρωπο έξω από το Παράδεισο, σκοπός λοιπόν αυτού του αγώνα είναι να τον ξαναβρούμε και να γίνουμε οικιστές του. Αυτό επιτυγχάνεται με τη νηστεία, με τη προσευχή, τη μετάνοια,την εξομολόγηση και την ταπείνωση.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μάς λέγει: το πίπτειν ανθρώπινον, το εμμένειν διαβολικό... Δηλαδή, το να πέφτει ο άνθρωπος στην αμαρτία είναι στη φύση του, το να παραμένει όμως είναι διαβολικό (η εγωιστική αμαρτία). Ο ιερός υμνωδός γράφει ότι το στάδιο των αρετών έχει ανοίξει. Όσοι θέλετε να αθληθείτε ας μπείτε, αναλαμβάνοντας το καλό αγώνα της νηστείας. Γιατί όσοι αθλούνται σύμφωνα με τους κανόνες, δίκαια στεφανώνονται. 

Εύχομαι να είναι άξιος ο αγώνας μας και, με καθαρή την καρδιά μας, να προσκυνήσουμε τα Άγια Πάθη Του και να εορτάσουμε την έν­δο­ξη  Ανά­στα­ση Του. 

Καλή και ευλογημένη Σαρακοστή! Καλό στάδιο!

«Μόνον η ποίηση ... λέξεων σωθικών εξάσκηση». Πρώτη ανάγνωση της ποιητικής συλλογής του π. Παν. Καποδίστρια «Λευκότερος καίγεσαι»

(ἐκδ. Ἀληθῶς, Ζάκυνθος 2019, σ. 134)


ΓΡΑΦΕΙ Ο π. ΚΩΝ. Ν. ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ

Πρωτίστως ὀφείλω νὰ ὁμολογήσω, ὅτι μοῦ δόθηκε ἡ μεγάλη τιμὴ μὲ τὴν ἀποστολὴ τῆς τόσο φιλοκάλου καὶ προσεγμένης τυπογραφικὰ νέας ποιητικῆς συλλογῆς τοῦ καλοῦ φίλου καὶ συλλειτουργοῦ, τοῦ π. Παναγιώτη Καποδίστρια, Γενικοῦ Ἀρχιερατικοῦ Ἐπιτρόπου στὴ Μητρόπολη τῆς εὐωδιαστῆς καὶ καλλιμόρφου Ζακύνθου. Τοῦ π. Παναγιώτη, τοῦ καὶ ἐπιμόνου προσμοναρίου - ἐφημερίου στὸ χωριό του, τὸ Βανᾶτο, τὸ γνωστὸ γιὰ τὴν πληθώρα τῶν πολιτισμικῶν του δρωμένων.

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Αθ. Αγγελόπουλος - Εμμ. Καραγεωργούδης: Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ "ΠΡΩΤΕΙΟΥ ΤΙΜΗΣ" ΚΑΙ ΤΟΥ "ΠΡΩΤΕΙΟΥ ΧΑΡΙΤΟΣ"


Δημοσιεύουμε στη συνέχεια ένα σημαντικό κείμενο του ομότιμου καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιου Αγγελόπουλου, Άρχοντος Ακτουαρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και του Εμμανουήλ Καραγεωργούδη, Αναπλ. Καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Αμμάν δεν είδε την εξαετή ακοινωνησία Αντιοχείας - Ιεροσολύμων


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης ανέβηκε στο θρόνο του τρίτου τη τάξει παλαιφάτου Πατριαρχείου της Ανατολής, στα τέλη Δεκεμβρίου 2012. 
Μετά από ένα χρόνο και τέσσερις μήνες, στα τέλη Απριλίου του 2014, κήρυξε σε ακοινωνησία το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για το θέμα του Κατάρ, την διεκδίκηση δηλαδή της μοναδικής ενορίας που υπάρχει στην χώρα αυτή. 
Τον πρώτο καιρό έγιναν κάποιες προσπάθειες, και σε διορθόδοξο επίπεδο, για την εξεύρεση λύσης (ήδη μέσα στο 2013) και ύστερα για την άρση της ακοινωνησίας, αλλά γρήγορα εγκαταλείφθηκαν. Το σχίσμα μεταξύ των δύο Πατριαρχείων παραμένει έξι χρόνια τώρα! 
Όταν μας προέκυψε η πρόσφατη «αδελφική συνάντηση» Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμμάν της Ιορδανίας, με πρωτοβουλία του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου, τη επινεύσει της Μόσχας φυσικά (για το ζήτημα της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας), θεωρείτο βεβαία η συμμετοχή του Αντιοχείας, ο οποίος στηρίζει την Ρωσική Εκκλησία στο ζήτημα αυτό, και όχι μόνο. Μάλιστα, πολλά δημοσιεύματα έβλεπαν και λύση του ζητήματος του Κατάρ, υπό το φως αυτής της συνάντησης.
Όμως, ο Αντιοχείας Ιωάννης τελευταία στιγμή ανακοίνωσε ότι δεν θα πάει στην «αδελφική συνάντηση», επικαλούμενος διάφορα, καθόλου πειστικά, επιχειρήματα. 
Στην «αδελφική συνάντηση» συζητήθηκαν κάμποσα διορθόδοξα προβλήματα της σήμερον, όπως διαβάσαμε στο σχετικό ανακοινωθέν, αλλά όχι το θέμα του Κατάρ, το οποίο είναι η αιτία της εξαετούς ακοινωνησίας Αντιοχείας – Ιεροσολύμων. 
Άραγε, τα μέλη της «αδελφικής συνάντησης» θεώρησαν έλασσον αυτό το χρονίζον ζήτημα μεταξύ δύο πρεσβυγενών Πατριαρχείων της Ανατολής; 

Πρεσβεία Ουκρανίας εν Μαυροβουνίω: Ο Ονούφριος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν εκπροσωπεί την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους Ορθοδόξους της Ουκρανίας


Παραθέτουμε σε ελληνική μετάφραση αυτούσια την ανακοίνωση της Ουκρανικής Πρεσβείας στο Μαυροβούνιο σχετικά με την εκεί επίσκεψη του εν Κιέβω Μητροπολίτη της Ρωσικής Εκκλησίας Ονουφρίου, κατόπιν προσκλήσεως της Σερβικής Εκκλησίας.

Νίκος Καποδίστριας: Ένας φέρελπις ιστορικός


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου | Ιδιωτική Οδός
Ο νέος και φέρελπις ιστορικός Νίκος Καποδίστριας, με σπουδές και ερευνητική εργασία στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, ως υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών, μας έχει δώσει μέχρι τώρα πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες που αφορούν κυρίως στον τόπο καταγωγής του, στην Ζάκυνθο. Ανάμεσά τους: 

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Προσευχητική ανάβαση στο Σαραντάριο Όρος και το Μοναστήρι των Πειρασμών, ΒΔ της Ιεριχούς


Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, 13.2.2020

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου της 27ης Φεβρουαρίου 2020

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπεσκέφθη ἐν τῷ Γραφείῳ αὐτοῦ τόν Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιάκονον κ. Θεόδωρον, ᾧτινι ἐπεδαψίλευσε τάς πατρικάς Αὐτοῦ εὐχάς καί εὐλογίας ἐπί τοῖς διαγενομένοις ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ. 

Η Φιλαρμονική Κυνοπιαστών Κέρκυρας τιμά στο Ζωγράφειο τα 80χρονα του Οικουμενικού Πατριάρχου


Η Φιλαρμονική Κυνοπιαστών Κέρκυρας τιμά τα 80χρονα του Οικουμενικού Πατριάρχου, αύριο 28 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 1.35 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του Ζωγραφείου Λυκείου, με Συναυλία.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Το γαρ πολύ της "αδελφικής συνάντησης" γεννά παραφροσύνη!


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Πολλά και ποικίλα θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς στο Ανακοινωθέν της «αδελφικής συνάντησης» έξι εκπροσώπων Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμμάν της Ιορδανίας (26-2-2020). 

Προσκυνητές στην εν Ιεριχώ Μονή Προφήτη Ελισσαίου (Συκομορέας του Ζακχαίου)


Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, 13.2.2020

Στον φιλόξενο αυτόν ιερό τόπο, υποδέχτηκε και ξενάγησε την προσκυνηματική ομάδα μας ο ευπροσήγορος και χαμογελαστός υπεύθυνος του προσκυνήματος, Αρχιμανδρίτης Φιλούμενος, ο οποίος -συν τοις άλλοις- είναι και θιασώτης αναγνώστης αυτού εδώ του πολυπεριοδικού μας, του "Νυχθημερόν". Τον ευχαριστούμε για την αγάπη του!

Ιερατικό Συλλείτουργο για τον Άγιο Πορφύριο, Επίσκοπο Γάζης, στο Χουρχουλίδι Ζακύνθου


Πρωί Τετάρτης, 26ης Φεβρουαρίου 2019, τιμώντας τον Άγιο Πορφύριο, Επίσκοπο Γάζης, στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου Χουρχουλιδίου Ζακύνθου, εξαιτίας των ονομαστηρίων του οικείου Εφημερίου, Ιερομονάχου Πορφυρίου Γουσέτη. 
     Προσκεκλημένος ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος συλλειτούργησε με τον εορταζόμενο Εφημέριο και ομίλησε επίκαιρα προς το εκκλησίασμα. Έγινε, εξάλλου, και εόρτια Αρτοκλασία.
[Φωτογραφίες: Σπύρος Έκτορας]

Γράμμα Οικουμενικού Πατριάρχου προς Πατριάρχη Ιεροσολύμων στη σκιά της Συναντήσεως του Αμμάν


Απαντητικό Γράμμα της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου πρός την Α. Θ. Μακαριότητα τον Πατριάρχην Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλον (25 Φεβρουαρίου 2020)

Λόγος Κατηχητήριος Οικουμενικού Πατριάρχου επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής (2020)


+ Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ
ΕΛΕῼ ΘΕΟΥ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ,
ΧΑΡΙΣ ΕΙΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ,
ΠΑΡ᾿ HΜΩΝ ΔΕ ΕΥΧΗ, ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΗΣΙΣ

Catechetical Homily at the opening of Holy and Great Lent (2020)


+ BARTHOLOMEW
BY GOD’S MERCY ARCHBISHOP OF CONSTANTINOPLE – NEW ROME
AND ECUMENICAL PATRIARCH
TO THE PLENITUDE OF THE CHURCH,
MAY THE GRACE AND PEACE OF OUR LORD AND SAVIOR JESUS CHRIST,
TOGETHER WITH OUR PRAYER, BLESSING AND FORGIVENESS BE WITH YOU ALL

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Δεητικό προσκύνημα στη σεβάσμια Μονή του Θαβωρίου Όρους


Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, 14.2.2020

Εκεί μάλιστα, στο προσκύνημα επί του Όρους Θαβώρ, ο π. Π. Κ., μαζί με δέηση υπέρ υγείας πάντων και πασών, ανέγνωσε -κατά το έθος- το Ευαγγέλιο του υπερφυούς γεγονότος της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ενώπιον των Μαθητών του και της συνεμφανίσεως του Μωυσέως και του Προφήτη Ηλία.

Για τα 80χρονα του Οικουμενικού Πατριάρχου


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΙΑΣ

Ἡ Μεγάλη Πρωτοσυγκελλία δηλοῖ διά τοῦ παρόντος ὅτι ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἡμῶν, τό Σάββατον, 29ην τ.μ. Φεβρουαρίου, καί ὥραν 4:00 μ.μ., θά χοροστατήσῃ κατά τόν Ἑσπερινόν διά νά εὐχαριστήσῃ καί δοξολογήσῃ τόν δωρεοδότην Θεόν ἐπί τῇ ἀγομένῃ τήν ἡμέραν ἐκείνην 80ῇ ἐπετείῳ τῶν γενεθλίων Αὐτοῦ, καλοῦνται δέ οἱ βουλόμενοι ὅπως προφρόνως προσέλθουν καί ἑνώσουν τάς προσευχάς των διά τήν ἄνωθεν ἱκάνωσίν Του εἰς τήν περαιτέρω συνέχισιν τῆς πρωθιεραρχικῆς διακονίας Του πρός τήν Ἐκκλησίαν καί τό Γένος.

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου 25ης Φεβρουαρίου 2020


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 

Ἡ Α.Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Δωδώνης κ. Χρυσόστομον, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ Ἐντιμ. κ. Διονυσίου Μελίτα, Ἐπιχειρηματίου, ἐκ Ζακύνθου. 

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Σκότος και έρεβος για την "αδελφική συνάντηση" στο Αμμάν - Θα πάει η Πολωνία;


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Σκότος και έρεβος καλύπτει την επικείμενη «αδελφική συνάντηση» Ορθοδόξων προκαθημένων και αντιπροσωπειών Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμμάν της Ιορδανίας, που συγκαλείται με πρωτοβουλία του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου, με αφορμή το ζήτημα της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας. 
Οι Εκκλησίες που θα συμμετάσχουν (Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Σερβίας, Τσεχίας και Σλοβακίας, Ρουμανίας και Πολωνίας) δεν αναφέρουν τίποτα στα διαδικτυακά μέσα τους για την συνάντηση που υποτίθεται πως αρχίζει αύριο, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020. 
Επίσης, τα ΜΜΕ της Ιορδανίας δεν έχουν την παραμικρή αναφορά, κι αυτό προκαλεί πολλά ερωτηματικά. 
Πληροφορίες του «Φως Φαναρίου» αναφέρουν πως η αντιπροσωπεία της Εκκλησία της Πολωνίας μάλλον δεν θα συμμετέχει, τελικά, στην συνάντηση του Αμμάν. Μένει να το δούμε…

Επέστρεψε από Αυστρία στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης


Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον 
Ἐπέστρεψεν ἡ Α. Θ. Παναγιότης
 
Σήμερον Δευτέραν, 24ην Φεβρουαρίου (2020), ἡ Α.Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος ἐπέστρεψε διά τῶν Τουρκικῶν Ἀερογραμμῶν ἐκ τῆς πόλεως Salzburg τῆς Αὐστρίας, εἰς τήν περιοχήν τῆς ὁποίας διῆλθε μίαν ἑβδομάδα διακοπῶν, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Αὐστρίας κ. Ἀρσενίου, τοῦ Ἱερολ. Πατριαρχικοῦ Διακόνου κ. Ἰακώβου Krochak, τοῦ Ἐντιμ. κ. Παναγιώτου Γραφιαδέλη, ἐκ τῶν γραμματέων τῶν Πατριαρχείων, καί συγγενῶν Αὐτοῦ ἐκ Γαλλίας. 
Ἐπίτροπος Αὐτοῦ κατά τήν ἀπουσίαν Του ἦτο ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Ἀπόστολος, ὅστις καί Τόν ὑπεδέχθη ἐν τῷ ἀεροδρομίῳ τῆς Πόλεως ὁμοῦ μετά τοῦ Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσυγκέλλου κ. Ἀνδρέου.

Στάση για προσκύνημα στην Κανά της Γαλιλαίας και τον εκεί Ελληνορθόδοξο Ναό | The Cana Greek Orthodox Wedding Church in Cana of Galilee


Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, 14.2.2020

Εκεί μάλιστα, στο προσκύνημα της Κανά, ο π. Π. Κ. ανέγνωσε κατά το έθος, το Ευαγγέλιο του πρώτου θαύματος του Ιησού Χριστού, ήτοι της μετατροπής του ύδατος σε οίνο κατά την διάρκεια του γάμου στην Κανά.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Δελτίο εκκλησιαστικών ειδήσεων εκ Φαναρίου, 21-23.2.2020

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις


Ἡ Α. Σεβασμιότης, ὁ Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Ἀπόστολος: 

α) ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, κατά τόν Ἑσπερινόν τῆς Παρασκευῆς, 21ης Φεβρουαρίου, καί κατά τήν Θ. Λειτουργίαν τοῦ Σαββάτου τῶν Ψυχῶν, 22ας ἰδίου, ἐν τῷ τέλει τῶν ὁποίων ἐτέλεσε τό εἰθισμένον Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν πάντων τῶν ἀπ’ αἰῶνος κεκοιμημένων Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν, μνημονεύσας κατ’ ὄνομα τούς ὑπέρ ὧν προσεκομίσθησαν τά κόλλυβα, και 

β) ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τοῦ Σαββάτου, 22ας Φεβρουαρίου, καί κατά τήν Θ. Λειτουργίαν τῆς Κυριακῆς τῆς Ἀπόκρεω, 23ης ἰδίου, καθ’ ἥν παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Μύρων κ. Χρυσόστομος καί Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος, Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι, καθώς καί πιστοί ἐντεῦθεν καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ. 

Κυριακή των Απόκρεω, 23.2.2020, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής των Απόκρεω, 23ης Φεβρουαρίου 2020, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, για την αναστάσιμη Ευχαριστιακή Σύναξη. 
     Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς Ιεροψάλτες υπό τον κ. Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη. 
     Στο τέλος της θ. Λειτουργίας έγινε το ετήσιο Μνημόσυνο του ενορίτη μας Παναγιώτη Γ. Γούναρη, ο οποίος έχασε πέρυσι τη ζωή στη λεωφόρο Αλίμου, σε τροχαίο δυστύχημα.
[Φωτογραφίες: Σπύρος Χρ. Δρογγίτης]

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Η εκκλησιαστική διένεξη στο Μαυροβούνιο

Από Hans von der Brelie | euronews.gr. 21.02.2020

ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΜΜΑΝ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Μετά και την αποψινή άρνηση του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη να συμμετάσχει στην «αδελφική συνάντηση» Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Αμμάν της Ιορδανίας την προσεχή Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, ο χάρτης διαμορφώνεται ως εξής: 
Δύο μόνο Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι ανταποκρίνονται στην πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου: ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος και ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστισλάβ.

Ικεσίες μπροστά στην Παναγία την Ιεροσολυμίτισσα στη Γεθσημανή [photos - video]


Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε, βιντεοσκόπησε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Κυριακή των Απόκρεω


Όπως πριν από κάθε αγώνα ο αθλητής προετοιμάζεται για να είναι έτοιμος να αγωνιστεί, έτσι και η αγία μας Εκκλησία, ως φιλόστοργη μάνα, ετοιμάζει τα παιδιά της για την περίοδο του αγώνα της μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Κυριακή των Απόκρεω σήμερα και η ευαγγελική περικοπή μάς υπενθυμίζει την μέλλουσα κρίση.

Φτωχοσάββατο

Σχόλιο του Θεοφ. Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, 22.2.2020


Η έκφραση της Εκκλησίας ανά την οικουμένη, λόγω αντικειμενικών συνθηκών διαφέρει. Σε τόπους όπου είναι άγνωστο το κρασί, άγνωστο το αλεύρι, άγνωστη η βυζαντινή μουσική, άγνωστο το στάρι και η ζάχαρη προσλαμβάνουμε την τοπική πραγματικότητα και την καθαγιάζουμε με τις χάρες του Παρακλήτου. 

Εκφράζοντας αγάπη στους Ελάχιστους κερδίζουμε Παράδεισο

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής της Απόκρεω 
23 Φεβρουαρίου 2020
(Ματθ. κε΄ 31-46)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Ράπισμα ηχηρό στην απύθμενη υποκρισία των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των θεωρούμενων ως πιστών και θρησκευόμενων, αποτελεί η σημερινή ευαγγελική περικοπή. Εδώ παρουσιάζεται, με συγκλονιστικό τρόπο, το φοβερό θεϊκό δικαστήριο, το οποίο θα κρίνει «ζώντας και νεκρούς» κατά την Δευτέρα και ένδοξη Παρουσία του Κυρίου. Τότε θα φανεί, όχι μόνο το πρόσωπο του στοργικού και ανεξίκακου Θεού Πατέρα, αλλά και του αυστηρού, αδέκαστου και δίκαιου Κριτή.

Εισοδεύοντας στον Ναό της Αναστάσεως γονατίζουμε στον Λίθο της Αποκαθηλώσεως


Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Παρασκευή των Ψυχών μνημονεύοντας τους Κεκοιμημένους εν Βανάτω Ζακύνθου


Κατανυκτικό δειλινό της Παρασκευής των Ψυχών, 21ης Φεβρουαρίου 2020, μνημονεύοντας τους προσφιλέστατους και αλησμόνητους Κεκοιμημένους μας, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. 
     Πλήθος Ενοριτών προσήλθαν στον ηλιόλουστο Ναό μας, ούτως  ώστε να προσκομίσουν τα πρόσφορά τους και τα κόλλυβα εις μνήμην όλων των φευγάτων Αγαπημένων τους: Προπατόρων, γονέων, συζύγων, τέκνων, αδελφών, συγγενών, φίλων, μα και εχθρών τους. Όλων εκείνων -όπως είπε στην ομιλία του ο Εφημέριος- οι οποίοι αποτελούν τις ρίζες του Δέντρου της προσωπικής Ζωής του καθενός μας και τώρα, από την άλλη Όχθη, αναμένουν εναγωνίως εμάς, να τους προσφέρουμε μια κάποια ανάψυξη, δηλαδή -διά της μνημονεύσεως- ανακουφιστική δρόσο (επι)κοινωνίας
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Υγιής επέστρεψε στο Φρέαρ του Ιακώβ ο φύλακάς του Γέροντας Ιουστίνος Αγιοταφίτης


Παρουσίαση: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Κατά την πρόσφατη ιεραποδημία μας στους Αγίους Τόπους, συνταξιδεύαμε, στις 11 Φεβρουαρίου 2020, με τον πολυσέβαστο Γέροντα Ιουστίνο, συνασκητή του Αγίου Ιερομάρτυρος Φιλουμένου και διάδοχό του στην προϊσταμενία του προσκυνήματος στο Φρέαρ του Ιακώβ Σαμάρειας.

ΟΧΙ του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στην «αδελφική συνάντηση» του Αμμάν


Παρατίθεται σε ελληνική μετάφραση αυτολεξεί η επίσημη ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας, με την οποία γνωστοποιείται η απόφασή της να μην συμμετάσχει κανένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας στην «αδελφική συνάντηση» στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Τι κρύβεται πίσω από τις παραπλανητικές ανακοινώσεις του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων;


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Παρά το γεγονός ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν συνηθίζει να εκδίδει εύκολα και γρήγορα ανακοινώσεις, ακόμη και όταν... καίγεται ο κόσμος γύρω του, το περασμένο Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 μας ξάφνιασε όλους, όταν έσπευσε λίγες μόνο ώρες μετά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του στον Οικουμενικό Πατριάρχη να δημοσιεύσει και να εξαποστείλει δελτίο τύπου και μάλιστα μόνο στα... αγγλικά!!!

Η εορτή της Υπαπαντής στην πανηγυρίζουσα Μονή Παναγίας Σεϊδανάγιας Ιεροσολύμων [photos - video]


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Τό Σάββατον, 2αν/15ην Φεβρουαρίου 2020, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ ἑορτή τῆς Ὑπαπαντῆς τοῦ Σωτῆρος εἰς τήν Ἱεράν Μονήν Παναγίας Σεϊδανάγιας, κειμένην εἰς ἀπόστασιν βολῆς λίθου βορείως τοῦ Ναοῦ τῆς Ἀναστάσεως καί τοῦ Πατριαρχείου.

ΤΩΝ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΩΝ ΜΑΣ Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο π. ΚΩΝ. Ν. ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ


«Ὅρους τῆς ζωῆς ἡμῶν ὁ δούς, διὸ τοὺς ἀφυπνώσαντας ἐκ τῆς τοῦ βίου νυκτός, ἡμέρας ἀνεσπέρου, υἱοὺς δεῖξον, Κύριε, Ἱερεῖς ὀρθοδόξους, Βασιλεῖς τε, καὶ πάντα λαόν σου»

Νά, λοιπόν, ποὺ φτάσαμε καὶ στὴν πανίερη τῶν Κεκοιμημένων μας Πανήγυρι. Τὸ εὐλογημένο Ψυχοσάββατο, ποὺ μᾶς βγάζει ἀπὸ τὸ κλῖμα τῆς κοσμικῆς εὐθυμίας τῆς Τσικνοπέμπτης καὶ μᾶς εἰσάγει στὸν πανευλαβέστατο καὶ στολισμένο μὲ μεταφυσικὸ ρῖγος κόσμο τῆς πανσέπτου Πανηγύρεως τῶν Κεκοιμημένων μας. 

Συνάντηση του Μητροπολίτη Γαλλίας με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας


Δεκτός σε ακρόαση από την Αυτού Μεγαλειότητα, τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας κ. Salman bin Abdulaziz Al Saud, έγινε σήμερα το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Διαθρησκειακού Οργανισμού KAICIID, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα κ. Faisal bin Muaammar και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όσα ειπώθηκαν και έγιναν στο Φανάρι με την αντιπροσωπεία Ιεροσολύμων


Του Θεοδώρου Καλμούκου 
20 Φεβρουαρίου, 2020 
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αρνήθηκε για δεύτερη φορά την πρόσκληση που του έστειλε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος με την τριμελή επιτροπή του, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, να παραστεί στη Σύναξη των Προκαθημένων που προγραμματίζει αναρμοδίως στις 26 Φεβρουαρίου στο Αμμάν της Ιορδανίας. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέδειξε για άλλη μία φορά να ματαιώσει ο Θεόφιλος τη Σύναξη «για να μη χειροτερέψουν τα πράγματα», ενώ οι Ιεροσολυμίτες ιεράρχες είπαν ότι η σύγκλησή της είναι και επιθυμία του Πρίγκιπα της Ιορδανίας. 
Ειπώθηκαν και έγιναν πολλά ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά κατά τη συνάντηση της τριμελούς αντιπροσωπείας του Ιεροσολύμων Θεοφίλου, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου, τα οποία αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Κ.». 

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου, 17-20.2.2020

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις


Ἡ Α. Σεβασμιότης, ὁ Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Ἀπόστολος τήν Δευτέραν 17ην Φεβρουαρίου, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Διακόνου κ. Παΐσίου, Διευθυντοῦ τοῦ Ἰδιαιτέρου Πατριαρχικοῦ Γραφείου, ἐπεσκέφθη τόν Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιάκονον κ. Θεόδωρον ἐν τῷ Γραφείῳ αὐτοῦ, ᾧτινι ἐπεδαψίλευσε τάς εὐχάς καί εὐλογίας Αὐτοῦ ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ.

* * *

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Ο αδελφός του Ασώτου


Με την παραβολή του Ασώτου Υιού, ο Χριστός μας διδάσκει την δύναμη της μετάνοιας και την αγάπη του Πατέρα που μόνο αγαπά και συγχωρεί.

Υπάρχει όμως και ένα τρίτο πρόσωπο στην παραβολή, ο μεγάλος υιός, ο αδελφός του Ασώτου.

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας στη Σαουδική Αραβία


Στο Ριάντ βρίσκεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, μετά από πρόσκληση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, όπου προεδρεύει του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Διαθρησκειακού Οργανισμού KAICIID, μετά και την πρόσφατη εκλογή του ως Προέδρου αυτού.
Τον Μητροπολίτη Γαλλίας υποδέχθηκε στο Ριάντ ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού και προσωπικός σύμβουλος του Βασιλιά, κ. Faisal bin Abdulrahman bin Muaammar.

Στον Ιορδάνη Ποταμό αγιαζόμενοι


Ταξίδεψε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Φεβρουάριος 2020. "Εν Ιορδάνη" ιεραποδημήσαντες αυτές τις ημέρες, τελούμε Αγιασμό των Υδάτων του Ποταμού, στο σημείο εκείνο, όπου πριν από 20 αιώνες δέχτηκε τον Ιησού Χριστό! Εκεί όπου επεφάνη το μεν Άγιο Πνεύμα εν είδει περιστεράς, ο δε Πατήρ ως φωνή επιβεβαίωνε το Υιό βαπτιζόμενον.