e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Ο Άγιος Χαράλαμπος λιτανευόμενος στην περιοχή του Ποταμιού πόλεως Ζακύνθου [video - photos]


Mε κατάνυξη συμμετείχαν οι πιστοί Ζακύνθιοι στην εορτή προς τιμήν του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, που τελέστηκε σήμερα 10 Φεβρουαρίου 2020, στον ιστορικό φερώνυμο Ναό του στο Ποτάμι, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. 

Ακολούθησε λιτανεία του περίπυστου Εικονίσματος στους δρόμους της πόλης, περνώντας πάνω από τη γέφυρα του Αγίου Χαραλάμπη. Παρά το τσουχτερό κρύο, η μέρα γλύκαινε λίγο με τη λιακάδα, που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες. Στη λειτουργία και τη λιτανεία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας . 

Η Ζάκυνθος τιμά με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη τον Ιερομάρτυρα Χαράλαμπο, δεδομένου ότι, όταν το 1728 ενέσκηψε στη νήσο της Ζακύνθου πανούκλα, οι Χριστιανοί εστράφησαν στον Άγιο Χαράλαμπο και ζήτησαν την μεσιτεία του. Έτσι, με τη θαυματουργία του, έσωσε το νησί από το κακό θανατικό, το 1728.  Για τη χάρη του και προκειμένου να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους, οι κάτοικοι, ένα χρόνο αργότερα, οικοδόμησαν Ναό στο όνομά του, ξύλινο αρχικά και λίθινο στη συνέχεια. Ο Ναός δεν κατάφερε να γλιτώσει από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953, οπότε στη θέση του σήμερα οικοδομήθηκε ο σωζόμενος σήμερα μετασεισμικός.















[πηγή: ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ]

1 σχόλιο:

Βαδίζοντας Στα μονοπάτια της Μουσικής είπε...

Άγιε του Θεού πρέσβευε υπέρ ημών. Σε ευχαριστούμε που έσωσες με την χάρη του Θεού το 1728 το νησί μας από επιδημία και σε ευγνωμονούμε όλοι οι Απανταχού Ζακυνθινοί και όχι μόνο.