e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έφθασε στην Πόλη - Θερμή υποδοχή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη [photos]


Του Αριστείδη Βικέτου 
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος αργά το απόγευμα έφθασε στην Πόλη με πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, θα επισκεφθεί αύριο το Φανάρι και θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν οι Μητροπολίτες Σασίμων Γεννάδιος και Ικονίου Θεόληπτος, καθώς και ο Μέγας αρχιδιάκονος Θεόδωρος. 
Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος, ο διάκονος Μιχαήλ και ο διευθυντής του ιδιαιτέρου αρχιεπισκοπικού γραφείου, Μιχάλης Σπύρου. 
Το βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης πέρασε από το ξενοδοχείο, όπου έχει καταλύσει ο Αρχιεπίσκοπος, και πήγαν μαζί για δείπνο. Μόλις αντάμωσαν αντάλλαξαν θερμό αδελφικό ασπασμό. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε αγαλλίαση και χαρά, που είδε τον Αρχιεπίσκοπο μετά την δοκιμασία της υγείας του και του ευχήθηκε να είναι πολλά, τα έτη του και με την Χάρη του Θεού να είναι στο πηδάλιο της Εκκλησίας Κύπρου δυνατός, ακλόνητος, στύλος της ευσέβειας των Κυπρίων και της Ορθοδοξίας. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, καταφανώς συγκινημένος, μας δήλωσε ότι ευχαριστεί τον Θεό, που τον αξιώνει να κάνει, μετά την ασθένεια του και την θεραπεία στις ΗΠΑ, το πρώτο ταξίδι του στο σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας. 
«Αισθάνομαι θαυμάσια για την προσωπική πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη να είμαστε συλλειτουργοί μεθαύριο, Κυριακή της Ορθοδοξίας. Αυτό για μένα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, λόγω της θεραπείας μου στην Αμερική», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος. 
«Από ενδιαφέρον για την υγεία μου, ενώ ήμουν στο κρεββάτι του πόνου, τηλεφώνησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και του υποσχέθηκα ότι, αν όλα πάνε καλά, θα κάνω το ταξίδι. Δόξα στον Άγιο Θεό πέρασαν οι δυσκολίες και είμαι στην ευχάριστη θέση να βρίσκομαι στην Πόλη και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο», είπε. 
Απαντώντας σε ερώτηση μας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε ότι οι σχέσεις των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Κύπρου «ήταν, είναι και θα είναι πέρα από αδελφικές». Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τους συνδέει αδελφική φιλία πάνω από 42 χρόνια. 
«Γνωριστήκαμε όταν και οι δύο είμεθα νέοι Μητροπολίτες στην Ελβετία στις Πανορθόδοξες Διασκέψεις». Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μίλησε με επαινετικά λόγια για τον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Ξέρω καλά την αγάπη του και τον απλό και άδολο τρόπο της συμπεριφοράς του προς κληρικούς και λαϊκούς. Επίσης, είδα τον συστηματικό τρόπο εργασίας του και την καθαρή του σκέψη». Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ ότι κάποια χρονιά την ημέρα της εορτής του βρισκόταν σε Πανορθόδοξη Διάσκεψη μαζί με Μητροπολίτες άλλων Εκκλησιών και μόνο ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης του ευχήθηκε και του δώρισε δώδεκα μαντίλια με κεντημένο τον δικέφαλο αετό. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος από της εκλογής του επισκέπτεται για τρίτη φορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η πρώτη, η λεγόμενη «ειρηνική επίσκεψη», ήταν τον Απρίλιο του 2010. Ήταν ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας Κύπρου, μετά τον Σωφρόνιο Γ’ (1865-1900), που επισκέφτηκε το Φανάρι. Η δεύτερη επίσκεψη του κ. Χρυσόστομου έγινε το 2014 για την σύναξη των Προκαθημένων, η οποία αποφάσισε την σύγκληση το 2016 της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. 
Την Παρασκευή 7 Μαρτίου το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα χοροστατήσει στον Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων, στο Φερίκιοϊ, και θα αναγνώσει την πρώτη στάση των Χαιρετισμών προς την Θεοτόκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: