e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Πασχάλιοι σταλαγμοὶ θεοφιλοῦς συγκινήσεως καὶ ἐνθέου κατανύξεως

Μεθέορτα βιώματα συν-εφημεριακά


ΓΡΑΦΕΙ Ο π. ΚΩΝ. Ν. ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ

Στὸν π. Παναγιώτη Καποδίστρια, Ἀναστάσιμος ἀσπασμός

Μεθεόρτως μὲν, ἀλλὰ μὲ ἀναλλοίωτη τὴν εὐκατάνυκτο συγκίνηση ποὺ μοῦ χαρίστηκε, γράφω αὐτὲς  τὶς σκέψεις, γιὰ νὰ πῶ ἕνα μεγάλο εὐχαριστῶ σ’ αὐτοὺς ποὺ μοῦ ἔδωσαν τὴν ἀφορμὴ αὐτή, γιὰ νὰ χαράξω τοῦτες τὶς γραμμές.

Ὀφείλω νὰ ὁμολογήσω, τι ἔνοιωσα ἐντελῶς διαφορετικά, ὅταν εἶδα τὶς παρακάτω φωτογραφίες, τὶς δανεισμένες ἀπὸ τὸ προσφιλές καὶ φιλόκαλο «Νυχθημερόν», τὴ φιλόξενη δηλαδή σελίδα,  ποὺ ἐπιμελεῖται καὶ παρουσιάζει ὁ καλὸς καὶ φιλότιμος ἀδελφός, ὁ π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ὁ Ζακύνθιος.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Πασχάλιες ευχές προς Βαρθολομαίον από τους Προέδρους της Παλαιστινιακής Αρχής και του Μαυροβουνίου


Τις εγκάρδιες ευχές τους για την εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου εξέφρασαν προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με επιστολές τους, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Εξοχ. κ. Mahmoud Abbas, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου Εξοχ. κ. Milo Đukanović. 

Ο Παναγιώτατος, με Πατριαρχικά Γράμματα, ευχαρίστησε θερμά τους Εξοχωτάτους Προέδρους και αντευχήθηκε σε αμφοτέρους τα δέοντα.

Πού είναι ο Θεός στην ζωή σου;


Σε κάθε περίοδο κρίσης, που περνά η ανθρωπότητα μέσα στην ιστορία της, λογικό είναι να επικρατεί αναταραχή και αγωνία στις ψυχές όλων.
Το ζήτημα είναι πώς μπορεί ο καθένας προσωπικά ή συλλογικά να αντιμετωπίσει, πρώτα την ταραχή του και έπειτα, με καθαρό μυαλό, την υπάρχουσα κρίση.

Η πανδημία, που μας ταλαιπωρεί όλον αυτόν τον καιρό, σίγουρα έχει προκαλέσει σε όλους ταραχή, αγωνία. Κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να προκαλούν τρόμο, επικαλούμενοι δήθεν «επερχόμενα δεινά». Η συνωμοσιολογία ταλαιπωρεί και αγχώνει, αντί να ηρεμεί.

Συνέντευξη του Μητροπολίτου Ρεθύμνης ενόψει του ανοίγματος των Ναών [TEAM FM, 28.4.2020 - audio]


Συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, η οποία παραχωρήθηκε το πρωΐ της Τρίτης 28 Απριλίου 2020, στον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Καλαϊτζάκη και στο ραδιοσταθμό του Ρεθύμνου TEAM FM, ενόψει της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 αναφορικά με τους Ιερούς Ναούς και λίγες ώρες πριν από το σχετικό Διάγγελμα του Πρωθυπουργού με το οποίο ανακοινώθηκε το άνοιγμα των Ναών για ατομική προσευχή στις 4 Μαΐου και για συμμετοχή των πιστών στην κοινή λατρεία στις 17 Μαΐου 2020.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ:


Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Μένουμε συνετοί!


Η επιδημία του κορωνοϊού δεν εξαλείφθηκε. Περνάμε απλά στην επόμενη φάση διαχείρισής της.

Οι ιεροί ναοί σύντομα θα ανοίξουν και πάλι! Μέχρι να εξαλειφθεί ο κίνδυνος, όμως, θα πρέπει να διάγουμε τον εκκλησιαστικό μας βίο με προσοχή και σύνεση, ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση της επιδημίας και να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε.

Το χωριό των Ζακχαίων


Σχόλιο του Θεοφ. Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, 28.4.2020

Η γραφίδα του Ευαγγελιστού Λουκά μας άφησε την περικοπή της αιώνιας ελπίδας. Στην Ιεριχώ ο Κύριος βιώνει την επιθυμία ενός τελώνου, του μετέπειτα Αποστόλου Ζακχαίου, απλώς να τον αποτυπώσει στους οφθαλμούς του. Την ένθεη περιέργεια ενός ανθρώπου ο οποίος κάνοντας το αβέβαιο άλμα πίστης, άφησε πίσω του κάθε ασφάλεια για να γραπωθεί από τον Υιό του Ανθρώπου. Έτσι η σχεδόν κωμική σκηνή στα μάτια των πολλών, ένας μικρόσωμος αξιωματούχος να σκαρφαλώνει σε ένα δένδρο για να δει πέρα από το πλήθος, έμεινε στο Σώμα της Εκκλησίας ως η αμελητέα κίνηση και προσπάθεια προς το Χριστό η οποία είναι ικανή όχι απλώς να σώσει εμάς και τη γενεά μας, μα να μας καταστήσει Αποστόλους του Ευαγγελίου της Εκπρόσωπης Αγάπης. 

Ζει Κύριος ο Θεός


Ζει Κύριος ο Θεός!!! Αυτός είναι η παρηγοριά και η ελπίδα μας, η ζεστασιά και η θαλπωρή μας μέσα στον πνευματικό χειμώνα που περνούμε.
Αυτός είναι η δροσιά και η αναψυχή μας μέσα στον πνευματικό καύσωνα και την ξηρασία που περνούμε.

Από του Βαγιώνε μέχρι του Θωμά 2020 στην Ενορία Μπανάτου εν Ζακύνθω [14 video-audio]


Η φετινή απαγόρευση εκκλησιασμού του ευσεβούς λαού στους Ναούς μας κατά τις δύο εβδομάδες που παρήλθαν, Μεγάλη και Διακαινήσιμο, στο πλαίσιο των πολυειδών προφυλάξεων για την μη διάδοση του μεγάλου θανατικού εκ της Πανδημίας του Covid-19, δημιούργησε νέα παράδοξα δεδομένα. Επιτράπηκε πάντως η ενδεχόμενη μετάδοση των ιερών Δρωμένων μέσω διαδικτύου, ούτως ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μετέχουν έστω και εξ αποστάσεως.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας: "Είχα την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας!" [video]


Την Κυριακή του Θωμά, 26 Απριλίου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας παραχώρησε συνέντευξη στον κ. Νικόλαο Κίτσιο, αμέσως μετά την Ευχαριστιακή Σύναξη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης. Ο επίσκοπος απήντησε σε 36 ερωτήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν ως θέμα τις συνέπειες της πανδημίας από τον κορωνοϊό στα εκκλησιαστικά δρώμενα της επαρχίας του και στο όραμα του ιδίου για την Εκκλησία στη Σκανδιναυΐα.

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Κυριακή του Θωμά 2020 στην Παναγούλα Μπανάτου εν Ζακύνθω, κεκλεισμένων των θυρών [photos]


Πρωί Κυριακής του Αντίπασχα, 25ης Απριλίου 2020, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, η Ευχαριστιακή Σύναξη Απόντων, ήτοι χωρίς την παρουσία εκκλησιάσματος, εξαιτίας των κυβερνητικών απαγορεύσεων για την μη εξάπλωση του Κορονοϊού. 
     Λειτούργησε ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος ομίλησε προς τους Απόντες περί της Αναστάσεως του Χριστού ως μόνου Δρόμου, δηλαδή Μονοδρόμου, για τον σύγχρονο άνθρωπο, ενώ την ευθύνη του Ψαλτηρίου είχε ο Ιεροψάλτης κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης. 
     Η θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του καναλιού της Ενορίας στο YouTube. Μπορείτε να ξαναδείτε την τηλε-μετάδοση ΕΔΩ!
[Φωτο-αποτυπώσεις: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Κυριακή του Θωμά 2020 στη Μητρόπολη Σουηδίας [πλήρες video]


Κυριακή του Θωμά ή Αντίπασχα, 26η Απριλίου 2020, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, λειτουργήσαντος μόνου του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπα. Άπαντα συνέβησαν και πάλι κεκλεισμένων των θυρών, λόγω του φόβου εκ του Covid-19.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:


Κυριακή του Θωμά 2020 στην πόλη Βίνιτσα της Ουκρανίας [πλήρες video - photos]


Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Θωμά ή Αντίπασχα (13/26 Απριλίου 2020), στην πόλη Βίνιτσα της Ουκρανίας και δη στον Καθεδρικό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κεκλεισμένων των θυρών λόγω Covid-19, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Βίνιτσα και Μπαρ κ. Συμεών.Στο τέλος έγινε δέηση υπέρ απαλλαγής του κόσμου από την Πανδημία και μνημόνευση των πεσόντων ηρώων στο Ντονμπάς.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΛΕΥΚΩΜΑ:

Κυριακή του Θωμά 2020 υπό τον Μητροπολίτη Αλέξανδρο Drabinko στο Κίεβο [πλήρες video - photos]


Κυριακή του Αντίπασχα 2020 (13/26 Απριλίου 2020) στον Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιέβου. Σημειωτέον, αυτός ο Καθεδρικός ναός βρίσκεται σε μιαν όμορφη τοποθεσία πάνω από μια μικρή τεχνητή λίμνη στο πάρκο Yelizavetinsky. 
     Εκεί έγινε, κεκλεισμένων των θυρών, λόγω Covid-19, η αναστάσιμη θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Pereyaslav-Khmelnitskiy και Vyshneve κ. Αλέξανδρος (Drabinko), Ιεράρχης προσχωρήσας στη νεοπαγή Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, υπό τον Προκαθήμενο Μακ. κ. Επιφάνιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Κυριακή του Θωμά 2020 στον εν Ιεροσολύμοις πανίερο Ναό της Αναστάσεως [πλήρες video - photos]


Κυριακή του Θωμά, 13/26 Απριλίου 2020, στον πανίερο Ναό της Αναστάσεως και στον εν αυτώ Πανάγιο Τάφο, στην Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων, τιμήθηκε, κεκλεισμένων των θυρών λόγω Κορονοϊού, η εορτή του Αντίπασχα, με Αρχιερατικό Συλλείτουργο.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ-ΑΛΜΠΟΥΜ:

Κυριακή του Θωμά 2020 στο Κίεβο, με δέηση υπέρ απαλλαγής από τον Covid-19 [πλήρες video - photos]


Κυριακή του Θωμά, 13/26 Απριλίου 2020, στον περικαλλή Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, έδρα της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, τιμήθηκε, κεκλεισμένων των θυρών λόγω Κορονοϊού, η εορτή του Αντίπασχα. 
     Προέστη της θείας Λειτουργίας ο Προκαθήμενος της επίσημης αυτής Εκκλησίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, ο οποίος εντέλει ανέπεμψε Δέηση υπέρ απαλλαγής από την πανδημική ασθένεια που ταλαιπωρεί τον σύγχρονο κόσμο.


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ-ΑΛΜΠΟΥΜ:

Κυριακή του Θωμά 2020, κεκλεισμένων των θυρών, στη Μητρόπολη Αυστρίας [πλήρες video]


Κατά την Κυριακή του Αντίπασχα, 26η Απριλίου 2020, έγινε η αναστάσιμη Ευχαριστιακή Σύναξη στη Βιέννη, υπό τον Ποιμενάρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο. Όλα κεκλεισμένων των θυρών όμως, εξαιτίας των προσεκτικών μέτρων της χώρας για την μη περαιτέρω εξάπλωση του Covid-19.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ, ΜΕΣΩ YOUTUBE:

Κυριακή του Θωμά 2020 στην Αιθιοπία τιμώντας τον Ευαγγελιστή Μάρκο


Την Κυριακή του Θωμά, 26η Απριλίου 2020, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Φρουμεντίου στην Αιθιοπική πρωτεύουσα Αδδίς Αμπέμπα, εορτάσθηκε -κεκλεισμένων των θυρών λόγω Covid-19- ο Προστάτης, Έφορος και Ιδρυτής του παλαίφατου Δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος.

Του Θωμά


"Τῶν θυρῶν κεκλεισμένων τῶν Μαθητῶν συνηθροισμένων, εἰσῆλθες ἄφνω παντοδύναμε, Ἰησοῦ, ὁ Θεὸς ἡμῶν, καὶ στὰς ἐν μέσῳ αὐτῶν, εἰρήνην δούς..." (ιδιόμελο εσπερινού του Θωμά)

Ο φόβος των Ιουδαίων, μετά την σύλληψη και την σταύρωση του Ιησού, έκανε τους μαθητές Του να μείνουν κρυμμένοι.
Είχαν γεμίσει με απελπισία και απογοήτευση. Ο φόβος κυρίαρχος πλέον στην ζωή τους, τους στερούσε την χαρά, ακόμη και την ελπίδα.

Κυριακή του Θωμά 2020 στη Μητρόπολη Νιγηρίας [πλήρες video]


Κυριακή του Θωμά, 26 Απριλίου 2020, στον φερώνυμο Καθεδρικό Ναό Lagos, της Ιεράς Μητροπόλεως Νιγηρίας, κεκλεισμένων των θυρών λόγω Covid-19, έγινε η θεία Λειτουργία της εορτής, προεστώτος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Η Αναστάσιμη Λειτουργία της Κυριακή του Θωμά 2020 στο Φανάρι [video - photos]


Κυριακή του Αντίπασχα ή του Θωμά, 26η Απριλίου 2020, σήμερα και γίνεται ολοένα η Θεία Λειτουργία στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος -από του παραθρονίου- του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ και ψαλλόντων των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής. Άπαντα τελούνται κεκλεισμένων των θυρών, εξαιτίας του Κορωνοϊού. 
Αμέσως μετά την Απόλυση τελέστηκε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων Μητροπολίτου Χαλκηδόνος κυρού Θωμά και Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Παπαχριστοφόρου, Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Χρυσορροϊατίσσης Κύπρου και αποφοίτου της Ι. Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο οποίος εκοιμήθη χθες στην Κύπρο.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ και ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Η Αναστάσιμη Λειτουργία της Κυριακής του Θωμά 2020 στην Παναγούλα Μπανάτου [live, 8.30 πρωί]


Εξαιτίας του συνεχιζόμενου αποκλεισμού των πιστών από τον εκκλησιασμό, λόγω του Covid-19, οι ιερές Ακολουθίες και οι Ευχαριστιακές Συνάξεις μας πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών. Υπάρχει όμως η παρηγορία των απευθείας μεταδόσεων, ούτως ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μετέχουν, έτσι τουλάχιστον, εξ αποστάσεως. 

Αύριο, λοιπόν, Κυριακή του Αντίπασχα, 26η Απριλίου τρέχοντος έτους, η θεία Λειτουργία της Ενορίας μας, εδώ στο Μπανάτο Ζακύνθου και δη από τον Ναό της Παναγούλας, θα μεταδοθεί από το κανάλι μας στο YouTube.

Στις 8.30 π.μ. κάντε κλικ ακολούθως:


Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Ο Αναστάσιμος Εσπερινός της Κυριακής του Θωμά στο Φανάρι [video]


Σήμερα, Σάββατο απόγευμα 25ης Απριλίου 2020, έγινε ο Μέγας Αναστάσιμος Εσπερινός της Κυριακής του Θωμά στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος -από του παραθρονίου- του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ και ψαλλόντων των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής. Πάντα κεκλεισμένων των θυρών για τον φόβο του Covid-19.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Ερημική η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στη Χρυσοπηγή της Μπόχαλης Ζακύνθου [photos]


Νια Παρασκευή στη Χρυσοπηγή τση Μπόχαλης σημαίνει κατ' έτος: περιώνυμο πανηγύρι και λιτάνευση της Κυράς της Χρυσοπηγής, περίπυστης Εικόνας της εν λόγω Ενορίας. 

Φέτος και σήμερα όμως, 24η Απριλίου 2020, όλα σίγησαν υπό την σκιά και απειλή του θανατηφόρου Κορονοϊού, ενώ η θεία Λειτουργία έλαβε χώραν κεκλεισμένων των θυρών, λειτουργούντος του οικείου Εφημερίου, Αρχιμανδρίτου Νικοδήμου Κεφαλληνού. 

Η θλίψη της ημέρας ας εκλείψει ως καπνός υπό το στοργικό βλέμμα της γλυκύτατης Παναγίας και της Αναστάσεως του Κυρίου! 

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στη Μεγάλη Παναγιά Μυκόνου [πλήρες video - photos]


Σήμερα το πρωί, Παρασκευή της Διακαινησίμου, 24 Απριλίου 2020, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, έγινε στη νήσο Μύκονο, έστω και κεκλεισμένων των θυρών λόγω απειλής εκ του Λοιμού, η εορτή του ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Μεγάλης Παναγιάς. Συλλειτούργησαν οι Εφημέριοι, Πρωτοπρεσβύτεροι Πέτρος Μαραγκός και Γεώργιος Κουσαθανάς. Το Ιερατικό Συλλείτουργο μεταδόθηκε απευθείας.


Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΥΤΗ, ΟΠΩΣ ΚΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ: 

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Μοναχική πανήγυρις στον περιώνυμο Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας [photos]


Σήμερα, Πέμπτη της Διακαινησίμου, 23 Απριλίου 2020, υπό το φως της Αναστάσεως του Κυρίου, έλαβε χώραν στον περιώνυμο Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, στην θαλασσοφίλητη Βενετία, η πανήγυρις του Τροπαιοφόρου Μεγαλομάρτυρος, πάτρωνος του Ελληνορθοδόξων του τόπου εκείνου. Υπό την σκιά όμως του Covid-19 εκκλησιάστηκαν όλοι-όλοι πέντε, συμπαριλαμβανομένων των Κληρικών. Χοροστάτησε στην Ευχαριστιακή Σύναξη ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος.

Η πανήγυρις του πάνσεπτου Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι


Σε αναστάσιμη ατμόσφαιρα και με κατάνυξη πανηγύρισε σήμερα, 23 Απριλίου, Πέμπτη του Πάσχα, ο Πάνσεπτος Πατριαρχικός Ναός τον έφορο και προστάτη του, Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος, και συμμετείχαν κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής.

Κατά τη διάρκειά της τελέστηκε η ειθισμένη αρτοκλασία υπέρ των εν Αμερική, αλλά και όλων των ανά την οικουμένη προσφιλών τέκνων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Ο Παναγιώτατος παρέστη συμπροσευχόμενος από το Ι. Βήμα.

Η πνευματική αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων (fake news)


Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα για την ευρεία διάδοση ψευδών ειδήσεων (fake news).

Οι ψευδείς ειδήσεις άλλοτε κυκλοφορούν ανώνυμα και άλλοτε επώνυμα. Άλλοτε δημιουργούνται από νοσηρή φαντασία, άλλοτε από σκοπιμότητα. Άλλοτε πηγάζουν από άτομα με ψυχικά νοσήματα, άλλοτε από επιτήδειους, από μεμονωμένα άτομα, έως και από ξένες κυβερνήσεις που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την χώρα μας και την τοπική Εκκλησία.

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ψυχών


Σχόλιο του Θεοφ. Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, 23.4.2020


"Η Εκκλησία είναι νοσοκομείο ψυχών...", ακούγαμε από μικροί σε κηρύγματα και πάντα απορούσα: "τι ασθενείς δέχεται;" 

Δειλή ανάβαση και ταπεινό προσκύνημα στον Γολγοθά


Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, 12.2.2020

Αναστάσιμη Λειτουργία για τον Άγιο Γεώργιο στον εν Φαναρίω πανηγυρίζοντα Πατριαρχικό Ναό [live]


Πέμπτη του Πάσχα, 23 Απριλίου 2020, ημέρα μνήμης του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, πραγματοποιείται Αναστάσιμη Ευχαριστιακή Σύναξη στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ικονίου κ. Θεολήπτου. Όλα, βέβαια, κεκλεισμένων των θυρών, λόγω Covid-19.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Μεγαλοβδόμαδο και Λαμπρή 2020 στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας υπό σκιάν Covid-19 [video]


Κατά την εφετινή περίβλεπτη περίοδο του ιερού Μεγαλοβδόμαδου και της κοσμοχαρμόσυνης εορτής του Πάσχα 2020, στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας έγιναν άπαντα τα λειτουργικά - τελετουργικά υπό σκιάν Covid-19 και πάντως κεκλεισμένων των θυρών, προεστώτος του οικείου πρωθιεράρχου Σεβ. Μητροπολίτου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την Ημέρα της Γης 2020 [en]


Message of H.A.H. Ecumenical Patriarch Bartholomew on Earth Day 2020


This year marks the 50th anniversary of Earth Day, whose mission is to work with civil and faith communities for developing local solutions to global problems, including climate change, plastic pollution, and threats to biodiversity. Earth Day promotes programs ranging from low-impact actions to “a billion acts of green” to address the paramount challenge of our time. 

Αναστάσιμος Εσπερινός στο Φανάρι για την μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου [video]


Τετάρτη της Διακαινησίμου σήμερα, 22α Απριλίου 2020, και εν όψει της αυριανής εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, έγινε στον εν Φαναρίω φερώνυμο πανηγυρίζοντα πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, Αναστάσιμος Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ικονίου κ. Θεολήπτου. Η Ακολουθία έγινε και αυτή κεκλεισμένων των θυρών, στο πλαίσιο των κρατικών απαγορεύσεων εξαιτίας του Covid-19.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Απελπισία


Αυτός που μας «πολεμά» με λογισμούς και σκέψεις, βάζοντας συνεχώς «εμπόδια», έχει ως σκοπό να μας ρίξει σε απελπισία. Η απελπισία στερεί την διάθεση, απογοητεύει και κρατά τον άνθρωπο σε μόνιμη αδράνεια, όλα μαύρα, πουθενά φως και ελπίδα. 
Μένει ο νους και η σκέψη προσηλωμένη μόνο στο εμπόδιο που παρουσιάζεται και δεν πιστεύει ότι υπάρχει κάτι πιο πέρα.
Τα εμπόδια στην ζωή μας είναι για να τα προσπερνάμε και όχι να μας σταματούν. Απελπισία σημαίνει χωρίς ελπίδα. 

Ταιριάζει η απελπισία στον χριστιανό, όταν η ελπίδα του είναι ο Χριστός;

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Λαμπροτρίτη 2020, τιμώντας τους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη στη Φανερωμένη εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Τρίτης του Πάσχα, 21ης Απριλίου 2020, τιμώντας τους τρεις Αγίους εκ της νήσου Λέσβου, ήτοι Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου εν Ζακύνθω, κατά το έθος των τελευταίων ετών. 
     Και αυτή η θεία Λειτουργία έγινε κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των κυβερνητικών περιορισμών έναντι του Covid-19. Την Αρτοκλασία προσέφερε ο Ιεροψάλτης της ημέρας και Ενορίτης μας κ. Δημήτριος Παπαδάτος.
     Την Αναστάσιμη αυτή Σύναξη είχαν την ευκαιρία οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν εξ απευθείας μεταδόσεως, μέσω του καναλιού της Ενορίας στο YouTube. Βρίσκεται ΕΔΩ!
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Λαμπροτρίτη στη Φανερωμένη Μπανάτου, εορτή Τριών Αγίων της Λέσβου [live, 8.30 πρωί]


LIVE εικόνα και ήχος από την Αναστάσιμη Λειτουργία της Λαμπροτρίτης για τους Τρεις Αγίους της Λέσβου, κεκλεισμένων των θυρών, στον Ι. Ν. Φανερωμένης Μπανάτου εν Ζακύνθω

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ, ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΣΤΟ YOUTUBE:


Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Δευτέρα του Πάσχα 2020 στη Φανερωμένη Μπανάτου εν Ζακύνθω [photos]


Πρωί Δευτέρας της Διακαινησίμου, 20ής Απριλίου 2020, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου εν Ζακύνθω, όπου -πάντα κεκλεισμένων των θυρών, λόγω Κορονοϊού- έλαβε χώραν Ευχαριστιακή Σύναξη επί τη Αναστάσει και προς τιμήν της Θεομήτορος. 
     Σημειωτέον ότι μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα γινόταν αναστάσιμη λιτάνευση της χρυσοξυλόγλυπτης Καθέδρας με το περίπυστο Εικόνισμα της Παναγίας της Πεφανερωμένης ανά τις οδούς της Ενορίας, κάτι που έχει πάψει στα νεότερα χρόνια. 
     Αξίζει να υπομνησθεί ότι, εξαιτίας της απαγορεύσεως παρουσίας πιστών, η εν λόγω θεία Λειτουργία μεταδόθηκε διαδικτυακά, μέσω του καναλιού της Ενορίας στο YouTube. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την δουν ΕΔΩ!

[Ακολουθεί φωτορεπορτάζ του Ιωάννη Πορφύριου Καποδίστρια:]

Η Αναστάσιμη Λειτουργία της Νιας Δευτέρας 2020 στη Φανερωμένη Μπανάτου [live, σήμερα 8.30 πρωί]



Η Αναστάσιμη Λειτουργία της Νιας Δευτέρας 2020, κατά παράδοσιν στον δαφνοστόλιστο Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου μεταδίδεται live, σήμερα, στις 8.30 πμ, μέσω του καναλιού της Ενορίας στο YouTube.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:



Ευχές πολιτικών της Τουρκίας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την εορτή του Πάσχα των Ορθοδόξων


Φωτογραφίες αρχείου: Νίκος Μαγγίνας 
Τις θερμές ευχές τους για την εορτή του Πάσχα των Ορθοδόξων εξέφρασαν προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Ορθόδοξη Κοινότητα της Τουρκίας, σημαντικοί πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες της χώρας. 
Συγκεκριμένα, με τον Παναγιώτατο επικοινώνησαν τηλεφωνικά ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως Eξοχ.Kemal Kılıçdaroğlu, επί κεφαλής του κόμματος CHP, ο Νομάρχης της Πόλεως Εξοχ.κ.Ali Yerlikaya, ο Δήμαρχος της Πόλεως Εντιμ. κ. Ekrem İmamoğlu, καθώς και o Πρόεδρος του καινούργιου Κόμματος DEVA, Εντιμ. Ali Babacan, πρώην υπουργός και Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως. 

Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Τα Αναστάσιμα της Κυριακής του Πάσχα 2020 στη Ν. Υόρκη υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο [video]


Οι ιερές Ακολουθίες και Τελετές στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής πραγματοποιήθηκαν φέτος -όπως και ανά την υφήλιο- υπό την σκιά και τον φόβο του Covid-19. 

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προέστη των Αναστασίμων Δρωμένων στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Αποστόλου Παύλου Νέας Υόρκης, συμπαραστατούμενος από κληρικούς μόνο, τουτέστιν κεκλεισμένων των θυρών.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΛΗΡΕΙΣ ΟΙ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΝΥΧΙΔΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ:

Ευχές εκ περάτων προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το Πάσχα 2020


Τις εγκάρδιες ευχές τους για την εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου εξέφρασαν προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο πρώην Πρωθυπουργός και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως της Ελλάδος Εξοχ. κ. Αλέξης Τσίπρας, Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος Εξοχ. κ. Νίκη Κεραμέως.

Αυτός είναι ο κόσμος της Αφρικής


Πάσχα 2020

Ήταν πολλές φορές που, φυλλομετρώντας τα Ευχολόγια της Αγίας μας Εκκλησίας, έφτανα στις ευχές: "Επί συμφορά λαού ή επί λοιμικής νόσου" και τις προσπερνούσα, θεωρώντας ότι ήταν κάτι που ανταποκρινόταν στις συνθήκες ζωής κάποιων άλλων εποχών που θεωρούσα ότι έφυγαν ανεπιστρεπτί...

"Τη μιά των σαββάτων και των θυρών κεκλεισμένων" ο Εσπερινός της Αγάπης 2020 στο Μπανάτο [photos]


"Τη μιά των σαββάτων και των θυρών κεκλεισμένων", κατά την ρήση του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου, για τον φόβέγινε σήμερα το εσπέρας (Πάσχα 2020), ο καθιερωμένος Εσπερινός της Αγάπης στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου. 
     Επειδή μάλιστα δεν ήταν δυνατόν να γίνει η πατροπαράδοτη λιτάνευση των Εικόνων της Αναστάσεως και της Θεομήτορος, έγινε εντός του Ναού τρις λιτανεία των εν λόγω Εικονισμάτων. Σημειωτέον λιτανεύτηκε η παλαιά Εικόνα της Παναγούλας, αυτή της Ευρέσεως, η οποία φυλάσσεται σε χρυσοξυλόγλυπτο εικονοστάσιο. 
     Προ της απολύσεως έγινε Δέηση ενώπιον της Παναγίας υπέρ αποκαταστάσεων των εν ασθενεία και μακρονοσία ευρισκομένων και αποδρομής του Λοιμού.
     Την επίκαιρη ομιλία της ημέρας έκανε ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, το δε Ψαλτήριο τίμησαν οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης και Δημήτριος Παπαδάτος.
     Η όλη Ακολουθία μεταδόθηκε live διαδικτυακά, μες από το κανάλι της Ενορίας στο YouTube. Υπάρχει ΕΔΩ!

[Ακολουθούν φωτογραφίες του Ιωάννη Πορφύριου Καποδίστρια:]

Τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου των ΗΠΑ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη


Με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επικοινώνησε την Κυριακή του Πάσχα, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ο Εξοχ. Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να εκφράσει τις θερμότερες ευχές του για την εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου και του Αγίου Πάσχα, στον ίδιο και στους Ορθοδόξους υπό τη δικαιοδοσία του. 
Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Πρόεδρο για την πρωτοβουλία του να εκφράσει τηλεφωνικώς τις ευχές του, αλλά και για το γενικότερο ενδιαφέρον της χώρας του για τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τον ευχαρίστησε επίσης για το ενδιαφέρον του και προς την Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, και το ποίμνιό της. 
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο ηγέτες ήταν προγραμματισμένο να συναντηθούν τον προσεχή Μάιο, αλλά, ωστόσο, λόγω της Πανδημίας η επίσκεψη του Παναγιωτάτου στην Αμερική αναβλήθηκε για το επόμενο έτος.

Κυριακή του Πάσχα 2020 στην Pretoria της Νοτίου Αφρικής, κεκλεισμένων των θυρών [video]


Όλες οι ιερές Ακολουθίες της περιόδου του Μεγαλοβδόμαδου και της Λαμπρής 2020 τελέσθηκαν κεκλεισμένων των θυρών και στον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της όμορφης μεγαλουπόλεως Pretoria της Νοτίου Αφρικής, διά τον φόβον του Covid-19, που ήδη αποδεκατίζει την υφήλιο. 

Ο Εσπερινός της Αγάπης 2020 στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου [live, απόψε 7 μμ]


Κεκλεισμένων παραμενουσών των θυρών των Ναών, όχι διά τον φόβον των Ιουδαίων, αλλά του θανατηφόρου Κορονοϊού, μεταδίδουμε απευθείας χάριν των Ενοριτών και των Φίλων του "Νυχθημερόν", τον Αναστάσιμο Εσπερινός της Αγάπης, από τον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω. 

Κατ' έτος εκεί, μετά την πανηγυρική αυτήν Ακολουθία, γίνεται λιτάνευση των Εικόνων Αναστάσεως και Κυράς Παναγούλας ανά τους δρόμους της Ενορίας, για να διακηρυχθεί το μεγαλειώδες Αναστάσιμο Μήνυμα και να ευλογηθούν τα σπιτικά. Φέτος λόγω εκτάκτων συγκυριών- γίνονται όλα απλά και απέριττα, εντός του Ναού, δίχως λιτανεία. 


ΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ LIVE, ΜΕΣΩ YOUTUBE:


Ανάσταση και Λειτουργία Πάσχα 2020, κεκλεισμένων των θυρών, στον Ναό Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου


Κεκλεισμένων των θυρών, λόγω του κινδύνου εκ του Κορονοϊού, έγινε σήμερα το πρωί, Πάσχα 2020, στον Ναό της Θείας Αναλήψεως και Αγίων Τεσσαράκοντα πόλεως Ζακύνθου, η Τελετή της Αναστάσεως και η Θεία Λειτουργία. Λειτούργησε ο οικείος Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης, ενώ έψαλαν οι κ.κ. Διονύσιος Πόθος και Βασίλειος Χρυσοβιτσιώτης. Του τελευταίου είναι και οι δημοσιευόμενες φωτο-αποτυπώσεις.

Οι Ακολουθίες για το Άγιο Πάσχα 2020 στη Lusaka της Ζάμπιας [video - photos]


Kεκλεισμένων των θυρών έγινε η Ανάσταση, μεταξύ 18ης και 19ης Απριλίου 2020, στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Λουσάκα Ζάμπιας από τον οικείο Μητροπολίτη Σεβ. Ζάμπιας  κ. Ιωάννη.

Αναστάσεως αντάμωμα


Σχόλιο του Θεοφ. Επισκόπου Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Προδρόμου, 19.4.2020

"Μόνοι... Μόνοι... Μόνοι..."

Η λέξη που μοιάζει να περιγράφει την ψυχή κλήρου και λαού αυτό το Πάσχα. Μόνοι, κεκλεισμένων των θυρών. Μόνοι, στην απανταχού της γης απομόνωση. Μόνοι, στα ανήλιαγα δωμάτια των ψυχών μας, που πάντα τρομακτικά άδεια ήταν. Και οι βαρύγδουπες φράσεις: "πώς θα γίνει Ανάσταση δίχως πιστούς;" Πώς θα βιώσουμε το πάθος και τη λήξη αυτού δίχως την παρουσία του άλλου;". Και τότε να! Η ταπείνωση δια της Εκκλησίας. Ουδένα χρειάστηκε ο Χριστός για να Αναστηθεί, ουδένα για να προσφέρει τη ζωή. Μόνος, ως ο Μόνος Θεός, κατέβηκε στα παλάτια του Άδου συντρίβοντας μοχλούς αιωνίους, Μόνος ως μοναδική ακτίνα φωτός στον τόπο της απόγνωσης, Μόνος ως δρόσος στο καύμα της κολάσεως.

Δεύτερη Ανάσταση ή εορτή της Αγάπης 2020 στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων [video - photos]


Τήν μεσημβρίαν 12:00-13:00 μ.μ. θερινήν ὥραν τῆς ἡμέρας τοῦ Πάσχα, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ Δευτέρα Ἀνάστασις γνωστή καί ὡς ἑορτή τῆς Ἀγάπης.

Ἐφέτος, λόγῳ τῶν μέτρων προστασίας τῆς ὑγιείας δέν ἑωρτάσθη διά πανηγυρικῆς Καθόδου μέσῳ τῆς Χριστιανικῆς Ὁδοῦ πρός τόν Ναόν τῆς Ἀναστάσεως, ἀλλά εἰς τό Πατριαρχεῖον.