e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Αρχιερατική Λειτουργία με τον Μητροπολίτη Ζάμπιας εν Βανάτω Ζακύνθου (Κυριακή, 2.8.2020)


Σήμερα, Κυριακή Η΄ Ματθαίου, 2 Αυγούστου 2020, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, έγινε Αρχιερατική θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, αρχαίος φίλος και αδελφός του οικείου Εφημερίου π. Παναγιώτου Καποδίστρια. Τους δύο Κληρικούς πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς και θαυμασίως οι καλλιφωνότατοι Ιεροψάλτες κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Δημήτριος Καρδιανός (συμμαθητής του π. Παναγιώτου) και Ιωάννης Καραβάνης. 

Κατά τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, όλο το εκκλησίασμα έφερε μάσκα για τον φόβο του Κορονοϊού. Κατά την διάταξη της ΚΥΑ, μόνον οι Κληρικοί και ιεροψάλτες δεν φορούσαν μάσκα. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έγινε εκτάκτως σαραντισμός ενός νεογέννητου, ούτως ώστε  η μόλις αφιχθείσα Οικογένεια του βρέφους να απέλθει σύντομα από τη Σύναξη για λόγους ασφαλείας. 

Στην απόλυση εψάλη Επιμνημόσυνη Δέηση για δύο απουσιάζοντες Φίλους τόσο του Μητροπολίτου Ζάμπιας όσο και του π. Παναγιώτου: α) Του εν Grenoble Γαλλίας αποβιώσαντος (+2.10.2019) και ταφέντος Πρωτοπρεσβυτέρου ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΣΚΑΡΤΣΗ, του εκ του Άμμου Ζακύνθου και β) της Χαράκτριας ΑΡΙΑΣ (Αρετούσας) ΚΟΜΙΑΝΟΥ, σημαντικής Καλλιτέχνιδος της νεότερης Ελλάδας, πέντε χρόνια μετά την κοίμησή της (+30.7.2015). 

Και για τους δύο εκδημήσαντες προς Κύριον ομίλησαν, εκθειάζοντας τις πνευματικές φυσιογνωμίες τους, ο Μητροπολίτης Ζάμπιας και ο π. Παναγιώτης. Στο Μνημόσυνο συμμετείχε και ο Μ. Οικονόμος Νικόλαος Βόσσος (Εφημέριος Αγκερυκού και Αρχιερατικός Επίτροπος Αρκαδίων), φίλος και αυτός του μακαριστού π. Γερασίμου Σκαρτσή.

Εκτός των ανωτέρω, ο π. Παναγιώτης αναφέρθηκε στην τιμή για τη Ζάκυνθο, ο Σεβ. Ζάμπιας να συμμετάσχει σε λίγες ημέρες, δηλαδή ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Τρισαρχιερατική Λειτουργία που θα γίνει -συν Θεώ- στην Παναγία Σουμελά. Σχετικά, ο Σεβ. κ. Ιωάννης έκανε δήλωση στο "Νυχθημερόν", την οποία θα δημοσιεύσουμε σε άλλη ανάρτηση.

Ακολούθησε επίσκεψη στην Έκθεση Χαρακτικών της Άριας Κομιανού στο Κέντρο Λόγου "Αληθώς" (θα υπάρξει ειδική ανάρτηση) και τέλος υπήρξαν κεράσματα για τους επισκέπτες σε παρακείμενο εστιατόριο.

ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Εφημέριος ανακοίνωσε στο εκκλησίασμα την ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΙΜΑ, που αφορά στον Νεωκόρο μας κ. Ιωάννη Κοντονή. Ο κ. Κοντονής νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Ζακύνθου από χθες το μεσημέρι κι έχει την ανάγκη μας. Όσοι μάς διαβάζετε και δύνασθε να παράσχετε ΑΙΜΑ, κάντε το!
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]



















































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: