e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Πώς τιμήθηκε η εορτή της Αποτομής της Κεφαλής του τιμίου Προδρόμου στον Πύργο Ηλείας


Του Πρεσβυτέρου Νικολάου Κατσηδήμα

Στην ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, με πνευματική χαρά και αγαλλίαση εορτάστηκε για μία ακόμη φορά η εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Αγίου Ιωάννου. Του μεγαλύτερου και τελευταίου εκ των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης, που ονομάστηκε και Πρόδρομος διότι με το Κήρυγμά του και με το έργο του προετοίμασε και σήμανε τον ερχομό του Ιησού Χριστό στον κόσμο, ενώ παρέμεινε υπόδειγμα ανά τους αιώνας σε όσους θέλουν να υπηρετούν την αλήθεια και να αγωνίζονται κατά της διαφθοράς ανεξάρτητα από κινδύνους και θυσίες όπως και η δική του, του οποίου η ζωή είναι μία διαχρονική μαρτυρία εν Χριστώ!! 

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος συμβολίζει τη συνείδησή μας, είναι η φωνή του Θεού μέσα μας. Έλεγχε μάλιστα καυστικά την παρανομία. "Ουκ έξεστί σοι έχειν την γυναίκα του αδελφού σου". Δεν σου επιτρέπεται να έχεις ως γυναίκα την γυναίκα του αδελφού σου. Είπε την αλήθεια! Για τον λόγο αυτό φυλακίστηκε. Στα γενέθλια του βασιλέως, η Σαλώμη, κόρη της Ηρωδιάδος, χόρεψε τόσο όμορφα, ώστε ο Ηρώδης της υποσχέθηκε να της χαρίσει ό,τι ζητήσει. Η κόρη με τη μητέρα συνεδρίασαν. Και ζήτησαν "επί πίνακι" την κεφαλή του Προδρόμου. Οι άνθρωποι αγαπούν την αλήθεια όταν τους αποκαλύπτεται, αλλά όμως δυστυχώς την μισούν όταν τους αποκαλύπτει!

Οι Ιερές ακολουθίες τελέσθηκαν με την αρμόζουσα ιεροπρέπεια αλλά και τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, εις το ομώνυμο Ιστορικό παρεκκλήσιο του εορταζομένου Αγίου, όπου και συνέρρευσε  ικανός αριθμός προσκυνητών, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, για να τιμήσουν τον εορταζόμενο Άγιο Ιωάννη. Το άνθος της ερήμου και τον μάρτυρα της αληθείας, ο οποίος υπήρξε ο Όρθρος που ανήγγειλε τον ερχομό της ημέρας του Κυρίου και που προηγήθηκε της Ανατολής του Ήλιου της Δικαιοσύνης, έχοντας μεγάλη μεσιτεία και παρρησία στον θρόνο του Θεού. Διότι υπήρξε ένας ξεχωριστός Προφήτης, Ασκητής και Κήρυκας της αληθείας ο οποίος σφράγισε την ζωή του με το μαρτύριο, διότι οι άνθρωποι της ανομίας και του σκότους εκείνης της εποχής αλλά δυστυχώς όπως και σήμερα πολεμούν την αλήθεια. 

Στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, πλαισιωμένος από τους Αιδεσ.  π. Γρηγόριο Πάπαρη, π. Παντελέημονα Παπαηλιού και τον οικείο εφημέριο π. Νικόλαο Κατσηδήμα, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους, ενώ στο κήρυγμά του αναφέρθηκε εκτενώς στο γεγονός της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου.

Την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, τέλεσε ο συμπατριώτης μας Παν. Αρχιμανδρίτης της Ι. Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας  π. Αλέξιος Κουρτέσης,  ορθοτομώντας παράλληλα και  τον Θείον Λόγον επίκαιρα με σαφή και γλαφυρό τρόπο για την εορτή αυτή και τα πολλαπλά νοήματά της,  παροτρύνοντας μάλιστα τους παρισταμένους ευλαβείς κατοίκους της ενορίας αυτής, αλλά και τους κατοίκους της πόλεως του Πύργου, να οδηγηθούν στην Ταπείνωση, την Αγάπη και στην Μετάνοια  η οποία χαρακτήριζε ιδιαίτερα την ζωή και το κήρυγμα του Προδρόμου, εάν πραγματικά θέλουν να σωθούν και να λυτρωθούν από τις πολλές και ποικίλες δοκιμασίες της Ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: