e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Αφιέρωμα στον Πόντο - Τραπεζούντα - Πλάτανα - Παναγία Σουμελά [video]


Αφιέρωμα στον Πόντο - Τραπεζούντα - Πλάτανα και στην πρώτη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. Ευχαριστώ πολύ τους δύο φίλους, που με τα τραγούδια τους στόλισαν το βίντεο, αλλά και με έκαναν να αγαπήσω τον Πόντο, τον φίλο Αχιλλέα Βασιλειάδη και στην λύρα τον φίλο Κώστα Σιαμίδη.

Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020, επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Πόντο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου  Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Σηλυβρίας κ. Μαξίμου και Ζάμπιας κ. Ιωάννη, Ιεράρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. 

15 Αυγούστου 2020, φεύγοντας από την Κωσταντινούπολη με προορισμό Τραπεζούντα, αναχώρηση με την πτήση των 7:00 και 8.30 στο αεροδρόμιο Τραπεζούντας. Εκεί με περίμενε ο οδηγός για να προλάβουμε στην θεία λειτουργία που έγινε για πρώτη φορά μετά την συντήρηση της η Παναγία Σουμελά. Αεροδρόμιο Σουμελά  και 10:00 η ώρα συμμετείχα στην θεία λειτουργία. Στη συνέχεια βιντεοσκόπησα το μοναστήρι. Επίσης το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας και αναχώρησα με το αυτοκίνητο για τα παλαιά ελληνικά Πλάτανα, που σήμερα -στα τούρκικα- ονομάζονται Akçaabat. Στα Πλάτανα σώζεται η εκκλησία των Ταξιαρχών, το ελληνικό σχολείο και ελληνικά κτήρια. Κάποτε στην περιοχή ζούσαν 2000 Έλληνες. Σήμερα στην περιοχή ξεπερνούν τους 110.000 Τούρκοι κάτοικοι.

Τραπεζούντα, επίσκεψη στο ναό της Αγίας Σοφίας που σήμερα λειτουργεί ως τζάμι, βίλα Καπαγιαννίδη, Παναγία Χρυσοκέφαλος, Γκιούλμπαχαρ Χατούν Τζαμί (τάφος Μαρία από την Λιβέρα), Παναγία Χρυσοκέφαλος (Fatih Buyuk Camii), Άγιος Ευγένειος (Yeni Cuma Camii), Μέριμνα Ποντίων (Mimarlar odası), Φροντιστήριο (Kanuni Anadolu Lisesi), Μπόζτεπε (Boztepe), Κρυονέρι (Soğuksu)

Γιάννης (Johnny) Κουρτέσογλου, Έλληνας ομογενής από την Κωνσταντινούπολη












Δεν υπάρχουν σχόλια: