e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Εορτασμός Παναγίας της Γιάτρισσας στο Χάρλεμ


8/9/2020 Της Ματίνας Δεμελή  | ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
    
ΧΑΡΛΕΜ. Ο εορτασμός της Παναγίας της Γιάτρισσας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στην ενορία Αγίου Γεωργίου/Αγίου Δημητρίου στο Χάρλεμ.

Παρών ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, τον οποίο υποδέχθηκαν ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της κοινότητας καθώς και ο ιερατικός προϊστάμενος Σπυρίδων Χατζής.

Μιλώντας στον «Ε.Κ.» ο πατέρας Σπυρίδων αναφέρθηκε στην ενορία την οποία ανέλαβε πρόσφατα: «Προσπαθούμε να αναδομήσουμε την ενοριακή ζωή. Η Εκκλησία είναι μια οικογένεια και τιμάει τους ανθρώπους που τη φροντίζουν. Χάρηκα όταν ήρθα σε αυτή την κοινότητα γιατί βρήκα πολλές οικογένειες με μικρά παιδάκια. Ετοιμάζουμε και για αυτά ένα μικρό δωμάτιο για να ξεκινήσουν και το κατηχητικό με τη χρήση διαδραστικού πίνακα ο οποίος θα μας εξυπηρετήσει στο να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες και να φέρουμε τα παιδιά κοντά στο Θεό».

Ο πάτερ Σπυρίδων Χατζής με καταγωγή από τη Φλώρινα, έχει έρθει από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. «Έχουμε πολύ καλό ιερέα, δραστήριο» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της κοινότητας Αθως Ζάκου ενώ επεσήμανε την βοήθεια του κόσμου και των εθελοντών που στηρίζουν την ενορία στην προσπάθεια αναδόμησής της.

Η ψυχή της κοινότητας, Βιολέτα Ξιφάρα, είπε: «Ο ναός ξεκινάει μια καινούργια πνευματική διαδρομή. Με την καθιερωμένη λειτουργία της Κυριακής, με παράκληση στην Παναγία τη Γιάτρισσα κάθε Τετάρτη για την οποία ελπίδα και ευχή μας είναι να αποτελέσει ένα πνευματικό διάλειμμα μέσα στην εβδομάδα και μια ανάπαυση για αυτούς που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας π.χ. και θέλουν να έρθουν να προσευχηθούν. Στο τέλος, ακολουθεί μια πνευματική συζήτηση και αυτό είναι που μας δένει» είπε στον «Ε.Κ.».

Στο κτίριο της ενορίας στεγαζόταν μια προτεσταντική εκκλησία. Πρώτα ήρθε η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου και αργότερα συγχωνεύτηκε με τον Αγιο Δημήτριο. Στη συνέχεια, οι δύο κοινότητες κατάφεραν και αγόρασαν το κτίριο το 1938. «Η εκκλησία αγοράστηκε όταν υπήρχαν 500 ελληνικές οικογένειες στην περιοχή. Είναι μια ιστορική κοινότητα της Νέας Υόρκης, υπάρχει πριν την ύπαρξη της ίδιας της Αρχιεπισκοπής», επισημαίνει ο πατέρας Σπυρίδων.

Μετά το τέλος του εσπερινού ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος μιλώντας στους πιστούς, θέλησε να απαντήσει στους επικριτές του που εικάζουν ότι ο ίδιος ήρθε στην Αμερική να πουλήσει εκκλησίες: «Ούτε ήξεραν από πού έρχομαι, ούτε ήξεραν το πνεύμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, ούτε σκέφτηκαν ποτέ το τι έλεγαν πραγματικά. Ο τόπος από τον οποίο έρχομαι είναι ένας τόπος που για να πάρει κάποιος μια εκκλησία από ένα χριστιανό θα έπρεπε να περάσει πάνω από το πτώμα μου. Ποτέ δεν παραδώσαμε ούτε μια εκκλησία στη Κωνσταντινούπολη, στη Μικρά Ασία. Όταν μας πήγε ο Πατριάρχης στα ερείπια της Μικράς Ασίας και μας έδειξε τις εκκλησίες μας, όταν πήγα στην Προύσα και είδα τα ερείπια έκανα το σταυρό μου και είπα: θα τις αγοράσω εγώ αυτές τις εκκλησίες από τους Τούρκους».

Ακολούθησε η απονομή τιμητικών μεταλλίων σε μέλη και υποστηρικτές του ναού για την προσφορά τους, όπως ο Στέφανος Τσερπέλης, ο Χαράλαμπος Μαστορίδης, η Ελένη Αθανασιάδη, η Βιολέτα Ξιφάρα, ο Πίτερ Στάμος και ο Βαγγέλης Σταματόπουλος. Ο πάτερ Σπυρίδων δώρισε εκ μέρους της κοινότητας, ένα αντίγραφο της Παναγίας της Γιάτρισσας στον Αρχιεπίσκοπο.







Δεν υπάρχουν σχόλια: