e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Δυο προσωπογραφίες του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Σεμιτέκολου (+18.10.2020)


Γράφει και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Παλαιότατη είναι η συνήθεια -κυρίως στα Επτάνησα- Κληρικοί όλων των βαθμών και όχι μόνον Επίσκοποι, να κατέχουν στα σπίτια τους πορτρέτα τους, τα οποία αποτελούν ιστορικά τεκμήρια του περάσματός τους από την τοπική κοινωνία. Άλλα κληρονομούνται από τους απογόνους τους και άλλα θησαυρίζονται σε συλλογές ή μουσεία. Τα πλείστα είναι έργα τέχνης και από σπουδαίους ζωγράφους, άξια επισήμανσης και προσοχής.

Σήμερα παρουσιάζουμε δύο τέτοιες προσωπογραφίες, οι οποίες αφορούν στον μόλις χθες κοιμηθέντα και σήμερα ταφέντα Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Σεμιτέκολο (1937-18.10.2020), διακεκριμένο Πρωθιερέα της Ζακύνθου και αγαπητότατο μέλος της τοπικής κοινωνίας του νησιού επί πολλές δεκαετίες. Το πέρασμά του από τη ζωή υπήρξε πολύκαρπο και καλλίκαρπο. Τούτο -θεωρούμε- αποτυπώνουμε στα δυο υπάρχοντα πορτρέτα του μακαριστού παπαΝικόλα.

Το πρώτο (βλ. ανωτέρω) ιστορήθηκε από τον σημαντικό ζωγράφο και αγιογράφο Κώστα Μπάρμπα (1928-1983), ο οποίος, όντας σύζυγος της ζωγράφου Μαρίας Ρουσέα, έφυγε σχετικά νωρίς από την επίγεια ζωή, αφήνοντας πίσω σπουδαία έργα εκκλησιαστικής και κοσμικής ζωγραφικής τέχνης. Το έργο με τη μορφή του παπαΣεμιτέκολου -όπως ο ίδιος ο εικονιζόμενος μάς είχε ειπεί- είναι ατέλειωτο. Αποτυπώνει τον Ιερέα στην εποχή που υπηρετούσε στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου, κατά την εποχή της Μεταπολίτευσης. Το έργο βρίσκεται σήμερα αναρτημένο στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου Γαϊτανίου.

Το δεύτερο έργο (βλ. ανωτέρω) ιστορήθηκε από τον αξιόλογο σύγχρονο αγιογράφο Χαράλαμπο Γιατρά και αποτυπώνει τον Ιερέα Σεμιτέκολο στην δεκαετία προ του 1990, οπότε υπηρετούσε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Το έργο θησαυρίζεται στο σπίτι του μακαριστού και το φωτογραφίσαμε κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων του 2019, σε μια επίσκεψή μας εκεί. Είχε μάλιστα χαρά, όταν του είπαμε ότι εν καιρώ θα το παρουσιάζαμε από το "Νυχθημερόν". Ποιος να το περίμενε ότι τούτο θα γινόταν μεταθανάτια και εις μνήμην του! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: