e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Κύπρος: Τέσσερις Μητροπολίτες σήκωσαν Ρωσικό μπαϊράκι


Μανώλης Καλατζής
- Λευκωσία 24/10/2020, 19:35 | protothema.gr

Οι τέσσερις Μητροπολίτες θεωρούν επίσης άκαιρη την απόφαση του Αρχιεπισκόπου λόγω των εξελίξεων στα εθνικά θέματα με την τουρκική επιθετικότητα που στοχεύει στη συρρίκνωση του έθνους

Οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Κύκκου Νικηφόρος, Ταμασού Ησαΐας και Αμαθούντος Νικόλαος με ανακοίνωση του υποστηρίζουν ότι η μνημόνευση του Μητροπολίτη Κίεβου Επιφανίου, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του συνοδικού, συλλογικού και δημοκρατικού πολιτεύματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου». Οι τέσσερις Επίσκοποι αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε στην ιερά Σύνοδο και δεν λήφθηκε απόφαση και επισημαίνουν ότι μόνο η Εκκλησία της Ελλάδας και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας έχουν αναγνωρίζει την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

«Ο υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου ανακηρυχθείς ως ‘Προκαθήμενος’ της Εκκλησίας της Ουκρανίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση «ουδόλως τυγχάνει κανονικά χειροτονημένος και τούτο, γιατί προέρχεται από σχισματικές ομάδες της Ουκρανικής Εκκλησίας». Οι Μητροπολίτες θεωρούν πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα έπρεπε να αποταθεί στον Μητροπολίτη Ονούφριο του Πατριαρχείου Μόσχας και να πάρει τη γνώμη του Πατριαρχείου Μόσχας για να αναγνωρίσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας! Οι τέσσερις Κύπριοι Μητροπολίτες θεωρούν την ενέργεια του Οικουμενικού Πατριάρχη «αυθαίρετη, αντικανονική, και αντιεκκλησιαστική, υπό την έννοια ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ανήκει στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας». Μάλιστα οι Κύπριοι ιεράρχες επικροτούν την απόφαση της Μόσχας να διακόψει τις σχέσεις με το Φανάρι, την Αθήνα και την Αλεξάνδρεια. 

Οι τέσσερις καλούν τον Αρχιεπίσκοπο να ανακαλέσει την αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας και ζητούν από τους άλλους Επισκόπους να απαιτήσουν από κοινού έκτακτη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου για να εξεταστεί η κατάσταση. 

Οι τέσσερις Μητροπολίτες θεωρούν επίσης άκαιρη την απόφαση του Αρχιεπισκόπου λόγω των εξελίξεων στα εθνικά θέματα με την τουρκική επιθετικότητα που στοχεύει στη συρρίκνωση του έθνους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: