e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Να πορευόμεθα τον δρόμον του Θεού, ενωμένοι και αγαπημένοι, διότι είμαστε τόσο λίγοι”


Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, συμπροσευχόμενος στο Ι.Βήμα του Ναϋδρίου του Αγίου Δημητρίου Αγριδίων, κατά την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Κύριλλος, ο οποίος εόρταζε την συμπλήρωση 35 ετών Αρχιερωσύνης. 

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο επιχώριος Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, άμεσος διάδοχος του Μητροπολίτη Μοσχονησίων, καθώς και οι Σεβ. Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Μελίτων και Σηλυβρίας κ. Μάξιμος. Επίσης εκκλησιάστηκαν πιστοί από τα Αγρίδια και άλλα χωριά της Ίμβρου. 

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος επαίνεσε τον Μητροπολίτη Μοσχονησίων για το έργο που επιτέλεσε ιδιαίτερα κατά τα 18 χρόνια που εποίμανε την Ι.Μ. Ίμβρου και Τενέδου και το ενδιαφέρον που επέδειξε για την αναστήλωση των Ιερών Ναών και των εξωκκλησίων που βρίσκονται στα δύο νησιά. 

“Το είπα και άλλες φορές αναφερόμενος εις το πρόσωπόν του και εις το έργον του ότι ανακαίνισε πολλούς Ναούς στα χωριά μας και πάρα πολλά εξωκκλήσια στην ύπαιθρο από αυτά τα οποία μαρτυρούν την ευσέβεια των προγόνων μας”, είπε ο Ίμβριος Πατριάρχης και αναφέρθηκε στη συμβολή του από Ίμβρου και Τενέδου Μητροπολίτου Μοσχονησίων για την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της νησιωτικής Μητροπόλεως με νέους κληρικούς. “Τον συγχαίρουμε, τον ευχαριστούμε ως Ίμβριοι για όσα προσέφερε”, πρόσθεσε και ευχήθηκε ο Θεός να ενισχύει τον κ.Κύριλλο και να βελτιώνει την υγεία του, μετά την πρόσφατη δοκιμασία που πέρασε.  

Απευθυνόμενος προς τους πιστούς τους προέτρεψε να είναι πάντοτε ενωμένοι και αγαπημένοι. “Όλοι μαζί, με το νέο Ποιμενάρχη, τον Ίμβριο Πατριάρχη, με τους νέους κληρικούς μας και με το ποίμνιο, τους Ιμβρίους και τους Τενεδίους, να πορευόμεθα τον δρόμον του Θεού, ενωμένοι και αγαπημένοι, διότι είμαστε τόσο λίγοι, μας κατήντησαν τόσο λίγους που δεν μπορούμε να έχουμε την πολυτέλεια διαιρέσεων, διχοστασιών, κομμάτων και ούτω καθ’ εξής. Όλοι ενωμένοι με την αγάπη του Χριστού, με τις ευχές των αγίων Αρχιερέων, και των συμπροσευχομένων αγίου Φιλαδελφείας, αγίου Σηλυβρίας, όλων τις ευχές, να πορευόμεθα τον δρόμον του Θεού αγαπημένοι και ενωμένοι, και εις τον άγιον Μοσχονησίων ευχόμεθα τα βέλτιστα. Χρόνια πολλά!” 

Προηγουμένως είχε μιλήσει ο εορτάζων Μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Κύριλλος, ο οποίος είπε ότι κατά τη διάρκεια της Αρχιερωσύνης του βίωσε πολλές χαρές, όπως ήταν η εκ βάθρων αναστήλωση των δύο ιστορικών αγιορειτικών Μετοχίων στην Ίμβρο, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στο Γλυκύ,  και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στα περίχωρα των Αγίων Θεοδώρων, αλλά και πολλές δοκιμασίες με κορυφαία αυτή της περιπέτειας της υγείας του στις αρχές του τρέχοντος έτους. 

Στον Μητροπολίτη Μοσχονησίων ευχήθηκε εκ μέρους του Ιερού κλήρου και του πιστού λαού της Μητροπόλεως Ίμβρου και Τενέδου ο διάδοχός του, Μητροπολίτης κ. Κύριλλος “Ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε τον άγιο Μοσχονησίων για τα 35 χρόνια διακονίας του και κυρίως για τα 18 που ποίμανε την Ι. Μ. Ίμβρου και Τενέδου, για όλα όσα προσέφερε”, είπε ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου. 

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο


















Δεν υπάρχουν σχόλια: