e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την αποκατάσταση των Στροφάδων | Στην τελική ευθεία το έργο


Θετικές εξελίξεις είχαμε όσον αφορά την αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων. Συγκεκριμένα, υπογράφηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στις 12 Οκτωβρίου η διακήρυξη ανοιχτής διαδικασίας για τη σύναψη ηλεκτρονικών συμβάσεων. Το έργο «Συντήρηση και αποκατάσταση του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Στροφάδων» είναι εκτιμώμενης αξίας 11.209.677,42 ευρώ. Οι υποβολές των προσφορών θα κατατεθούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου του 2020 και ώρα 10.00, ενώ στις 20 Νοεμβρίου του 2020 και ώρα 10.00 ορίζεται ημερομηνία και ώρα για την ηλεκτρονική αποσφράγισης των προσφορών. Από εκεί και πέρα αναμένεται να βρεθεί ο ανάδοχος προκειμένου να ξεκινήσει ένα έργο πολύ σημαντικό.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ.κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του έργου. «Νιώθουμε συγκρατημένη αισιοδοξία. Ήδη δημοσιεύτηκε η προκήρυξη και περιμένουμε μέχρι 16 Νοεμβρίου τις προσφορές για την αποκατάσταση του Πύργου του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων. Είναι ένα σημαντικό έργο πολιτισμού και ιστορίας και θα ήταν αδιανόητο να συνεχίσει να πέφτει από την αδιαφορία ιθυνόντων των και υπευθύνων. Έχουμε μια προσδοκία ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 16 Νοεμβρίου οι υποβολές των προσφορών για να ανακηρυχθεί ο τελικός εργολάβος».

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων «Σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων στις δημόσιες υποδομές από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018 στη Ζάκυνθο και το σύμπλεγμα των Στροφάδων Νήσων» και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ με τίτλο «Στερέωση και Αποκατάσταση του Πύργου, και τοπικές ανακτήσεις, στο συγκρότημα της Ιεράς Μονής Στροφάδων».

Η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού, Κατερίνα Μοθωναίου έκανε λόγο για μία θετική εξέλιξη, μετά από αγώνες εννέα μηνών«Μετά την εντολή της Περιφερειάρχη είμαι στην ευχάριστη θέση μετά από 9μηνη συνεχή επαφή με τον κ. Βλαχούλη και μετά την επίσκεψη συνοδευόμενη από τον Μητροπολίτη Δωδώνης στα Στροφάδια να έχουμε την υπογραφή, ώστε το έργο να πάρει τον δρόμο του και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ξεπεράσαμε τα εμπόδια! Είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα με τον κ. Βλαχούλη όπου επισκεφτήκαμε μαζί τα Στροφάδια».

Ο κ. Θεμιστοκλής Βλαχούλης είναι Προϊστάμενος στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και είχε πραγματοποιήσει αυτοψία στα Στροφάδια μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Κατερίνα Μοθωναίου και τον Μητροπολίτη Δωδώνης κ.κ. Χρυσόστομο, προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος τις σοβαρές ζημιές που έχουν προκληθεί στο Καστρομονάστηρο.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης τόνισε ότι η προσπάθεια για ένα τόσο σημαντικό έργο ξεκίνησε πριν χρόνια και επιτέλους σημειώνεται πρόοδος. «Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια όταν στο Υπ. Πολιτισμού ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και έγινε η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Το δύσκολο ήταν να εγκριθεί από το ΚΑΣ. Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ και έκτοτε προσπαθήσαμε μέχρι σήμερα να προχωρήσει το έργο. Κάθε φορά που γίνεται σεισμός ή κακοκαιρία έχουμε όξυνση του προβλήματος».
πηγή: ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: