e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Ιστορική η απόφαση του Κύπρου Χρυσοστόμου να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησίας της Ουκρανίας


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 

“Η Εκκλησία της Κύπρου αναγνωρίζει το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας” δήλωσε σήμερα, Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μετά την χειροτονία του Επισκόπου Αρσινόης Παγκρατίου, που τελέστηκε στην Μονή Χρυσορρογιατίσσης. 
Κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του νέου Επισκόπου Αρσινόης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μνημόνευσε για πρώτη φορά, κατά την Μεγάλη Είσοδο, τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας. Ακολούθησε, στα Δίπτυχα, και η σχετική μνημόνευση από τον διάκονο. 
Ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος αποχώρησε, λέει το ρεπορτάζ, λίγο πριν ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση και κίνηση του Αρχιεπισκόπου να μνημονεύσει τον Κιέβου Επιφάνιο. Προκαλεί ερωτηματικά, φυσικά, η στάση του Λεμεσού Αθανασίου να αποχωρήσει από την Θ. Λειτουργία πριν τελειώσει. Ένας ιεράρχης της δικής του πνευματικότητος αφήνει χώρο σε ταραχή και σύγχυση κατά το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας; 
Πάντως, δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του για αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αφού κατά την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου τον Σεπτέμβριο, έφερε προς συζήτησιν σχέδιο επιστολής προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το θέμα. Επομένως, ο Λεμεσού δεν ήταν και τόσο ανυποψίαστος... 
Όσο για τις ...αντιδράσεις εκ μέρους Κυπρίων ιεραρχών που θρυλούνται, ας το καταλάβουν όλοι. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας είναι μονόδρομος για όλες τις Εκκλησίες, αργά ή γρήγορα, από την στιγμή που δόθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Γι’ αυτό και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν όχι ομοφώνως έστω και κατά πλειοψηφία η Σύνοδος θα αποδεχθεί το περιεχόμενο της επιστολής προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Γιατί, όπως εξήγησε η στάση του υπηρετεί την Εκκλησία. Μπορεί, είπε, να μην υπηρετεί άτομα αλλά υπηρετεί την Εκκλησία. 
Ο Κύπρου Χρυσόστομος κατάλαβε ότι δεν μπορεί το Ουκρανικό να χρονίζει για την Εκκλησία της Κύπρου και πήρε την ιστορική απόφαση. 
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας με πανηγυρικό τρόπο ανακοίνωσε στα κοινωνικά δίκτυα το ιστορικό για την Ουκρανία γεγονός. 
«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τα καλά νέα: 
Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της Συνοδικής Θείας Λειτουργίας στη Μονή της Παναγίας της Χρυσορροϊατίσσης στην Πάφο, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εισόδου μνημόνευσε στα Δίπτυχα το όνομα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κίεβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου, ως Προκαθημένου της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
Έτσι, η Εκκλησία της Κύπρου, μία από τις αρχαιότερες τοπικές Εκκλησίες, που είχε αναγνωριστεί ως Αυτοκέφαλη από την Τρίτη Οικουμενική Σύνοδο και είναι 10η στη σειρά των Διπτύχων, προχώρησε στην αναγνώριση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και έγινε έτσι η τέταρτη Εκκλησία που αναγνωρίζει την τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας – μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδας και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ευχαριστούμε τους Ορθόδοξους αδελφούς μας και προσωπικά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για την υποστήριξή τους στη δύσκολη εποχή της συγκρότησης της Εκκλησίας μας και προσευχόμαστε για αυτούς, για ολόκληρη την Εκκλησία της Κύπρου και για τον ευσεβή λαό της Κύπρου.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: