e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Πρότυπο των γνήσιων Χριστιανών ο Καλός Σαμαρείτης

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

της Κυριακής Η΄ Λουκά 

15 Νοεμβρίου 2020 

(Λουκά ι΄ 25-37 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης


Ευγενής, ευσεβής και αγαθή μορφή υπήρξε ο καλός Σαμαρείτης της παραβολής του Κυρίου μας. Δεν δίστασε, δεν φοβήθηκε, δεν αντιπαρήλθε αδιάφορος τον ημιθανή και πληγωμένο από τους ληστές άνθρωπο, όπως έκαναν προηγουμένως ο ιερέας και ο Λευίτης. Θεώρησε ότι είχε στοιχειώδες ανθρώπινο καθήκον να βοηθήσει και μόχθησε να τον φορτώσει ολομόναχος στο ζώο του και να τον μεταφέρει στο πανδοχείο, όπου θα τύγχανε καλύτερης περίθαλψης, πληρώνοντας μάλιστα ο ίδιος και τα έξοδα νοσηλείας του. Ένα τέτοιο φωτεινό παράδειγμα δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορο κανένα άνθρωπο, οποιασδήποτε εθνότητας και εποχής. 

Οι Χριστιανοί προπάντων οφείλουν να είναι πάντοτε οι καλοί Σαμαρείτες, διακονώντας την ζωντανή πίστη και την έμπρακτη αγάπη προς τον πλησίον. Εξάλλου, ο ίδιος ο Κύριος είπε: «Επείνασα και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με». Χρειάζεται, λοιπόν, κάθε άνθρωπος που θεωρεί τον εαυτό του πραγματικά Χριστιανό, να σκύψει με στοργή πάνω από τον πόνο, τη μοναξιά, την αρρώστια, τη φτώχεια, την πικρία του συνανθρώπου του. Να του πει λόγια παρηγορητικά και ειλικρινή και όχι τυπικά, υποκριτικά, ψεύτικα, όπως -δυστυχώς- γίνεται συνήθως. Τα λόγια του να βγαίνουν από τα βάθη της καρδιάς και να επισφραγίζονται με έργα, με πράξεις θεάρεστες και φιλάνθρωπες, που απαλύνουν, όχι μόνο τα σωματικά τραύματα του άλλου, αλλά και τα ψυχικά, που είναι και τα σοβαρότερα και επικινδυνότερα.

Ας μην αποζητά επαίνους και ευγνωμοσύνη, ας μην θέλει πληρωμές και ανταλλάγματα μιμούμενος τους ασεβείς ιερωμένους της παραβολής. Αυτοί, πιστοί μόνο στις τυπικές διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου, κοίταξαν πρωτίστως την προσωπική ασφάλεια και άνεσή τους. Δεν θέλησαν να κοπιάσουν και να λερωθούν από το αίμα, όταν μάλιστα δεν είχαν και θεατές να τους επαινέσουν και να τους διαφημίσουν. Δεν ήθελαν να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή τους παραμένοντας σε ληστοκρατούμενη περιοχή, ούτε να ξοδέψουν τα χρήματά τους. Όλα αυτά τα έκανε ο ρυπαρός -κατ’ αυτούς-, ο αλλόπιστος και αλλοεθνής Σαμαρείτης, που τον θεωρούσαν κατώτερο και τον περιφρονούσαν. 

Πόσες φορές, καθημερινά, υποτιμάμε και λοιδορούμε ανθρώπους που είναι ευσεβέστεροι, ταπεινότεροι, ειλικρινέστεροι φιλανθρωπότεροι από εμάς; Άλλες φορές γινόμαστε δοξομανείς και φίλαυτοι, έχοντας πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας και ασχολούμαστε με μια προβληματική για τον συνάνθρωπο επιδερμική και υποκριτική «φιλανθρωπία», που πολλές φορές έχει σκοπό την αυτοδικαίωσή μας και την κατασίγαση των τύψεων μας. Θέλουμε να κάνουμε έργα πομπώδη, που δεν έχουν αξία καμία για τους μεγάλους ευεργέτες.

Με γνώση όλων όσων εκθέσαμε, είναι ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον Θεό και να διακονήσουμε με αυταπάρνηση τον συνάνθρωπο. Τότε μόνο θα σωθούμε! Γένοιτο! 


Δεν υπάρχουν σχόλια: