e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Η μνήμη του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στη γενέτειρά του, κεκλεισμένων των θυρών λόγω Covid-19


Με την πρέπουσα λαμπρότητα και των αυστηρών τηρουμένων υγειονομικών διατάξεων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού εορτάσθηκε φέτος διαφορετικά και  λιτά  η μνήμη του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην γενέτειρα του, το χωρίο του Αγίου Ιωάννου Αλιβερίου, όπου γεννήθηκε και ακολούθησε τον ασκητικό δρόμο του  προς το Άγιον Όρος στα Καυσοκαλύβια, ενώθηκε και συνομίλησε με  ασκητές, ούτως ώστε να αξιωθεί  δια της ασκητικής βιωτής του να λάβει την χάρη του Θεού και, τελειωθείς με την οσιακή κοίμησή του, να αγιοκαταταγεί και να κοσμεί πλέον το Αγιολόγιο της αγίας ημών ορθοδόξου εκκλησίας, αλλά και την κατάταξη του μεταξύ της  χορείας των Ευβοέων Αγίων, δίνοντας με την ακτινοβολία του την χάρη του σε όλη την Εύβοια, ιδιαιτέρως δε και στην Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου.

Την παραμονή της εορτής εσπέρας 1ης Δεκεμβρίου στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου  τελέσθηκε κεκλεισμένων των θυρών ο Δισαρχιερατικός Εσπερινός στον  οποίο  χοροστάστησε ο εκ Στύρων καταγόμενος Σεβ. Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος, συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ πλαισιούμενοι απο τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Νικόδημο Πόγκα τον Πρωτοπρ, Ευάγγελο Βογιατζή, εφημέριο του ιερού ναού και τους Διακόνους Στυλιανό Πεταχτή και Πρόδρομο Γκέγκε.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. κ. Νίκανδρος και στην συνέχεια εψάλη η Ιερά Παράκληση του Οσίου Πορφυρίου.

Την κυριώνυμο ημέρα, στον προαναφερθέντα ιερό ναό κεκλεισμένων των θυρών, εψάλη ο Όρθρος χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάδρου και εν συνεχεία το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και του Σεβ. Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου πλαισιουμένων από τον Πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Νικόδημο Πόγκα τον Πρωτοπρ. Ευάγγελο  Βογιατζή, εφημέριο του ιερού ναού και τους Διακόνους Στυλιανό Πεταχτή και Πρόδρομο Γκέγκε.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. κ. Σεραφείμ και ακολούθως ευλόγησε το κόλλυβο του Οσίου Πορφυρίου.

Επίσης στο αναλόγιο έψαλαν ο Πρωτοπρ. Σωτήριος Τσούγκας, εφημέριος ενορίας Αετού και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας με έδρα την Κάρυστο  και ο Πρωτοπρ Αντώνιος Γκίκας, εφημέριος ενορίας Δύστου.

Ανταπόκριση Δημήτριος Πετρογιάννης | Φωτογραφίες Αναστάσιος Ρέτσας


































Δεν υπάρχουν σχόλια: