e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Η μαθητική συμπεριφορά του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος

Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Προσβλητικός έως βλάσφημος εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη εμφανίστηκε και πάλι σε συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων. 
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι μάλλον ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση για τον εορτασμό της 30ής επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας χρησιμοποιεί και πάλι ένα σωρό απρεπών χαρακτηρισμών για τον Οικουμενικό Πατριάρχη λέγοντας ότι «ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος πετά στα σύννεφα των ψευδαισθήσεων, των αξιώσεων, των συναισθημάτων του, ένας άνθρωπος, ο οποίος έχασε προφανώς την επαφή με την πραγματικότητα, διότι παρουσιάζει τις φαντασιώσεις του ως πραγματικότητα». 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι εκείνος ο οποίος πετά στα σύννεφα των ψευδαισθήσεων ή ο Μητροπολίτης Ιλαρίων και η ηγεσία της Εκκλησίας στην οποία ανήκει; Η πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η Εκκλησία της Ρωσίας αυτή κι αν είναι ψευδαίσθηση! Είναι εικονική και δημιουργείται από τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί, κάνοντας χρήση και της πολιτικής δύναμης που έχει, αλλά και η δυνατότητά της να ανοίγει ή να κλείνει την κάνουλα των ρουβλίων κατά το δοκούν. 
Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων είναι εκείνος ο οποίος στην κυριολεξία πετά στα σύννεφα, όταν κάθε τόσο με το αεροπλάνο του πάει όπου θέλει, προκειμένου να συναντηθεί με Προκαθημένους αδελφών Εκκλησιών και να εκφράσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα «αγαπητικά» αισθήματα της Εκκλησίας του προς άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι άνθρωπος των αξιώσεων. Ποιες είναι οι αξιώσεις του Παναγιωτάτου; Η ενάσκηση των καθηκόντων του αποτελεί αξίωση; Από πότε η συνέπεια και η αγωνία για ορθή διακονία στην Εκκλησία εκλαμβάνεται ως αξίωση; Ή αποτελούν αξιώσεις οι προσπάθειές του να ασκεί με συνέπεια τα καθήκοντά του και να προασπίζεται τα δίκαια του Οικουμενικού Θρόνου αλλά και της Ορθόδοξης Εκκλησίας; 
Είναι και άνθρωπος των συναισθημάτων του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μας λέει ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ. Πάλι καλά που μπορούν οι εκπρόσωποι της Μοσχοβίτικης Εκκλησίας να διακρίνουν αισθήματα και συναισθήματα στους άλλους, γιατί από αυτούς απουσιάζουν παντελώς. Με την ίδια άνεση που φυλακίζουν, με την ίδια μπορούν και να αγκαλιάσουν.
Όσο το ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος έχασε προφανώς την επαφή με την πραγματικότητα, μάλλον ο Μητροπολίτης Ιλαρίων θα πρέπει να σταθεί μπροστά σε ένα καθρέφτη να κοιτάζει τον εαυτό του και να επαναλάβει τα ίδια λόγια για τον ίδιο. Ίσως τότε καταλάβει ποιος έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικός για το πώς εκφράζεται για τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο φέρελπις Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων. Αλλά ποιος θα του κάνει συστάσεις και υποδείξεις, οι προϊσταμένοι του; Πολύ αμφιβάλω! Αντιθέτως πιστεύω ότι μπορεί και να τον επιβραβεύουν για αυτή του την συμπεριφορά. Παρόλα αυτά θα πρέπει ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίων να προσέχει πώς εκφράζεται γενικώς. Δεν είναι πρόεδρος μαθητικού συμβουλίου, που εκεί θα μπορούσαμε να συγχωρήσουμε ορισμένες παρεκτροπές λόγω ανωριμότητας των παιδιών, έχει πάρει στους ώμους του την επίσημη εκπροσώπηση μια ολόκληρης Εκκλησίας και με την απρεπή στάση του εκθέτει στο σύνολό της την Ορθοδοξία. 
Όσον αφορά τώρα στο γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρουσιάζει τις φαντασιώσεις του ως πραγματικότητα, αν μέσα στο συγκεκριμένο κείμενο δεν υπήρχαν προσωπικές αναφορές, θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να νομίσει πως έχει γραφτεί για την Εκκλησία της Ρωσίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: