Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας
Μέσα στην λαμπροφόρο χαρά της Αναστάσεως του Χριστού, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ανά την οικουμένη στις 21 Μαΐου κάθε χρόνο, τιμά ιεροπρεπώς τους δύο αυτούς Ισαποστόλους και πρώτους Ρωμιούς Αυτοκράτορες, αυτούς πού ίδρυσαν την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Τιμά αυτούς που δημιούργησαν αυτό που λέμε «Βυζάντιο». Αυτούς που με τις ενέργειές τους και με την βοήθεια του Θεού, ανακάλυψαν τα Ιερά Προσκυνήματα στην Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων. Ο Μέγας Κωνσταντίνος μαζί με την Μητέρα του Αγία Ελένη αποτελούν ένα ηχηρό και ισχυρό παράδειγμα για όλους μας άρχοντες και αρχομένους.
Τόσο ο Μέγας Κων/νος, όσο και η αγία μητέρα του Ελένη, ανήκουν στις μεγάλες προσωπικότητες της Εκκλησίας μας, διότι η συμβολή τους για την κατάπαυση των τριακοσίων χρόνων διωγμών κατά των Χριστιανών και την εδραίωση της Εκκλησίας υπήρξε καθοριστική. Οι τομές που έκανε κυρίως ο άγιος Κωνσταντίνος, αποτελούν αιωνία παραδείγματα για κάθε κράτος εάν θέλει να λέγεται πολιτισμένο και ευνομούμενο. Ο Άγιος Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη μας διδάσκουν και μας λένε: Κρατήστε ψηλά την σημαία της Πίστεως και της Πατρίδας! Χωρίς Χριστό και την Αγία Του Εκκλησία χτίζουμε ένα χάρτινο Πύργο, που καταρρέει και μας θάβει κάτω από τα ερείπιά του…
Στον πόλη της Γαστούνης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, την παραμονή της εορτής Πέμπτη 20η Μαΐου το εσπέρας, συμπαραστατούμενος από τους Αιδ. π. Κωνσταντίνο Θεοδώροπουλο, π. Π. Νικόλαο Κατσηδήμα, π. Νικόλαο Γιαννακόπουλο, π. Γεώργιο Χαρδαβέλα και τον οικείο εφημέριο π. Ηλία Κουμπαρούλη, τέλεσε τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό μετ΄αρτοκλασιών, εις τον νεοαναγειρόμενο Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην συνοικία των Μικρασιατών (Αγγινάρα). Ορθοτομώντας τον Θείον λόγον, αναφέρθηκε εκτενώς στους εορταζομένους Αγίους, οι οποίοι αποτελούν ξεχωριστές μορφές.
Την Παρασκευή 21η Μαΐου, ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος υπό του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Φιλαρέτου Σπανοπούλου και του οικείου Εφημερίου π. Ηλία Κουμπαρούλη. Στις εορταστικές εκδηλώσεις τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων κατά της διασποράς του κοροναϊού, παρέστησαν ο επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας του Δήμου Πηνειού κ. Σάκης Γεωργόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Πηνειού κ. Σπύρος Βασιλείου και κ. Δημήτριος Βασιλόπουλος, καθώς επίσης και ικανός αριθμός πιστών.
Η ιστορία τον Κωνσταντίνο τον χαρακτήρισε «Μέγαν», διότι μεταξύ πολλών άλλων, ήθελε η νέα του Αυτοκρατορία, το νέο Κράτος, η Νέα Πρωτεύουσά του, να είναι διαποτισμένες από την διδασκαλία της Εκκλησίας και του Ευαγγελίου. Ακόμη ονομάστηκε Μέγας γιατί ήταν αυτός που θεσμοθέτησε πρώτος και καθιέρωσε με νόμο την αργία της Κυριακής, ως κατεξοχήν ημέρα Προσευχής. Επίσης με εντολή του τιμώνται οι εορτές των Αγίων Μαρτύρων της Εκκλησίας μας και οι υπόλοιπες εορτές των Αγίων. Ακόμη ο Μέγας Κωνσταντίνος έχτισε Ναούς όπως της Αγίας Σοφίας, των Αγίων Αποστόλων, της Αγίας Ειρήνης, των Αρχαγγέλων, της Αναστάσεως του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και άλλους πολλούς, όπως και η μητέρα του. Ο Άγιος Κωνσταντίνος μετέφερε το κέντρο του κόσμου από την Δύση στην Ανατολή και είναι πλέον ο πατέρας της Ρωμιοσύνης. Είναι αυτός που άνοιξε την πορεία για την Ορθοδοξία και το Βυζάντιο.
Κάποιοι δυστυχώς ακόμη επιχειρούν να σπιλώσουν την προσωπικότητά του, χαρακτηρίζοντας τον ως «θηριώδη δολοφόνο», επειδή αναγκάστηκε να εφαρμόσει το νόμο απέναντι στον γιό του Κρίσπο και τη σύζυγό του Φαύστα. Ξεχνούν όμως ότι τότε ο Κωνσταντίνος ήταν ακόμη ειδωλολάτρης, και ο οποίος για το θλιβερό αυτό συμβάν έκλαιγε και θρηνούσε σε όλη του την κατοπινή ζωή! Ξεχνούν επίσης πως ο χαρακτηρισμός ενός ανθρώπου δεν πρέπει εξαρτάται από μεμονωμένα συμβάντα, αλλά από τη συνολική αξιολόγηση της ζωής του και του έργου του! Η Εκκλησία κατέταξε και τους δύο, εις το αγιολόγιό της και μάλιστα με τον τίτλον «Ισαποστόλους». Ένα τίτλο βαρύνουσας σημασίας, για την πίστη και πράξη, για την συνέχεια της διακονίας, της ομολογίας του Χριστού, της διαφύλαξης και της μετάδοσης της πίστης των Αποστόλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου