e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Εύχυμοι καρποί ιερατικής διακονίας του π. Σωτηρίου Αλεβιζάκη


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Κατ' αυτές τις αναστάσιμες ημέρες του 2021 είχαμε την τιμή να λάβουμε τους πνευματικούς καρπούς του Πρωτοπρεσβυτέρου Σωτηρίου Αλεβιζάκη, ενός καλού υπερπολύτεκνου ιερέως της Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού και ιερατικώς Προϊσταμένου του Καθεδρικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δήμου Μεταμορφώσεως Αττικής. 

Ο αιδεσιμολογιώτατος και μουσικολογιότατος π. Σωτήριος μάς απέστειλε τον μόλις κυκλοφορηθέντα ψηφιακό δίσκο, υπό τον τίτλο "Εκλογή Ύμνων του Θείου Πάθους", που εξέδωκε πρόσφατα η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Ναού του. Ψάλλει ο Βυζαντινός Χορός "Άδοντες και Ψάλλοντες", υπό την διεύθυνση του π. Σωτηρίου.

Σημειωτέον ότι η αναφερθείσα Βυζαντινή Σχολή της Ενορίας Μεταμορφώσεως ιδρύθηκε προ ετών από τον ίδιο τον π. Σωτήριο, στην οποία είναι υπεύθυνος λειτουργίας και παράλληλα καθηγητής με ήδη αξιόλογο έργο, με διευθυντή τον Πολύ περί τα μουσικά πράγματα του καιρού μας, Πρωτοπρεσβύτερο Χρίστο Κυριακόπουλο, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως Κηφισίας.

Ο δεύτερος εύχυμος καρπός που λάβαμε είναι η μεταπτυχιακή διατριβή του π. Αλεβιζάκη, με τίτλο "Η Οικονομική Συμβολή των Ενοριακών Ναών της Ύδρας στον Αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία της Ελλάδος". Τούτο το πόνημα έρχεται στην καταλληλότερη στιγμή, καθώς η πατρίδα μας τιμά εφέτος την επέτειο των 200 χρόνων από την εθνική Επανάσταση των συνΕλλήνων του 1821. Έτσι, κάθε νέο στοιχείο, προερχόμενο από αδιάψευστες αρχειακές πηγές, όπως το ανά χείρας, έρχεται να συμπληρώσει και αρτιώσει την συν-εικόνα του αγώνα των προπατόρων μας για παλιγγενεσία των ονείρων και των μύχιων πόθων τους, μετά τη φρικτή καταστολή τετρακοσίων χρόνων υπό την οθωμανική επικυριαρχία. Η Ιστορία συντίθεται από μικρά σπαράγματα στοιχείων και τύπων στιγμών εκ του παρελθόντος, τα οποία πάντως συνεισφέρουν τα μέγιστα στη μεγάλη εικόνα! 

Στην προκειμένη περίπτωση, μες από την εμπεριστατωμένη και μετ' επιστήμης εργασία του π. Σωτηρίου, καταδεικνύεται πώς και κατά πόσον οι πτωχοί κάτοικοι της ευάνδρου νήσου Ύδρας, διά των πρωτοστατών Ιερέων και παραγόντων των εκκλησιών τους, πασχίζουν να συγκεντρώσουν το κατά δύναμιν εκ του υστερήματός τους, ούτως ώστε να ανακουφίσουν τους αγωνιστές, οι οποίοι είχαν αφοσιωθεί στη μεγάλη υπόθεση της Ελευθερίας!!! Για να μπορούμε οι Νεοέλληνες, μαζί με τον Διονύσιο Σολωμό, να λέμε καυχόμενοι: "Τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι"

Δεν υπάρχουν σχόλια: