e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Πεντηκοστή και Δευτέρα Αγίου Πνεύματος 2021 στο Προσκύνημα Αγ. Νικολάου Σπάτα Αχαΐας


Σε κλίμα απόλυτης θρησκευτικής κατάνυξης αλλά και πνευματικής περισυλλογής, εορτάστηκαν λιτά το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου 2021, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του Covid-19, στο Παμπελοποννησιακό Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Αχαΐας, το οποίο υπάγεται Εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, οι  δύο μεγάλες και τελευταίες Δεσποτικές εορτές της περιόδου του ιερού Πεντηκοσταρίου, αυτή της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος. Η Πεντηκοστή κι η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους, σημαίνει την αρχή μιας καινούργιας εποχής για την ανθρωπότητα,  αφού το χαρακτηριστικό της νέας κοινωνίας, της Εκκλησίας, είναι η διά του αγίου Πνεύματος ζωή του Χριστού μέσα στα πιστά μέλη της.  Μια ζωή αλήθειας, γνησιότητας, δικαιοσύνης, ειρήνης και αγάπης! Το Άγιο Πνεύμα συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας. Και Εκκλησία σημαίνει κλήρος και λαός ενωμένοι να δοξάζουν τον Τριαδικό Θεό!  

Την Κυριακή της Πεντηκοστής την υπαίθρια Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος και εν συνεχεία τέλεσε τον Εσπερινό της Γονυκλισίας, ενώ ανέγνωσε και τις συνταρακτικές γονυκλινείς ευχές ως «διαμεσολαβητής» μεταξύ του λαού και του Θεού, ικετεύοντας για την έκχυση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος, στις ψυχές που είχαν κατακλύσει το Ιερό Προσκύνημα. Η εορτή της Πεντηκοστής είναι η «Γενέθλιος ημέρα» της Εκκλησίας μας και έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς που είμαστε πιστά μέλη Της. Ιδρυτής και αρχηγός της συγκροτημένης πνευματικής αυτής Κοινωνίας δηλ. της Εκκλησίας, είναι ο ίδιος ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, ο οποίος πολλές φορές έκανε λόγο για την Αγία Εκκλησία Του!  

Την  επομένη ημέρα της μεγάλης εορτής της Πεντηκοστής που η Εκκλησία μας τιμά Αυτό το Ζωοποιό και Πανάγιο Πνεύμα, τον Παράκλητο, το τρίτο δηλαδή Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό, τελέσθηκε υπαίθρια Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Γερμανού και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, πλαισιωμένων αμφοτέρων υπό των Πανοσιολογιότατων Αρχιμανδριτών και Ιεροκηρύκων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Δαμασκηνού Πετράκου, π. Χριστοφόρου Κωλέτη, καθώς επίσης του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Μελετίου Μπουγά και του Ιεροδιακόνου π. Κυρίλλου Χατζηχαραλάμπους.  

Ο φιλόχριστος και φιλάγιος Λαός του Θεού της Ηλείας και της Αχαΐας, με όλες τις σχετικές υγειονομικές προφυλάξεις για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, προσήλθε κατά το διήμερο των θρησκευτικών εκδηλώσεων έμπλεος χαράς και αγαλλίασης, προκειμένου να λάβει τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος από την παρουσία Του στην Εκκλησία, καθώς επίσης την ευλογία της χαριτόβρυτης και θαυματουργής ιερής εικόνας του Αγίου Νικολάου. 

Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας






















Δεν υπάρχουν σχόλια: