e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Συνάντηση του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας με τον Απεσταλμένο του Οικουμενικού Πατριάρχου

Στις 28 Ιουλίου 2021, στην κατοικία του, ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος συναντήθηκε με τον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο οποίος έφθασε στο Κίεβο εκ προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για την 1033η επέτειο του εκχριστιανισμού των Ρως.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Αρχιεπίσκοπος Τσερνιχίβ κ. Ευστράτιος.

Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Εμμανουήλ για την συμμετοχή του το ίδιο πρωί στη Θεία Λειτουργία και ζήτησε να εκφράσει την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για τον θερμό χαιρετισμό που αναγνώσθηκε κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη. 

«Εμείς, η Εκκλησία και ο ουκρανικός λαός, ανυπομονούμε για την επίσκεψη του Παναγιωτάτου τον επόμενο μήνα, την οποίαν ανέφερε επίσης στην επιστολή του. Αυτό επιβεβαιώνεται από δημοσκοπήσεις», δήλωσε ο Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος. "Ο Πατριάρχης ορθά σημείωσε ότι είναι καθήκον της Μητέρας να δείξει αγάπη σε όλα τα παιδιά της, ανεξάρτητα από το πώς την αντιμετωπίζουν. Τόσο η Ουκρανική όσο και η Ρωσική Εκκλησία είναι κόρες της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Και παρόλο που το Πατριαρχείο Μόσχας εκφράζει δημόσια την δυσαρέσκειά του για την επερχόμενη επίσκεψη, στην πραγματικότητα γνωρίζουμε από δημοσκοπήσεις ότι ακόμη και μεταξύ των οπαδών του, εκείνοι που έχουν αρνητική στάση απέναντι στην επίσκεψη αποτελούν μια σημαντική μειονότητα", δήλωσε ο Προκαθήμενος.

Ο Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ μετέφερε για άλλη μια φορά λόγια συγχαρητηρίων και θερμών αδελφικών ευχών από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον Μακ. κ. Επιφάνιο και σύμπασα την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, με αφορμή τις γιορτές. "Η Παναγιότητά του, ο Πατριάρχης, θα φτάσει στην Ουκρανία με πνεύμα αγάπης, ποιμαντικής φροντίδας και ειρήνης μετά από πρόσκληση της τοπικής Εκκλησίας και του ουκρανικού Κράτους για να γιορτάσουν μαζί σε εκκλησιαστικές και κρατικές εκδηλώσεις ένα σημαντικό γεγονός για τον ουκρανικό λαό, τα 30 χρόνια ανεξαρτησίας. Συνεργαζόμαστε με τον Μακαριώτατο και εκπροσώπους του ουκρανικού Κράτους, για να προετοιμαστούμε για την επίσκεψη και είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι επιτυχής», δήλωσε ο Μητροπολίτης Εμμανουήλ.

Επιμέλεια κειμένου: π. Π. Ν. Κ., με πληροφορίες από την Υπηρεσία Τύπου της Ορθόδοξης Εκκλησία της Ουκρανίας (PCU)






Δεν υπάρχουν σχόλια: