e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόεδρος Μαυροβουνίου: Πίσω από την αποσταθεροποίηση της χώρας βρίσκεται η Ρωσία, που χρησιμοποιεί τη Σερβική Εκκλησία

Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ιωαννίκιου στην ιστορική πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Τσέτινιε – είναι επίθεση του μεγαλοσέρβικου εθνικισμού στην κρατικότητα του Μαυροβουνίου με την υποστήριξη της Ρωσίας. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς σε συνέντευξή του στην Jutarnji list. Σύμφωνα με την άποψή του η Σέρβικη Εκκλησία χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την επέκταση επιρροής της Σερβίας στο Μαυροβούνιο και αυτό ενέχει κίνδυνο για όλα τα Βαλκάνια.

«Ο βίαιος μεγαλοσέρβικος εθνικισμός, που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρατικής πολιτικής της Σερβίας, προσπαθεί τολμηρά να επιβάλει την εικόνα του Μαυροβουνίου ως ενός άλλου σερβικού κράτους που απέκτησε ανεξαρτησία κατά λάθος και από αμέλεια της πρώην ηγεσίας του Βελιγραδίου. Και τώρα αυτό το “λάθος” διορθώνεται από τις μαχητικές και πολιτικές ενέργειες της υπόλοιπης διασυνοριακής υποδομής της Μεγάλης Σερβίας-Εκκλησία της Σερβίας, μιας ημιθρησκευτικής οργάνωσης, υπεύθυνης για τα περισσότερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από αυτό το εθνικιστικό κατασκεύασμα από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα», είπε ο Τζουκάνοβιτς.

Όπως υποστήριξε, πίσω από αυτή την πολιτική αποσταθεροποίηση βρίσκεται η Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί την ορθόδοξη Εκκλησία για αυτό τον σκοπό. «Είναι σέρβο-ρωσικό πρότζεκτ. Αυτή τη στιγμή ζούμε την πιο άγρια επίθεση του μεγαλοσερβικού εθνικισμού κατά του κράτους του Μαυροβουνίου και την ταυτότητα του Μαυροβουνίου στην πρόσφατη ιστορία μας», δήλωσε ο Τζουκάνοβιτς.

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι η τρέχουσα κυβέρνηση του Μαυροβουνίου υπηρετεί τη Σερβική Εκκλησία, η οποία αποτελεί όργανο για την υλοποίηση του πρότζεκτ της Μεγάλης Σερβίας – καταστροφή της κυριαρχικής αυτονομίας του Μαυροβουνίου.

«Η γραμμή συντονισμού της επίθεσης στο Τσέτινιε και το Μαυροβούνιο, τουλάχιστον σήμερα, είναι μάλλον προφανής. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου είναι υπηρέτης της Εκκλησίας της Σερβίας, η οποία αποτελεί εργαλείο για την υλοποίηση του πρότζεκτ της Μεγάλης Σερβίας, που αποτελεί την επίσημη κρατική πολιτική του Βελιγραδίου. Και η Σερβία είναι ασφαλής πολιτική και επικοινωνιακή βάση για την υλοποίηση των ρωσικών γεωπολιτικών συμφερόντων στα Βαλκάνια. Είναι καλό που η διάνοια δεν είναι μια από τις αρετές τους και ως εκ τούτου δεν μπόρεσαν να καυχηθούν για τον ρόλο τους σε αυτή την αρκετά ηλίθια επιχείρηση στο Τσέτινιε», δήλωσε ο ηγέτης του Μαυροβουνίου.

Θα υπενθυμίσουμε ότι συγκρούσεις ξέσπασαν κατά την ενθρόνιση του Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Ιωαννίκιου. Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου χαρακτήρισε την ενθρόνιση ως βίαιη. Ο Σέρβος μητροπολίτης μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Μαυροβούνιο για ενθρόνιση, συνοδευόμενος από τον στρατό, επειδή οι Μαυροβούνιοι έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους.

Διαβάστε σχετικά: «Σενάριο Μαυροβουνίου», «ουκρανικό σενάριο» ή μήπως «σενάριο Μόσχας» 

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: