e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Δεν έχει θέση στο Άγιο Όρος ο Ηγούμενος της Μονής Χιλανδαρίου Μεθόδιος


Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Ο Ηγούμενος της Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους, Μεθόδιος, Σέρβος στην καταγωγή, υπεραμύνεται των θέσεων της Μόσχας στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας, ευθυγραμμισμένος με το Πατριαρχείο Σερβίας, το οποίο αναγνωρίζει τον εν Κιέβω Μητροπολίτη του Πατριαρχείου Μόσχας, Ονούφριο, και όχι τον κανονικό από το 2019 Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Επιφάνιο.
“Όσον αφορά τη Σερβία, εδώ συμφωνούμε με το Συμβούλιο των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δεν αναγνωρίζουμε αυτή τη νέα δομή της Εκκλησίας, αλλά αναγνωρίζουμε μόνο τον Μακαριότατο Ονούφριο. Το μοναστήρι μας μοιράζεται το όραμα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”, τόνισε ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, όπως δηλώνει ανερυθρίαστρα στο βίντεο, το οποίο βρήκαμε, χθες στο youtube.
Η στάση του Ηγουμένου είναι απαράδεκτη, διότι όλο το Άγιο Όρος βρίσκεται υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο κανονικός Επίσκοπος όλης της Μοναστικής Πολιτείας. Το άρθρο 5 του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους αναφέρει ρητά: “Πάσαι αι εν Αγίω Ορει Μοναί ως Πατριαρχικαί και Σταυροπηγιακαί υπάγονται υπό την πνευματικήν δικαιοδοσίαν της Μεγάλης του Χριστού Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, μη επιτρεπόμενου ουδενός άλλου μνημοσύνου πλην του ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχου".
Συνεπώς, αν ο Ηγούμενος Μεθόδιος έχει ιερατική συνείδηση οφείλει ευθαρσώς να δηλώσει:
Α) κατά πόσον σέβεται και υπακούει τον κανονικό του Επίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία παραχώρησε τον Τόμο αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας, όπως ακριβώς είχε κάνει και στην περίπτωση της δικής του Εκκλησίας,
Β) Ευρισκόμενος στο Άγιο Όρος, στο κλίμα ποιας Εκκλησίας βρίσκεται, του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή της Σερβίας.
Διότι, αν θεωρεί ότι βρίσκεται στο κλίμα της Εκκλησίας Σερβίας, τότε δεν έχει θέση στο Άγιον Όρος και οφείλει να απέλθει για να συνεχίσει τον μοναστικό του βίο στην Σερβία. O Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους και οι Κανονισμοί της Μονής του είναι σαφείς.
Ερωτηματικά εγείρονται και για την στάση της Επιστασίας του Αγίου Όρους, η οποία, όπως φαίνεται, δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, που προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται, όχι μόνο στο ζήτημα της Ουκρανίας, αλλά και σε άλλα κρούσματα ανυπακοής. Για παράδειγμα, τί έκανε η Επιστασία, όταν το 2019 ο Ηγούμενος Μεθόδιος και δύο ακόμη δεν προσήλθαν στην υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιο Όρος; Η ευθύνη της Επιστασίας είναι τεράστια, διότι τις δηλώσεις του κ. Μεθοδίου τις γνώριζαν εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο και συνεχίζουν να τον καλύπτουν. Εκτός, και αν το Άγιο Όρος έχει διαβρωθεί από την ρωσική προπαγάνδα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Αυτά όμως συμβαίνουν, γιατί και το Φανάρι επιδεικνύει σε πολλά ζητήματα μια μακροθυμία, την οποία την προσλαμβάνουν λανθασμένα ως “αδυναμία’ τόσο η Επιστασία, όσο και ορισμένες Μονές του Αγίου Όρους, αλλά και άλλοι στον ευρύτερο εκκλησιαστικό χώρο.
Τέλος, ευθύνη έχει και το Ελληνικό Κράτος, το οποίο έχει αντιπρόσωπό του, τον λεγόμενο πολιτικό διοικητή στην Μοναστική Πολιτεία. Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Όρους “Άπαντες οι το Αγιον Όρος κατοικούντες μοναχοί, οιασδήποτε Εθνικότητος και αν ώσι, λογίζονται ως κεκτημένοι την Ελληνικήν υπηκοότητα”. Επίσης, το άρθρο 184 ορίζει: “Πάσα προσηλυτιστική και προπαγανδιστική ενέργεια ηθική, θρησκευτική, εκκλησιαστική , κοινωνική, εθνικιστική και οιασδήποτε άλλης φύσεως τοιαύτη εν Αγίω Ορει απαγορεύεται απολύτως επί ποινή απελάσεως”.


Πηγή: ageliaforos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: