e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Πανήγυρις Μητροπολιτικού Ναού Ταξιαρχών στις Βρυξέλλες, με Χειροτονία Πρεσβυτέρου

Την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών. Συλλειτούργησαν ο Παν. Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ και οι Θεοφ. Επίσκοποι κ. Δοσίθεος (Ιεράρχης του Πατριαρχείου Γεωργίας στο Βέλγιο) και Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ (Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου), καθώς και ιερείς και διάκονοι της Μητροπόλεως. Την πανήγυρι τίμησαν με την παρουσία τους ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος μετά της συζύγου αυτού, καθώς και άλλοι Έλληνες Διπλωμάτες, ο Άρχων Δρ. Κωνσταντίνος Βαμβακάς μετά της συζύγου αυτού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών κ. Δημήτριος Αργυρόπουλος, πιστοί εκ της Ολλανδίας και ο μοναχός Παχώμιος εκ της Μονής Καρακάλλου του Αγίου Όρους.

Κατά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε η εις πρεσβύτερον χειροτονία του εκ των διακόνων της Ιεράς Μητροπολεώς Quinten Koning, ο οποίος πρόκειται να να γίνει εφημέριος στην Ενορία του Ευαγγελισμού της Αμβέρσας. Ο νέος πρεσβύτερος κατάγεται από την Ολλανδία, είναι έγγαμος κληρικός και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Στην ομιλία του ο οικείος Μητροπολίτης εξήρε την μεγάλη αξία της ιερωσύνης, με την οποία τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί, τονίζοντας όμως ότι η θεία χάρις είναι αυτή που αναπληροί τις ανθρώπινες αδυναμίες. Ενώ στην συνέχεια, με αφορμή την καταγωγή του χειροτονούμενου από την Ολλανδία αναφέρθηκε στον άγιο Βίλλιμπρορντ, πρώτο επίσκοπο Ουτρέχτης και απόστολο της Ολλανδίας, του οποίου η μνήμη τιμάται στις 7 Νοεμβρίου, προτρέποντας τον νέο πρεσβύτερο να εργαστεί και αυτός ιεραποστολικά δίνοντας πάντοτε την μαρτυρία του Χριστού. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Σύντομα θα διακονείς με τον πατέρα Φιλάδελφο στην ιστορική μας Ενορία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αμβέρσα, εφ’ όσον ο πατήρ Άγγελος Καμαλίδης αποφάσισε να πάρει σύνταξη μετά από 41 χρόνια διακονίας. Καλείσαι να διακονήσεις στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μας, μία πολυπολιτισμική πόλη, γνωστή για το μεγάλο λιμάνι της. Καλείσαι σε έργο λειτουργικό, ποιμαντικό, πνευματικό και φιλανθρωπικό εξαιρετικής σημασίας. Καλείσαι επίσης σε ένα έργο ευαγγελισμού, κατά πρώτον των δικών μας ορθοδόξων χριστιανών σε μία χριστιανική ζωή. Καλείσαι επίσης να κηρύττεις τον Λόγο του Θεού και να δέχεσαι και καθοδηγείς στην οδό του Κυρίου όλους όσοι κτυπούν την πόρτα σου και της Εκκλησίας μας. Γνωρίζοντας ότι η Θεία Χάρη αναπληρώνει τα ελλείποντα, ήρθες σήμερα για να λάβεις τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης. Είθε το Ευαγγέλιο, ο Τίμιος Σταυρός και το Ιερό Θυσιαστήριο – η Αγία Τράπεζα – τα τρία που αντιπροσωπεύουν την προετοιμασία του Θρόνου της Δευτέρας Παρουσίας – να είναι στο κέντρο της ιερατικής σου ζωής και διακονίας. Το Ιερό Ευαγγέλιο για το κήρυγμα του λόγου του Θεού και την αποκάλυψη του Ιησού Χριστού. Ο Τίμιος Σταυρός για να σου θυμίζει την κλήση του θυσιαζομένου αρχιερέως Χριστού: «ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καὶ ἀκολουθείτω μοι» (Μαρκ. 8, 34), διότι η Ιερωσύνη είναι θυσία και σταυρός. Το Ιερό Θυσιαστήριο, τέλος, για την εκπλήρωση των Ιερών Μυστηρίων, που αποκαλύπτουν την Βασιλεία του Θεού στον κόσμο και στην ιστορία και οδηγούν τους ανθρώπους στην αιώνια Βασιλεία του Θεού».

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε για τους πιστούς δεξίωση στο πνευματικό κέντρο του ναού εκ μέρους του πανηγυρίζοντος Μητροπολιτικού Ναού και του νέου πρεσβυτέρου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Δείτε πλούσια ΦΩΤΟΘΗΚΗ, ΕΔΩ!



Δεν υπάρχουν σχόλια: