e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Κυριακή Ορθοδοξίας 2021 στο Παρίσι υπό τον Πατριαρχικό Επίτροπο, Επίσκοπο Ρηγίου κ. Ειρηναίο [video]


Sainte Métropole grec-orthodoxe de France, Eglise Ag. Stéphanos. Dimanche de l'Orthodoxie 2021.

21 Μαρτίου 2021. Η Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάσθηκε πανηγυρικά στο Παρίσι, με την τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων, προεξάρχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Ρηγίου κ. Ειρηναίου, Πατριαρχικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας. Συλλειτούργησαν ο Αρχιμ. Αλέξιος Μιλουτίν, ο οποίος ομίλησε γαλλιστί για την αγομένη εορτή, την ώρα του Κοινωνικού και ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Ξενιτέλλης, εφημέριος του Καθεδρικού Ναού. 
     Εκκλησιάσθηκαν η Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στην Γαλλία κ. Αγλαΐα Μπαλντά, ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ κ. Γεώργιος Πρεβαλάκης και πιστοί εκ Παρισίων και περιχώρων. 
     Το Συνοδικό της Ορθοδοξίας ανέγνωσε ο Θεοφ. Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος, ο οποίος ομίλησε καταλλήλως και ευχήθηκε στο ευσεβές εκκλησίασμα τα δέοντα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

"Προς Εκκλησιασμόν" με τη μαέστρο Φαίδρα Γιαννέλου [video]


Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την νέα διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην όγδοη εκπομπή προσκεκλημένη η μαέστρος Φαίδρα Γιαννέλου. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Την επιμέλεια της εικόνας και του ήχου είχαν η Κατερίνα Λεονάρδου και η Μαργαρίτα Στασινού.

Άγγελμα Πατριαρχικής Λειτουργίας με Χειροτονίες Επισκόπου και Πρεσβυτέρου (Φανάριον, 25.3.2021)

  

ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ
Πατριαρχική Θεία Λειτουργία 
Χειροτονίαι Ἐπισκόπου καί Πρεσβυτέρου 
Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι, τήν προσεχῆ Πέμπτην, 25ην Μαρτίου, ἐπί τῇ ἑορτῇ τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, προεξάρχων τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, ἐν συλλειτουργίᾳ μεθ' ἁγίων Ἀρχιερέων ἐντεῦθεν καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ, θά τελέσῃ τήν εἰς Ἐπίσκοπον χειροτονίαν τοῦ Θεοφιλ. Ἐψηφισμένου Μητροπολίτου Προύσης κ. Ἰωακείμ καί τήν εἰς Πρεσβύτερον χειροτονίαν τοῦ νέου Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Γρηγορίου Φραγκάκη. 
Εἰς τό τέλος τῆς Θείας Λειτουργίας ὁ Πατριάρχης ἡμῶν θά χειροθετήσῃ τόν νέον Πρεσβύτερον εἰς Ἀρχιμανδρίτην τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας.

Μητρόπολη Ζακύνθου: Ποιητική ενατένιση Διονυσίου Σολωμού στη σειρά διαλέξεων για την 200ετηρίδα 1821 [video]


Στο πλαίσιο των ανά την Ελλάδα και την Ομογένεια όπου γης επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Εθνεγερσία του 1821 και, συνεχίζοντας τις σχετικές διαδικτυακές διαλέξεις της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου μέσω του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", τo βράδυ της Κυριακής, 15ης Μαρτίου 2021 (Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης), ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, παρουσίασε τιμητική ομιλία - ποιητική ενατένιση του εθνικού Ποιητή μας Διονυσίου Σολωμού, με τίτλο: "Διονύσιος Σολωμός, διαχρονικός Δημεγέρτης ούτως ή άλλως"

Ο ομιλητής, αναφερόμενος με σεβασμό στον εθνικό βάρδο των συνΕλλήνων κι εκφραστή των ψυχικών δονήσεων ενός εκάστου, μεταξύ πολλών άλλων, τόνισε: 

"Αν ο καθένας από εμάς, διαπλέοντας αναπόφευκτα κάποια στιγμή την προσωπική του εξόδιο Αχερουσία, εγκαταλείπει στα μετόπισθεν -έτσι κι αλλιώς- ανεξίτηλα χνάρια παντού (όπου ακράγγιξε η ψυχή και η δημιουργική ενέργεια του νου και του σώματος), πόσο μάλλον ο Σολωμός, ο οποίος συμπύκνωσε με απαράμιλλη σοφία και παρήγαγε καλλίκαρπα, με θαυμαστή γλωσσική και νοηματική δεξιότητα, τις μύριες όσες της καρδιάς κρυφιότητες και κυμάνσεις, αθανατίζοντάς τες «Μεσ’ στ’ Άγιο Βήμα της ψυχής», με κυρίαρχη μυστική μέθοδο (μονόδρομο) το «Φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη και το Χάρο», διότι -θέλοντας και μη- «Πολλοί 'ναι οι δρόμοι πώχει ο νους», όπως ο ίδιος παραδέχεται. 
     Οι στίχοι του (λαβυρινθώδεις και αλλοπρόσαλλοι στ’ Αυτόγραφα θαρρείς, παραμυθητικοί έως «φιλοκαλίας» στην ακρόασή τους), διαθέτουν όντως «οσμήν ευωδίας πνευματικής», έτσι που νύσσουν δημιουργικά, ή μάλλον κατανύσσουν αγαπητικά, τον υποψιασμένον αναγνώστη. Με τις ποιητικές του (αυτο)σχεδίες διαπερνά εκείθεν το Πρόσωπο, τις ταλανιζόμενες ελπίδες, τις αγάπες, τα νοούμενα και τα υπονοούμενα. Με τις εαρινές του εξάρσεις -διαρκούντος μάλιστα του αισθητού χειμώνα και του υπεραισθητού εσώτατου και μόνιμου ψύχους, του ορατού ψεύδους και του αόρατου πολέμου- ανάγει και καταξιώνει σε ύψος περιωπής λέξεις, τοπία, αισθήματα, πτώσεις και αναστάσεις, έμψυχα, εσώψυχα και άψυχα, ιδέες και ύλη, όνειρα και ρεαλισμό, σάτιρες ή λυγμούς, φαρμακωμένους, φεγγαροντυμένους ή λαμπροφόρους αμαρτωλούς, λυτρωμένους ωστόσο."

Η ομιλία του π. Παναγιώτη έκανε πρεμιέρα μέσω του καναλιού του "Αληθώς" στο YouTube. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την ξαναδούν ακολούθως:



[δημιουργία αφίσας: ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ]

Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Η αντίδραση στον εμβολιασμό είναι πιο επικίνδυνη από ενδεχόμενες παρενέργειες» [συνέντευξη]

Μάνος Χαραλαμπάκης

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος με τον μειλίχιο λόγο και το συγγραφικό ρεκόρ αναφέρεται στα σημερινά προβλήματα της Εκκλησίας, ένα μόνο εκ των οποίων είναι ο κορωνοϊός, και στους τρεις Αρχιεπισκόπους με τους οποίους συνεργάστηκε

Ήταν ο πρώτος από την Εκκλησία που εμβολιάστηκε. Και όπως τότε έτσι και τώρα ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα: «Σε έναν τέτοιο πόλεμο η αντίδραση στον εμβολιασμό είναι πιο επικίνδυνη από τις ενδεχόμενες παρενέργειες από το εμβόλιο». Ο 76χρονος ιεράρχης αποτελεί μία από τις πιο ξεχωριστές φυσιογνωμίες της Ιεραρχίας. Λίγοι αρχιερείς καταφέρνουν να αφήσουν προσωπικό στίγμα. Αυτός το έχει πετύχει. Δεν έχει τυχαία το προσωνύμιο ο «λόγιος». Έχει ένα ασύλληπτο ρεκόρ: έχει γράψει 110 βιβλία με θεολογικό, εκκλησιολογικό, κοινωνικό περιεχόμενο. Και συνεχίζει. Αλλωστε αν δεν είχε γίνει παπάς, όπως λέει, θα είχε ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα στη Θεολογία. Το ασκητικό «προφίλ» του δεν οφείλεται μόνο στον σωματότυπό του αλλά και στον μειλίχιο λόγο του. Ουδέποτε έχει διατυπώσει ακραίες θέσεις. Αντίθετα έχει την ικανότητα να συνθέτει. Ίσως γι' αυτό η Ιερά Σύνοδος του έχει εμπιστευτεί αμέτρητες φορές τον ρόλο του «πορτ παρόλ», του εκπροσώπου της δηλαδή. Έχει συνεργαστεί και με τους τρεις τελευταίους Αρχιεπισκόπους. «Αυθεντικός άνθρωπος ο Σεραφείμ», «οραματιστής» ο Χριστόδουλος, «ισορροπιστής και ήρεμη ηγετική δύναμη ο Ιερώνυμος» λέει.

Σ' αυτή την κουβέντα που έκανα μαζί του απαντάει για όλα και «χτυπάει» καμπανάκια και... καμπάνες προς όλες τις κατευθύνσεις. Καυτηριάζει τη διαδοχολογία και δεν διστάζει να μιλήσει για τα προβλήματα της Εκκλησίας. Για την ατομική θρησκευτικότητα που δημιουργείται εξαιτίας της πανδημίας ή για τη λιγοστή συμμετοχή των νέων στα εκκλησιαστικά πράγματα. Υποστηρίζει ότι η άποψη περί της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας είναι μύθος και προσθέτει ότι ο ίδιος δεν έχει ούτε τραπεζικό λογαριασμό.