e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Εσπερινή η Προηγιασμένη Λειτουργία της Πέμπτης του Μεγάλου Κανόνος στο Μπανάτο Ζακύνθου


Εσπέρας Πέμπτης, 15ης Απριλίου 2021, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου, τελέσθηκε Εσπερινή Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων του Μεγάλου Κανόνος, ιερουργούντος του Εφημερίου π. Παναγιώτη Καποδίστρια, συμπροσευχομένου του π. Ιωάννου Ρένεση και ψαλλόντων των κ.κ. Διονυσίου Ρένεση και Σταματίου Ζούλα. Ο κ. Ζούλας, εξάλλου, ομίλησε απ' άμβωνος προς τους εκκλησιασθέντες με θερμούς λόγους πνευματικής οικοδομής. 
     Στην άκρως κατανυκτική αυτή λειτουργική ευκαιρία παρέστησαν και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων τόσοι πιστοί, όσοι επιτρέπονται από την ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση περί των μέτρων για την μη διάδοση του θανατηφόρου Κορονοϊού.
[Φωτογραφίες: Σπύρος Δρογγίτης]

ΜΕΤΑΝΟΗΣΑΜΕ; (β΄ μέρος)

π. Δημητρίου Μπόκου

Η ταυτότητα της Εκκλησίας

Η εξάπλωση της λοιμικής πανδημίας επέφερε συν τοις άλλοις και το κλείσιμο των ναών από την πολιτεία και τον αποκλεισμό των πιστών από τη συμμετοχή τους στη θεία λατρεία. Αυτή είναι η χειρότερη συνέπεια του λοιμού για τον πιστό λαό του Θεού.

Ιδιαιτέρως δυσβάστακτη και επαχθής είναι η στέρηση της Θείας Κοινωνίας, του Σώματος και Αίματος του Κυρίου, το οποίο τρέφει, αυξάνει, συντηρεί και τελειοί την Εκκλησία. Πολλοί εξεγέρθηκαν, πολλές διαμαρτυρίες διατυπώθηκαν, πολλές φωνές ακούσθηκαν, άλλες νηφάλιες και ήπιες, άλλες υβριστικές και στεντόρειες. Άλλοι συνέστησαν αυτοκριτική και μετάνοια, άλλοι επιδόθηκαν σε ωμές επικρίσεις κατά των κρατούντων, ιδιαίτερα κατά των εκκλησιαστικών ταγών. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά το πρόβλημα.

Διονύση Σέρρα: ΣΥΛΛΕΓΟΝΤΑΣ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ "ΚΑΜΕΝΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ" ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Το φως βαθαίνει
χαρές ξαναγίνονται
πένθη και πουλιά.
         Π. Καποδίστριας
(«Μετασολωμικά συμβάντα», ό.π., σ. 425)

ΓΝΩΣΤΟΣ και εκλεκτός Ζακυνθινός ποιητής και δοκιμιογράφος, ο Παναγιώτης Καποδίστριας σφραγίζει την 30χρονη γόνιμη και σταθερή πορεία του στον χώρο των νεοελληνικών γραμμάτων με την εξαίρετη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του υπό τον γενικό τίτλο Καμένες Πεταλούδες. Ποιήματα 1979-2009. Πρόκειται για ένα εκφραστικό προσωπικό και πολυφωνικό – πολυσύνθετο πόνημα και δώρημα, απ’ όπου κάθε ικανός και ευαίσθητος δέκτης, αναγνώστης ή συνοδίτης, όπως και κάθε φίλος της ουσιαστικής και ηδύσημης Ποίησης, βγαίνει πλουσιότερος και καλύτερος ψυχοπνευματικά, χαίροντας για πολλά και ποικίλα και αποκομίζοντας περισσότερα και επωφελέστερα από τον αυθεντικό και ανθεκτικό «κόσμο» της σκέψης, της ενδοχώρας και του από τα πρώτα κιόλας βήματα ώριμου και αναγνωρίσιμου (αισθητικά, γλωσσικά, υφολογικά, θεματικά κλπ.) Λόγου του ποιητή, που το ίδιο άξια και παραγωγικά διακονεί, ως θεολόγος και κληρικός, τον χώρο της τοπικής και της άλλης σύγχρονης νεοελληνικής Εκκλησίας, με πολλές σημαντικές πολυθεματικές γι’ αυτήν γραφές ή εκδόσεις.

Ο άψογος και καλαίσθητος στη μορφή και πολυεπίπεδος και καλλιεπής στο περιεχόμενό του πολυσέλιδος τόμος (επί-γνωση, Σταμούλης Αντ. Εκδοτικός Οίκος, Θεσσαλονίκη 2010, σ. 459), χάρη στο επίμονο και επίπονο «παρών» του ζακυνθινού λογοτέχνη και συγγραφέα και χάρη στη θετική συμβολή όλων όσοι συνέβαλαν φιλοπνευματικά, υπεύθυνα, σεβαστικά και αγαπητικά σ’ αυτό το αξιέπαινο και άρτιο αποτέλεσμα (Αντ. Σταμούλης, εκδότης, Δημ. Γ. Μαγριπλής, επιμελητής της έκδοσης, και Αγγελική Κοκονάκη, εικαστικός), συγκροτεί μια ξεχωριστή τ ι μ ή και για τον ίδιο τον ποιητή, τον ήδη καταξιωμένο και βραβευμένο Π. Καποδίστρια, και για τη σημερινή (πολιτιστικά πολυδοκιμαζόμενη) ιδιαίτερη πατρίδα του, καθώς και για την όλη νεότερη Ποίησή μας, όπου πολλά αντιποιητικά, κοινότοπα και ασήμαντα ή ανούσια (του συρμού ή της ελαφρότητας…) συναντάμε, με τις όποιες φωτεινές εξαιρέσεις –όπως η ανά χείρας έκδοση- να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Εξεδήμησε προς Κύριον λόγω Covid-19 ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Χρύσανθος Αγιαννανίτης

Στην Εντατική Μονάδα του Νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο σήμερα 15 Απριλίου τ.ε. ένεκεν της πανδημίας Covid o Πανοσιολογιώτατος Ιερομόναχος Χρύσανθος Αγιαννανίης εκ της Συνοδείας της Ιεράς Καλύβης Τίμιου Προδρόμου της Ιεράς Σκήτης Αγίας Άννης Αγίου Όρους.

Ο τοις πάσι αγαπητός π. Χρυσανθος γεννήθηκε στην Πετρούπολη Αττικής με καταγωγή από την Μύκονο. Από παιδικής ηλικίας αγάπησε το Χριστο και αποφάσισε μετά τις σπουδές του να υιοθετήσει το μέγα και αγγελικό βίο των μοναχών. Μόλις αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών εντάχθηκε ως μέλος της Συνοδείας του Τίμιου Προδρόμου υπό τον Γέροντα Θεόληπτο Μοναχό, όπου έλαβε το όνομα του μακαριστού Αγιαννανίτου Γέροντος Χρύσανθου Ιερομόναχου (Βρεττού). Η ζωή του υπήρξε υποδειγματική για την πηγαία ευλάβεια του και την επιτυχή και πολύκαρπη ένθεη άσκηση του. Η παρουσία του και μόνο για δεκαετίες στην Αγία Άννα αποτελούσε εγγύηση για τον ιερό τόπο. Τα τελευταία χρόνια διέπρεψε και στο στίβο της πνευματικής πατρότητας, με εμφανή ωφέλεια σε πολλές ψυχές που αναζήτησαν κοντά του πνευματική στήριξη.

Δεν νοείται Αγία Άννα χωρίς εσένα π. Χρύσανθε. Θα μας λείπεις πάντοτε . Καλό Παράδεισο, π. Χρύσανθε. Σε αναμένουν στη Βασιλεία των Ουρανών η Κυρία Θεοτόκος η Αγία Άννα, ο Τίμιος Πρόδρομος και ο προπάππος σου Γέροντας Χρύσανθος καθώς και ο Όσιος Άνθιμος Αγιαννανίτης που σε αγαπούσε ιδιαίτερα για την αγνότητα του βίου σου την καλή σου μαρτυρία και την ανεξικακία σου προς πάντες.

Αδελφότης Θεοφιλαίων

Επικήδειος Λόγος του Υπογραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Βοσπορίου στην κηδεία του Γέροντος Νικαίας


ΛΟΓΟΣ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ

ΕΚΦΩΝΗΘΕΙΣ ΥΠΟ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΒΟΣΠΟΡΙΟΥ ΜΑΓΚΑΦΑ,

ΥΠΟΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ,

ΕΝ ΦΑΝΑΡΙΩι ΤΗι 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

ΕΝ ΤΗι ΕΞΟΔΙΩι ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΥΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑι

«δοῦλον... Κυρίου... δεῖ... ἤπιον εἶναι πρὸς πάντας, διδακτικόν, ἀνεξίκακον, ἐν πρᾳότητι παιδεύοντα τοὺς ἀντιδιατιθεμένους,...»

[Τιμ. Β΄, β΄, 24-25] 

Παναγιώτατε Δέσποτα,

Σεπτὴ τῶν Ἱεραρχῶν χορεία,

Εὐγενεστάτη κυρία Γενικὲ Πρόξενε τῆς Ἑλλάδος ἐν Κωνσταντινουπόλει,

Λαὲ τοῦ Κυρίου ἠγαπημένε·

Εἰς περίοδον λίαν ἐπιβεβαρυμένην συναισθηματικῶς, οὐ μόνον ἐξ αἰτίας τῶν δυσχερειῶν τῶν ἀποτόκων τῆς μαστιζούσης ἡμᾶς λοιμικῆς νόσου, ἀλλὰ καὶ ἐξ αἰτίας τῆς ἁρπαγῆς ἐκ τοῦ μέσου ἡμῶν συνοδοιπόρων ἐν τῷ βίῳ, συγγενῶν, φίλων, συνεργατῶν, συναθροιζόμεθα ἐπὶ τὸ αὐτὸ πρὸς κήδευσιν τοῦ Νέστορος τῆς ἐνταῦθα Ἱεραρχίας τοῦ Πανσέπτου Ἀποστολικοῦ καὶ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου, τοῦ τῷ ὄντι Φαναριώτου Μητροπολίτου Γέροντος Νικαίας κυροῦ Κωνσταντίνου, συμπληρώσαντος ἐννενήκοντα καὶ δύο ἔτη βίου, ἐξ ὧν τεσσαράκοντα καὶ ἐννέα ὡς Ἀρχιερεὺς τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας.

Τα δημόσια γλυπτά της Ζακύνθου για το 1821 αθανατίστηκαν στις e-διαλέξεις της Μητροπόλεως Ζακύνθου για την 200ετηρίδα


Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821 και των σχετικών διαδικτυακών -λόγω Κορονοϊού- διαλέξεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου μέσω του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", την Τετάρτη, 14η Απριλίου 2021, ώρα 8 το βράδυ, η κ. Κατερίνα Δεμέτη, Αρχαιολόγος - Διευθύντρια Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, παρουσίασε το εξόχως ενδιαφέρον και πρωτότυπο θέμα: “Δημόσια γλυπτά της Ζακύνθου. Η συμβολή τους στη μνήμη της Ελληνικής Επανάστασης, 200 χρόνια μετά την έναρξή της”

Ανακοίνωση Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου για τον Ακάθιστο Ύμνο στη Ζάκυνθο


Από την Ιερά Μητρόπολη ανακοινώνεται ότι, κατά την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, την Παρασκευή 16 Απριλίου τρέχοντος έτους, στον μεν Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων θα χοροστατήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, στην δε Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου θα χοροστατήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος

Και στις δύο περιπτώσεις η Ακολουθία θα αρχίσει στις 6 το εσπέρας, ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία, σε όσους θα εκκλησιασθούν, να επιστρέψουν στις οικίες τους πριν τις 9 το βράδυ, οπότε απαγορεύεται η κυκλοφορία. Εννοείται ότι υπάρχει το ανώτατο όριο είκοσι (20) πιστών, οι οποίοι θα ημπορούν να εισέλθουν, όπως έχει ορίσει η ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Παράλληλα, γίνεται σύσταση, όλες οι Ενορίες και οι Μονές της Ζακύνθου να αρχίσουν νωρίτερα την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Σε κάθε περίπτωση, είναι ανάγκη να τηρηθούν όλα τα τα προληπτικά μέτρα έναντι του κινδύνου εκ του Κορονοϊού (αριθμός πιστών, μάσκες, αντισηπτικά, αποστάσεις κλπ.), με ευθύνη των κατά τόπους Εκκλησιαστικών Συμβουλίων.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου