e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

π. Βασιλείου Θερμού: ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΨΥΧΗΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΛΗΨΗ;

Γι’ αυτό σού λέω

πρέπει να βρεις έναν άλλο τρόπο να ξεχωρίζεις τους ανθρώπους,
όχι να περιμένεις την πράξη – είναι τότε αργά.
 
(Τάσος Λειβαδίτης, Φίλιππος: «Οι τελευταίοι»)

Η «Εκκλησία – μητέρα» της Μόσχας είναι κατά μερικούς αιώνες νεότερη από την ουκρανική «Εκκλησία – κόρη»

Apollinary Vasnetsov, "Κρεμλίνο της Μόσχας υπό τον Ιβάν ΙΙΙ"

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας, αρμόδιος για τα θέματα επανένταξης των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρέζνικοβ διέψευσε τα στοιχεία που προβάλλει στο πρόσφατο άρθρο του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν για το ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι «ένας λαός».

Ο Ρέζνικοβ σχολίασε ξεχωριστά το θέμα της Εκκλησίας και τις περίεργες προσπάθειες να «παρουσιαστεί η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ως προερχόμενη από την Εκκλησία της Μόσχας. Καθώς έτσι η “μητέρα – Εκκλησία” είναι μερικούς αιώνες νεότερη από την ουκρανική “μητέρα – κόρη”. Και ο καθεδρικός της Αγίας Σοφίας είναι μια πολύ καλή απόδειξη για αυτό» γράφει ο Ολεξίι Ρέζνικοβ σε πρόσφατο άρθρο του. Πρόσθεσε πως όταν ο Πούτιν αποκάλεσε τον Γιαροσλάβ Μούντρι (Γιαροσλάβ Α΄ ο Σοφός) «δικό μας πρίγκιπα» και την κόρη του Άννα ως «Ρωσίδα», στην Ουκρανία γελούσαν μέχρι και οι μαθητές δημοτικού.

«Γενικά, στην επιστήμη της Ιστορίας το κράτος του 9ου – 13ου αιώνα, απόγονος του οποίου είναι η Ουκρανία -και επιχειρεί (σ.σ. πρόσφατα) να παρουσιάζεται η Ρωσία- ονομάζεται Ρως του Κιέβου». Και οι Ρώσοι για πολλά χρόνια ήταν απολύτως ικανοποιημένοι με αυτό. Διότι στην αρχαία ιστοριογραφία το Κίεβο αποκαλείται «μητέρα των ρωσικών πόλεων». Και ξαφνικά, μερικά χρόνια πριν, ξεκίνησαν (σ.σ. οι Ρώσοι) όπου μπορούσαν να αλλάζουν αυτή την ονομασία σε “Αρχαία Ρως” (αντί του Κιέβου)» επεσήμανε ο ίδιος.

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου

Την Κυριακή των Αγίων Πατέρων της εν Χαλκηδόνι Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, 18.7.2021, ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος, με την κανονική άδεια του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, λειτούργησε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου Κρήτης, κήρυξε τον θείο λόγο και διαδίβασε πατρικές ευχές κι ευλογίες εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου προς όλους τoυς Κρήτες. 

Εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κρήτης τον Μ. Πρωτοσύγκελλο προσφώνησε κατάλληλα ο Θεοφ. Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος, Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου της εν Κρήτη Εκκλησίας.