e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Τα... αδέλφια μας, οι Ρώσσοι

Σχόλιο του π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΑΡΟΥΤΗ

Στα 1898 "φρόντισαν" το Πατριαρχείο Αντιοχείας...

Μετά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και την απελευθέρωση του Αγίου Όρους από τον Ελληνικό Στρατό "έκριναν δίκαιο" την συνέχεια της οθωμανικής κυριαρχίας και όταν ο Μητροπολίτης, τότε, Κιτίου Μελέτιος, της Εκκλησίας της Κύπρου, χάλασε τα σχέδια τους "περιποιήθηκαν" τους επιφανέστερους των Αγιορειτών στις Ρωσσικές στρατιωτικές φυλακές της Καβάλας κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου...

ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟ ΑΙΣΧΟΣ: Το Πατριαρχείο Μόσχας δημιούργησε σχισματική δομή στη Μαύρη Ήπειρο

Η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην συνεδρίασή στις 29 Δεκεμβρίου αποφάσισε να δεχθεί στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας 102 κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας από οκτώ χώρες της Αφρικής και να δημιουργήσει την πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής αποτελούμενη από επισκοπές Βόρειας Αφρικής και Νότιας Αφρικής. Αυτό αναφέρει η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας.

Απολογισμοί

Στην τελευταία στροφή του παλιού και στην πρώτη του νέου χρόνου είθισται να γίνονται οι απολογισμοί. Ανατρέχουμε σε ό,τι πέρασε, στα ευχάριστα και τα δύσκολα, στα όμορφα και στα άσχημα, επιθυμώντας να βάλουμε στην λήθη ό,τι μας έκανε να πονέσουμε, αλλά και να τονίσουμε στην καρδιά μας ό,τι μας ανέπαυσε και μας έδωσε χαρά. Οι απολογισμοί έχουν να κάνουν και με το καλαντάρι του χρόνου που έφυγε στην πολιτική, στον αθλητισμό, στα ξεχωριστά της ζωής. Το ερώτημα είναι πώς αποτιμούμε τελικά τι είναι σημαντικό και τι όχι; Υπάρχουν γεγονότα που μπορούμε να ξαναζήσουμε ή καθετί είναι μοναδικό; 

Ο Μητροπολίτης Καμερούν σχολιάζει τη ρωσική εισβολή στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου

Κάποιες παρατάξεις του Παλαιού Ημερολογίου, που έχουν κατέβει στην Αφρική εδώ και χρόνια, έστησαν εκκλησιαστικές κοινότητες και “Μοναστήρια” με όσους είχε αποβάλει για διάφορους λόγους η Ορθόδοξη Ιεραποστολή των κατά τόπους Μητροπόλεων, επομένως φυσικό ήταν αυτές οι δομές να τεμαχιστούν προτεσταντικώ τω τρόπω σε απειράριθμες αυτο-ονομαζόμενες Ορθόδοξες.

Ένα ποίημα για τον ερχομό της Αγάπης στον Κόσμο


π. Γεωργίου Λέκκα


ΗΡΘΕ Η ΑΓΑΠΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Ήρθε η Αγάπη στον Κόσμο

κι όμως ο Κόσμος ζει ακόμα στον Φόβο -

καθένας φοβάται μην πάθει

ό,τι ο ίδιος μπορεί να κάνει στον άλλο.



Θα μείνει η Αγάπη στον Κόσμο

αν πρώτα καθένας δεχτεί να πεθάνει -

τότε ακόμα κι αν δεν μπορεί ν’ αγαπάει

δεν θα μπορεί πια να βλάψει κανένα.


28.12.2021


Ο Πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Γεώργιος Λέκκας είναι κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου.


Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Βικτώριας υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Βικτώρια για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος διεξήγαγε μία γόνιμη συζήτηση, για πνευματικά και πρακτικά ζητήματα, με όλους τους κληρικούς που διακονούν στις ελληνορθόδοξες ενορίες της Πολιτείας, μέσα στο πλαίσιο Ιερατικής Συνάξεως. Παρόντες στην Ιερατική Σύναξη, η οποία έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου, ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ και οι Αρχιεπισκοπικοί Επίτροποι Μελβούρνης και Νορθ-Κόουτ, Θεοφ. Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος.

Μνημονεύοντας τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Μελίτωνα Χατζή

ὑπό Μητροπολίτου Φιλαδελφείας Μελίτωνος

«Ἀναπεσών ἐκοιμήθης ὡς λέων καί ὡς σκύμνος…» 

(Γεν. 49,9)

Εἰς τόν Ναόν τοῦ Πρωτάτου τοῦ Ἁγίου Ὄρους ὑπάρχει ἡ θαυμαστή παράστασις τοῦ Ἀναπεσόντος Χριστοῦ. Ἡ προφητεία ἀναφέρεται εἰς τήν Γέννησι τοῦ Χριστοῦ, ἄν καί δέν τήν ἀπεικονίζει. Ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος ἑρμηνεύει τήν Γραφική ρῆσι καί ἀσφαλῶς καί  τήν παράστασι,  ὅτι "ὅπως ὁ λέων εἶναι φοβερός καί ὅταν κοιμᾶται, ἔτσι καί ὁ Χριστός εἶναι δυνατός", ἀκόμη καί τήν ὥρα τῆς  ἐσχάτης ἀδυναμίας Του (PG 55, 31-41), ὅταν γεννᾶται ὡς βρέφος ἐν τῇ φάτνῃ, διότι δέν ὑπῆρχε διά τόν Δημιουργόν καί Κυβερνήτην τῶν πάντων «τόπος ἐν τῷ καταλύματι»∙ ὅταν ζεσταίνεται ἀπό τά χνῶτα τῶν ζώων∙ ὅταν συκοφαντεῖται, ἐμπτύεται, περιπαίζεται, ραπίζεται, δικάζεται ὑπό δούλου καί κατακρίνεται καί καταδικάζεται∙ ὅταν σταυροῦται πρίν ἤ ἀναστῇ  ἐκ τῶν νεκρῶν.