e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ίμβρο: Τρισάγια για συντοπίτες και Εσπερινός στην Αγ. Μαρίνα Σχοινουδίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε απόψε, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, στην Ακολουθία του Εσπερινού, στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στο Σχοινούδι της Ίμβρου, επί τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τρύφωνος. Συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ταΐζοντας ένα ορφανό αρνάκι στην Ίμβρο

Μια στιγμή εφαρμοσμένης Αγάπης προς το Περιβάλλον, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον επονομαζόμενο "Πράσινο Πατριάρχη": Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Νίκος Παπαχρήστου, με τον Παναγιώτατο στην Ίμβρο, ταΐζοντας ένα αρνάκι, ορφανό απο μάνα, που χρειάζεται ανθρώπινη βοήθεια για να τραφεί. Φωτό: 31-1-2022.

Στιγμές από την εκκλησιαστική εισβολή των Ρώσων στην Αφρική | Моменты церковного вторжения России в Африку, 30.01.2022 [video-photos]


Γράφει και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Το εκκλησιαστικό έγκλημα των Ρώσων στην πολύπαθη γη της Αφρικής συντελέστηκε, λοιπόν... Ο επεκτατισμός του Πατριαρχείου Μόσχας, στοιχούμενος σ' έναν άκρατο και ανάρμοστο μεγαλοϊδεατισμό του πουτινικού ρωσικού κράτους και της κυριλλικής εκδικητικότητας, στην πλήρη ανάπτυξή του, εκεί κάτω στη μαρτυρική και αιματοβαμμένη γη της Αφρικής... Μια παράδοση 2000 χρόνων και πλέον, ήδη στον κάλαθο των αχρήστων... Το δευτερόθρονο πρεσβυγενές Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σε κίνδυνο από θλιβερούς εν Χριστώ (;) αδελφούς...

Βραδινή Ευχαριστιακή Σύναξη για την Υπαπαντή του Κυρίου στη Φανερωμένη Βανάτου (1.2.2022, 5 μ.μ.)

Την παραμονή της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου, αύριο Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί Βραδινή Ευχαριστιακή Σύναξη στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, τιμώντας το μέγα αυτό δεσποτικο-θεομητορικό Γεγονός, αρχής γενομένης στις 5 το εσπέρας, με τον Εσπερινό, τον Όρθρο και ακολούθως την Θεία Λειτουργία. Η βραδιά θα κλείσει με Αγιασμό για την είσοδο σε νέο μήνα. 

Εκοιμήθη λόγω Covid-19 η Μοναχή Μεθοδία, Καθηγουμένη της Μονής Προδρόμου Ναούσης

Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης καί Καμπανίας μετά βαθυτάτης θλίψεως ἀγγέλλει τήν πρός Κύριον ἐκδημίαν τῆς Ὁσιολογιωτάτης Καθηγουμένης τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Τιμίου Προδρόμου Ναούσης, Μεθοδίας Μοναχῆς, ἡ ὁποία ἐκοιμήθη σήμερον εἰς τό Γενικόν Νοσοκομεῖον Κατερίνης, συνεπείᾳ τῆς νοσήσεώς της ἐκ τοῦ Covid-19, διό καί ἡ νεκρώσιμος ἀκολουθία τελεσθήσεται κεκλεισμένων τῶν θυρῶν.

 

Παρακαλοῦμεν εὔχεσθε ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς αὐτῆς ἐν χώρᾳ ζώντων μετά τῶν ἀπ’ αἰῶνος ὁσίων.

  

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

 

Η ρωσική εισπήδηση στην Αφρική συνετελέσθη και λειτουργικώς

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ψευδοεξάρχου Αφρικής, της Ρωσικής Εκκλησίας, μητροπολίτου Κλιν Λεωνίδου, τελέστηκε χθες, Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022, η πρώτη Θεία Λειτουργία σε ναό της Δυτικής Κένυας από ιερείς που υπήχθησαν στο Πατριαρχείο Μόσχας, ένεκα του Ουκρανικού ζητήματος.

Ο Αρχιεπίσκοπος και οι Επίσκοποι της Αυστραλίας επισκέφθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε σε ακρόαση, στις 29 Ιανουαρίου 2022, τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, μαζί με τους νεοχειροτονηθέντες Θεοφιλ. Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο, και Κερασούντος κ. Ευμένιο, βοηθούς αυτού Επισκόπους, τον Αρχιδιάκονό του κ. Αθηναγόρα Καρακωνσταντάκη, καθώς και τον Δρ. Θεοδόσιο Πεγκλή, με την σύζυγό του Ευγεν. κ. Μαριάννα.

Βαρθολομαίος: “Το «Κάνω ό,τι μου αρέσει» δεν είναι γνησία ελευθερία, αλλά ένδειξις πνευματικού και υπαρξιακού μαρασμού”


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε στο Σεπτό Κέντρο της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, την Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2022, η μνήμη των Τριών Ιεραρχών και «Προστατών των Γραμμάτων». Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι η σύνδεση της παιδείας του Γένους με τις εμβληματικές μορφές των Τριών Ιεραρχών και σπουδαίων θεολόγων, οι οποίοι συνδύασαν στο προσωπό τους την κλασική παιδεία με το χριστιανικό βίωμα και την θεολογική σοφία, ανήκει στα αρχέτυπα της ψυχής και της ταυτότητός μας. 

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Η σύναξη των Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Παιδείας, στην Παναγούλα Βανάτου


Πρωί Κυριακής, 30ής Ιανουαρίου 2022, εορτής των Τριών Ιεραρχών -πανεπιστημόνων αγίων και προστατών των Γραμμάτων- Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου, έγινε η κυριακάτικη Ευχαριστιακή Σύναξη εν πληθούση Εκκλησία. 
    Κατ' αυτή την ημέρα η Ζάκυνθος τιμά εξαιρέτως και καθηκόντως τον Άγιο Τροπαιοφόρο Γεώργιο, αναθυμούμενη το θαύμα της απαλλαγής της νήσου από την Πανούκλα, το 1688. Υπάρχει μάλιστα, για την τοπική αυτή εορτή, σχετική Ακολουθία, γραμμένη από τον λόγιο ιερέα Νικόλαο Γαβριηλόπουλο, εκδοθείσα στη Βενετία το 1710.
    Σήμερα, κατά την θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Εφημέριος, π. Παναγιώτης Καποδίστρια, έψαλαν δε οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας και Σπυρίδων Σαρατσένος. Ο κ. Ζούλας μάλιστα ομίλησε απ' άμβωνος για την γενικότερη συμβολή των τιμωμένων Τριών Ιεραρχών σε πολλούς τομείς του κοινοτικού βίου, τόσο της εποχής τους, όσο και της δικής μας.
    Σημειωτέον, εξάλλου, ότι μνημονεύτηκαν δεόντως και δύο μακαριστοί Ενορίτες μας: α) ο Νικόλαος Διον. Κοντονής, 40 ημέρες μετά την αιφνίδια κοίμησή του και β) ο Παναγιώτης-Διονύσιος Λάμπρου Αβούρης, έξη μήνες μετά την εκδημία του.

Εορταστικές εκδηλώσεις για τους Τρεις Ιεράρχες στη Μητρόπολη Φθιώτιδος [photos-video]

Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ν. Άμπλιανης Λαμίας ιερούργησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, επισφραγίζοντας τις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδας για τους Τρεις Ιεράρχες.

Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες και η εποχή μας [κείμενο-video]

Ὑπὸ ἀρχιμ. τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου Ἐφραὶμ Γ. Τριανταφυλλόπουλου

Δρος Θεολογίας ΑΠΘ, Πρωτοσυγκέλλου Ἱ. Μητρ. Φθιώτιδος

Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα τῆς θεοσώστου ταύτης ἐπαρχίας κ. Σ υ μ ε ώ ν,

Ἐκλεκτοὶ προσκεκλημένοι, ἐλλογιμώτατοι κύριοι καὶ κυρίες καθηγηταί,

Ζοῦμε σὲ μιὰ ἐποχή, ποὺ μοιάζει μὲ μακρὺ ψυχορράγημα.

Ὁ ἄνθρωπος ὑπερύψωσε τόσο τόν  Ἄνθρωπο, ποὺ τὸν ἔχασε  ἀπὸ τὰ μάτια του. Μελαγχολία, ἀπαισιοδοξία, πάθη κρυφὰ καὶ ἀνομολόγητα, ἄγχος, κορεσμὸς ἀπὸ κάθε τι, φαίνεται νὰ χαρακτηρίζουν τὰ χρόνια μας. Σὰν νὰ ἀλλάζει τὸ πνευματικὸ DNA τοῦ Ἀνθρώπου καὶ αὐτός, ζώντας αὐτάρεσκα, βυθίζεται ὁλοένα καὶ περισσότερο στὴν ἄβυσσο τῆς ἀπώλειας. Ἀκοῦμε καθημερινὰ γιὰ παράξενα ἐγκλήματα, γιὰ περίεργες σχέσεις, ζοῦμε τὸν εὐτελισμὸ τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου, ἀγωνιοῦμε, κλαῖμε, προσευχόμαστε.

Πώς εόρτασε η Μητρόπολη Καστορίας τους Τρεις Ιεράρχες [photos]

Ἡ Ἱερά Μητρόπολη Καστοριᾶς μέ τήν εὐκαιρία τῆς μνήμης τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν, Βασιλείου τοῦ Μεγάλου, Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου καί Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, διοργάνωσε ἑορταστικές ἐκδηλώσεις σέ συνεργασία μέ τίς Διευθύνσεις καί μέ τά Σχολεῖα Δευτεροβάθμιας καί Πρωτοβάθμιας Ἐκπαίδευσης.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Ναύπακτο [video-photos]

Τήν Κυριακή, 30 Ἰανουαρίου 2022, ἑορτή τῶν Τριῶν Ἰεραρχῶν, τῶν βάσεων τῆς θεολογίας καί τῆς ἐκκλησιαστικῆς ποιμαντικῆς καί προστατῶν τῆς ἐθνικῆς μας παιδείας, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος, λειτούργησε στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, στόν ὁποῖο ἐκκλησιάστηκαν ἐκπρόσωποι τῶν μαθητῶν τῶν Γυμνασίων καί Λυκείων τῆς Ναυπάκτου, μέ τίς σημαῖες τῶν Σχολείων τους, καθώς καί ἐν ἐνεργείᾳ καί ἐν συντάξει καθηγητές καί διδάσκαλοι. 

Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τους Τρεις Ιεράρχες στον Λαγκαδά [photos]


Για περισσότερο Φωτογραφικό Υλικό πατήστε εδώ: Εορτή Τριών Ιεραρχών 

Με την τέλεση της δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, του και Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων Θεσσαλονίκης και συνιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, κορυφώθηκαν οι εόρτιες διήμερες λατρευτικές, επιστημονικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις που συμμετείχε και φιλοξενούσε η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης σε συνεργία με τον Δήμο Λαγκαδά, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, με γενικό τίτλο «Τους Τρεις μεγίστους φωστήρας...», υπό την υψηλή Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Βέροια [video-photos]

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου Πολιούχου Βεροίας με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Τιμώντας τους Τρεις Ιεράρχες στο Αγρίνιο [video-photos]

Στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής των Τριών Ιεραρχών, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου χοροστάτησε σήμερα το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Η λατρευτική αυτή σύναξη τελείται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του τοπικού παραρτήματος Αιτωλοακαρνανίας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων. Το Διοικητικό Συμβούλιο προσκάλεσε τον Σεβασμιώτατο να χοροστατήσει στην ακολουθία και να απευθύνει επίκαιρη ομιλία προς τα μέλη του Συλλόγου και στη συνέχεια να ευλογήσει την αγιοβασιλόπιτα των θεολόγων.

Η εορτή των τριών Ιεραρχών στο Κόβεντρι της Αγγλίας

Στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κόβεντρι χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. 

Συλλειτούργησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Πολυβίου και ο Διάκονος π. Παντελεήμων Maxfield. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον κ. Σιλβέστρο Τιμοθέου. Επίσης ευλόγησε το νέο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στα νέα τους καθήκοντα. 

Τον Επίσκοπο Μελιτηνής υποδέχθηκε με ενθουσιασμό η Κοινότητα του Κόβεντρι και προσέφεραν εορταστικό γεύμα προς τιμήν του.

Η εορτή των τριών Ιεραρχών στο Edmonton της Αγγλίας

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Edmonton χοροστάτησε και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβος την Κυριακή των Τριών Ιεραρχών.

Ο Θεοφιλέστατος ομίλησε καταλλήλως στο εκκλησίασμα αναπτύσσοντας το πολυσχιδές έργο των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Leeds της Αγγλίας

Τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών Leeds επισκέφτηκε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας όπου και προέστη της Θείας Λειτουργίας.

Συλλειτούργησαν ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμ. κ. Νικόδημος Αναγνωστόπουλος, o Πρεσβύτερος κ. Σταύρος Μπόζος και ο Αρχιδιάκονος κ. Γεώργιος Τσουρούς.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μαθητές και μαθήτριες του Ελληνικού Σχολείου μίλησαν για την πολύπλευρη συμβολή των μεγάλων φωστήρων της Ορθοδοξίας, ειδικά στην Παιδεία. Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου.

Ποιοι στρατολογούνται για την εκκλησιαστική φράξια της Ρωσίας στην Αφρική;


Κείμενο - εράνισμα: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Απευθύνοντας ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος Ανοικτή Επιστολή προς τον Λεωνίδα Κλιν, ψευδοΈξαρχο της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική (28.1.2022), ανέφερε μια μικρή προσωπική ιστορία για το πώς κάποιοι Αφρικανοί Ιερείς, ενίοτε δυσαρεστημένοι από τον τοπικό επίσημο Επίσκοπό τους, φεύγουν από την κανονικότητα και (αυτο)χειροτονούνται κάποτε και Επίσκοποι, ιδρύοντας έτσι την προσωπική τους Εκκλησία... Τουτέστιν: ένας αχταρμάς... 

Διηγείται ο Μητροπολίτης Καμερούν: 

Χειροτονία Επισκόπου Κωνσταντιανής κ. Κοσμά στο Κάιρο [video-photos]

 Χειροτονία επισκόπου Κωνσταντιανής κ. Κοσμά (Θασίτη) από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ στον μεγαλοπρεπή και ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι Καΐρου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ:

5ο Κυριακάτικο Αφιέρωμα Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας - 5th Sunday Dedication of the Holy Metropolis of Sweden

5ο Κυριακάτικο Αφιέρωμα Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας:

Πρόσκληση σε νονούς και βαφτιστήρια

30 Ιανουαρίου 2022

Αγαπητοί μου,

Με την είσοδό μας στο νέο έτος 2022 και παράλληλα με τον πλούσιο λειτουργικό μας κύκλο, συνεχίζουμε τα Κυριακάτικα Αφιερώματα, που ξεκινήσαμε κατά το παρελθόν έτος.

Το πέμπτο, κατά σειρά, Κυριακάτικο Αφιέρωμα θα αναφέρεται σε ένα σπουδαίας σημασίας για τη ζωή της Εκκλησίας θεσμό, που δεν είναι άλλος από αυτόν του/της αναδόχου (νονού/νονάς). Ασφαλώς, η αναδοχή σχετίζεται με το εισαγωγικό στην πίστη μας Ιερό Μυστήριο, αυτό του Βαπτίσματος. Με τη Βάπτιση έχουμε την πνευματική αναγέννηση του νεοφώτιστου. Στην κολυμβήθρα, που είναι η πνευματική μήτρα της Εκκλησίας, πεθαίνει ο παλαιός άνθρωπος της φθοράς και αναγεννάται ο νέος, της αφθαρσίας, όπως συνέβη και με τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Συγκινημένος αποχαιρέτισε το Ρέθυμνο ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος [40 photos-video]

Με μία Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε μέσα σε ατμόσφαιρα ιερής κατάνυξης αλλά και συγκινησιακής φόρτισης, ανήμερα της Εορτής των Τριών Ιεραρχών, Κυριακή 30ή Ιανουαρίου 2022, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρεθύμνης, το ένα κλίτος του οποίου είναι αφιερωμένο στους Τρεις Μεγίστους Φωστήρας της Τρισηλίου Θεότητος, όπου και φυλάσσονται αποτμήματα των Ιερών τους λειψάνων, αποχαιρέτισε το αγαπημένο του Ρέθυμνο και τον ευλογημένο λαό που διηκόνησε με αγάπη επί δώδεκα ολόκληρα έτη, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος Β΄.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Φανάρι [video-photos]

Επί τη εορτή των Τριών Ιεραρχών, προστατών των Γραμμάτων και της Παιδείας, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, σήμερα, Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022, τελέστηκε Θεία Λειτουργία εν Πατριαρχική και Συνοδική χοροστασία.

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκαν οι νέοι Πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ελλάδος στην Άγκυρα


Την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου επισκέφθηκαν το Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022, διαδοχικά, οι νέοι Πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ελλάδος στην Άγκυρα Εξοχώτατοι κ.κ. Jeffry L. Flake και Χριστόδουλος Λάζαρης. 

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Αυστραλία επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε το Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022, τον Πρέσβη της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αυστραλία Εξοχ. κ. Korhan Karakoç, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στην συνάντηση παρέστη ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που έχει με τον Εξοχ. κ. Πρέσβη.

Φωτογραφίες:  Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε, το Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022, τον Υφυπουργό Εσωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας Εξοχ. κ. Muhterem İnce, μαζί με τους Εντιμ. κ.κ. Kürşat Kırbıyık και Mehmet Yüzer, υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και τον Εντιμ. κ. Burhan Ersoy, επί κεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Βακουφίων, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συζητήσει ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ρωμαίηκη Κοινότητα.

Η ρωσική αποικιοκρατική πολιτική των αντιμηνσίων!

 Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο λεγόμενος «Πατριαρχικός Έξαρχος Αφρικής» της Ρωσικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Κλιν κ. Λεωνίδας, έχασε την ψυχραιμία του και φαίνεται πως έπαθε κρίση πανικού μετά την δημοσίευση της ανοιχτής επιστολής προς αυτόν και τους συνεργάτες του, του Σεβ. Μητροπολίτου Καμερούν κ. Γρηγορίου.

Η τεκμηριωμένη και αποκαλυπτική επιστολή του Μητροπολίτου Καμερούν πήρε την εξής απάντηση από τον Κλιν Λεωνίδα:

Πατριαρχικός Εσπερινός για τους Τρεις Ιεράρχες στο Φανάρι [video]

Πατριαρχική Χοροστασία υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, κατά τον Εσπερινό για τους Τρεις Ιεράρχες έγινε σήμερα το απόγευμα (29.1.2022) στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εν Φαναρίω.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Πώς οι Ρώσοι έκλεψαν τα οστά του Γιαροσλάβ του Σοφού. Δημοσίευμα του The Wall Street Journal

 Саркофаг Ярослава Мудрого в Софії Київській. Фото з відкритих джерел

Το Κρεμλίνο καταφεύγει συχνά στην παραποίηση της ιστορίας, προκειμένου αυτή να εξυπηρετεί τους πολιτικούς σκοπούς που θέτει. Σε μεγάλο βαθμό αυτή η παραποίηση έχει πλήξει την Ουκρανία καθώς μεγάλο μέρος της ουκρανικής ιστορίας έχει παραχαραχθεί από τους Ρώσους και τους σοβιετικούς ενώ ολόκληρα κομμάτια παράδοσης, πολιτισμού, ακόμα και μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες της Ουκρανίας έχουν οικειοποιηθεί από τους Ρώσους. Στο δημοσίευμα της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal γίνεται αναφορά σε μια τέτοια υπόθεση: Στην κλοπή των οστών του μεγάλου Πρίγκιπα του Κιέβου Γιαροσλάβ του Σοφού. 

Η θύραθεν παιδεία

Άρθρο του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ 

Έχουν περισσέψει στις μέρες μας οι κατηγορίες κατά των Χριστιανών, ότι είναι αυτοί που κατέστρεψαν τον αρχαίο μας πολιτισμό. Η αλήθεια όμως είναι ακριβώς το αντίθετο. Οι Χριστιανοί στην πλειονότητά τους (οι εξαιρέσεις πάντοτε υπάρχουν), διέσωσαν με υποδειγματικό ζήλο την αρχαία ελληνική κληρονομιά. Και μάλιστα κέντρα αντιγραφής, διάδοσης και σπουδής της όλης αρχαιοελληνικής γραμματείας υπήρξαν τα ορθόδοξα χριστιανικά μοναστήρια με τα οργανωμένα αντιγραφεία τους. Ό,τι διασώθηκε, οφείλεται στη φιλότιμη προσπάθεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, παρά τα εντέχνως, υπούλως ή και ανιστορήτως λεγόμενα. 

Η Εκκλησία της Ρωσίας ομολογεί την ιδιαίτερη και μοναδική θέση του Οικουμενικού Πατριάρχου, ως Πρώτου στην Εκκλησία

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης

κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου 

Επιτέλους! Μετά από μια σειρά άρθρων, μελετών και αναρτήσεων, η Εκκλησία της Μόσχας, μέσα σε ένα ανακοινωθέν-απάντηση, εκτός του αναμενόμενου εκβιασμού προς τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κατόρθωσε να αποτυπώσει -έστω και με αρνητισμό- συμπυκνωμένη όλη την γύρω από τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη Εκκλησιολογία σχετικά με την ιδιαίτερη θέση του μέσα στην Εκκλησία του Χριστού!

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Ο Μητροπολίτης Καμερούν προς τους Ρώσους εισβολείς στην Αφρική - δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΛΙΝ Κ. ΛΕΩΝΙΔΑ, ΑΙΔΕΣΙΜΟΛ. ΠΡΩΤΟΠΡ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΑΞΙΜΟΒ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΑΝΗΚΟΝΤΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗΝ «ΙΝΑ ΠΟΙΗΣΩΣΙΝ ΠΡΟΣΗΛΥΤΟΥΣ» ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΥΦΟΝ ΤΟΥ ΡΩΣΣΙΚΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΛΟΪΔΕΑΤΙΣΜΟΥ

Επισκόπου Γρηγορίου (Μητροπολίτου Καμερούν)

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί χαίρετε εν Κυρίω,

Κατάπληξη προκαλεί σε κάθε νουνεχές και πιστό μέλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας ο τρόπος με τον οποίον εσείς εμφανισθήκατε στο κανονικό έδαφος του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, την Αφρική, καθώς και οι όλως αντικανονικές σας ενέργειες στις επαφές σας με τον Αφρικανικό Κλήρο κάθε βαθμίδος.

Η Ρωσική Εκκλησία απάντησε στην απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – ανάλυση

Η Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας απάντησε στην απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας της 12ης Ιανουαρίου. Με την συγκεκριμένη απόφαση η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αναφέρθηκε στην εξαγορά του κλήρου στην Αφρική εκ μέρους της Ρωσικής Εκκλησίας. Ταυτόχρονα αποφάσισε να «ενημερώσει το Άγιο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις Τοπικές Εκκλησίες μέσω των προκαθημένων τους με τη βοήθεια πατριαρχικών γραμμάτων, στα οποία θα περιγράφεται η “μολυσμένη” σύγχυση που συμβαίνει μεταξύ «παιδιών που γεννήθηκαν από εμάς εν Χριστώ», πιστών Αφρικανών, λόγω των ορατών και των αόρατων ενεργειών των εξουσιοδοτημένων προσώπων της Ρωσικής Εκκλησίας». Επιπρόσθετα, η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αποφάσισε να «επιβάλει αμέσως στους παραβάτες τις προβλεπόμενες από τους Θείους και Ιερούς Κανόνες εκκλησιαστικές τιμωρίες». Ακόμα τόνισε ότι οι περισσότεροι από τους 102 ιερείς που φέρεται ότι προσηλυτίστηκαν από τη Ρωσική Εκκλησία τελούν υπό εκκλησιαστική τιμωρία ή εξοστρακίστηκαν από την Εκκλησία ή είναι άλλης αμφίβολης ή άγνωστης καταγωγής. Ιερείς «που αυτοαποκαλούνται Ορθόδοξοι, αλλά ποτέ δεν ανήκαν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας», ανέφερε σε δήλωση του Πατριαρχείου.

Τιμώντας τους Τρεις Ιεράρχες στη Μητρόπολη Φθιώτιδος [photos]

Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ξεκίνησε το τριήμερο του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ημέρα μνήμης του Οσίου Πατρός ημών Εφραίμ του Σύρου.

Η έμπρακτη απόδειξη της εισπηδήσεως του Πατριαρχείου Μόσχας στο κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Βαβούσκος, Δικηγόρος - Άρχων Ασηκρήτης της Μ.τ.Χ.Ε.

Συμφώνως προς σχετικά δημοσιεύματα, ο επονομαζόμενος «Πατριαρχικός Έξαρχος Αφρικής», μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας, υπέγραψε τα πρώτα 115 αντιμήνσια για τις ενορίες της Εξαρχίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική. Η πράξη αυτή, για την οποία υπάρχει και η σχετική φωτογραφία ως αμάχητο τεκμήριο του γεγονότος, συνιστά πλέον έμπρακτη απόδειξη υλοποιήσεως της κατά τα λοιπά ανυπόστατης από κανονικής απόψεως ιδρύσεως Εξαρχίας του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική, σε έδαφος δηλαδή της κανονικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Οι Γεωργιανοί ΚΠόλεως τίμησαν την Αγία Ισαπόστολο Νίνα, Φωτίστρια της Γεωργίας [photos]

H Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022, μετέβη στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Πύλης Αδριανουπόλεως, όπου οι Ιερές Ακολουθίες τελούνται στη γεωργιανή γλώσσα προς εξυπηρέτησιν της Γεωργιανής Παροικίας της Πόλεως, και προέστη της Ιεράς Παρακλήσεως με την ευκαιρία της εορτής, κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο, της Αγίας Ισαποστόλου Νίνας, Φωτιστρίας της Γεωργίας.

Στο τέλος της Ακολουθίας, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ηλίας Jinjolava, Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού, ενώ ο Πατριάρχης αντιφώνησε καταλλήλως. Στην Παράκληση παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ, ο Θεοφιλ. κ. Massimiliano Palinuro, Επίσκοπος της εν τη Πόλει Ρωμαιοκαθολικής κοινότητος, η Γενική Πρόξενος της Γεωργίας στην Πόλη Ευγεν. κ. Inga Kikvadze, και πιστοί γεωργιανής καταγωγής.

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος ευλόγησε την εόρτια τράπεζα που προσφέρθηκε στην Κοινοτική Αίθουσα.
Photos: Nikos Papachristou | EP

Πατριαρχική Λειτουργία για την Ενθρόνιση του Μητροπολίτου Πηλουσίου κ. Ναρκίσσου [video-photos]

Την διαδρομή Ιορδανία, Ελλάδα, Αίγυπτος που έχει χαράξει τη μέχρι τώρα πορεία του αλλά και τη δύσκολη περίοδο που αναλαμβάνει τη νέα του διακονία τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος προς τον νέο Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νάρκισσο κατά την τελετή της ενθρόνισης του.

Ανίατο αίσχος του Πατριαρχείου Μόσχας: Υπογράφουν αντιμήνσια για την Αφρική

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Σύμφωνα με ρωσικό πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων  ο «Πατριαρχικός Έξαρχος Αφρικής», μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας, υπέγραψε τα πρώτα 115 αντιμήνσια για τις ενορίες της Εξαρχίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρική, ανακοίνωσε στο Telegram-κανάλι του.

«Εκλεκτός του Θεού» και «ιδιοφυής ηγέτης»: Η υποδοχή των χιτλερικών από το Πατριαρχείο Μόσχας στη Λάβρα του Ποτσάεβ

Ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία, αρχιμανδρίτης της Λαύρας του Ποτσάεβ Αλέξιος (Γρομάντσκιι) είχε απευθυνθεί προς το ιερατείο και το ποίμνιο ζητώντας να στηρίξουν με προσευχές τους ναζί. Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από έγγραφα που υπήρχαν στα γερμανικά αρχεία και ήρθαν στο φως μετά τη δημοσιοποίησή τους στην κοινότητα Kremenez Umland bis 1939.Krzemieniec i okolice do 1939 roku από την Irina Dan-Kohen, που κατάγεται από το Κρεμενέτσ της Ουκρανίας.

Μήνυμα Ι. Συνόδου Εκκλησίας Ελλάδος προς τους Μαθητές για τους Τρεις Ιεράρχες

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

30 Ἰανουαρίου 2022

Ἀγαπητά μας παιδιά,

Ἡ Ὀρ­θό­δοξη Ἐκ­κλη­σία ἤδη ἀπό τόν 11ο αἰ­ώνα ἔ­χει κα­θι­ε­ρώ­σει νά ἑ­ορ­τά­ζον­ται ἀπό κοι­νοῦ στίς 30 Ἰ­α­νου­α­ρίου οἱ Τρεῖς Μέ­γι­στοι Φω­στῆ­ρες τῆς Τρι­ση­λίου Θε­ό­τη­τος, οἱ Τρεῖς Ἱ­ε­ράρ­χες: ὁ Ἅ­γιος Βα­σί­λειος ὁ Μέ­γας, Ἐ­πί­σκο­πος Και­σα­ρείας, ὁ Ἅ­γιος Γρη­γό­ριος ὁ Θε­ο­λό­γος, Ἀρ­χι­ε­πί­σκο­πος Κων­σταν­τι­νου­πό­λεως, καί ὁ Ἅ­γιος Ἰ­ω­άν­νης ὁ Χρυ­σό­στο­μος, Ἀρ­χι­ε­πί­σκο­πος Κων­σταν­τι­νου­πό­λεως.

Το ανώτατο δικαστήριο της Εκκλησίας υπάγεται στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με έγγραφο από την κρατική βιβλιοθήκη της Ρωσίας

Ένα πολύ ενδιαφέρον έγγραφο, το οποίο αποδεικνύει ότι το ανώτατο δικαστήριο στην Εκκλησία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook o δόκτωρ Θεολογίας και Ιστορίας, συνεργάτης της Βυζαντινής βιβλιοθήκης του Collège de France Κονσταντίν Βετόσνικοβ. Το έγγραφο αυτό βρίσκεται στα ψηφιακά αρχεία της ρωσικής κρατικής βιβλιοθήκης και χρονολογείται από το 1663.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Ο Μόσχας Κύριλλος σκοπεύει να επισκεφθεί παράνομα την κατεχόμενη Κριμαία

Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας Κύριλλος σκοπεύει να περάσει παράνομα τα σύνορα της Ουκρανίας καθώς στα σχέδιά του περιλαμβάνεται επίσκεψη στην Κριμαία τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Η Κριμαία, η οποία τελεί υπό κατάληψη από τη Ρωσία από το 2014, αναγνωρίζεται διεθνώς ως ουκρανικό έδαφος και η μετάβαση σε αυτή μπορεί να γίνει νόμιμα μόνο με την άδεια των ουκρανικών αρχών. Ο Κύριλλος σκοπεύει να τελέσει αγιασμό της Αγίας Τράπεζας του καθεδρικού ναού του Πρίγκιπα Αλεξάντρ Νιέφσκι στη Συμφερούπολη, ο οποίος αναστηλώθηκε υπό την προσωπική αιγίδα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τιμώντας την Αγία Νίνα, με τους Γεωργιανούς ΚΠόλεως [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε απόψε, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022, στην Παράκληση που τελέστηκε στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Πύλης Αδριανουπόλεως (Εντιρνέκαπου) επί τη μνήμη, με το Ιουλιανό Ημερολόγιο, της Αγίας Ισαποστόλου Νίνας που εκχριστιάνισε τους κατοίκους της Ιβηρίας, δηλ. της σημερινής Γεωργίας. 

Ο υπεύθυνος για την Γεωργιανή Κοινότητα της Πόλης, π. Ilia Jinjolava, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, προσφώνησε καταλλήλως τον Πατριάρχη, ο οποίος αντιφώνησε τονίζοντας τους πνευματικούς δεσμούς των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Γεωργίας, λόγω των κοινών Αγίων, Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Νίνας της Ισαποστόλου, η οποία καταγόταν από την Καππαδοκία. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο [photos]

Επί τη εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε, σήμερα, 27 Ιανουαρίου 2022, από το Παραθρόνιο, κατά την Θεία Λειτουργία, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.

Αγρυπνία στο Λονδίνο για τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο

26 προς 27.1.2022. Ιερά Αγρυπνία ετελέσθη στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Ανδρέου Kentish Town στο Λονδίνο επί τη μνήμη της Ανακομιδής του λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Της Αγρυπνίας προέστη ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος.

Θύμα Covid-19 και η Γερόντισσα Αλεξία, Ηγουμένη Μονής Εικοσιφοινίσσης. Νοσεί σχεδόν όλη η Αδελφότητα

       Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Δράμας, μετά βαθυτάτης θλίψεως, ἀναγγέλλει τήν εἰς Κύριον ἐκδημίαν τῆς ἡγουμένης τῆς Ἱερᾶς Πατριαρχικῆς καί Σταυροπηγιακῆς Μονῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου Εἰκοσιφοινίσσης Γεροντίσσης Ἀλεξίας, ἡ ὁποία ἐκοιμήθη εἰς τό νοσοκομεῖον «Παπαγεωργίου» τῆς Θεσσαλονίκης περί τήν 1ην πρωινήν τῆς σήμερον, συνεπείᾳ τῆς κατατρυχούσης αὐτήν ἀσθενείας τῶν πνευμόνων καί τῆς νοσήσεώς της ἐκ τοῦ covid 19.

       Ἐπειδή ἡ Μονή δέν δέχεται προσκυνητάς, λόγῳ τοῦ ὅτι σχεδόν σύμπασα ἡ ἀδελφότης νοσεῖ ἀπό τόν covid 19, ἡ νεκρώσιμος ἀκολουθία τελεσθήσεται κεκλεισμένων τῶν θυρῶν.

       Παρακαλοῦμεν εὔχεσθε ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς αὐτῆς ἐν χώρᾳ ζώντων μετά τῶν ἀπ’ αἰῶνος ὁσίων.

ΕΚ ΤΗΣ IΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΡΑΜΑΣ

Με κομμένη την ανάσα στο κολαστήριο του Νταχάου [3ο μέρος: Crematorium]


Ταξίδεψε το 2010, αποτύπωσε φωτογραφίες και βίντεο ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Homo homini lupus, έλεγαν οι Λατίνοι. Δηλαδή, ο άνθρωπος για τον άνθρωπο, λύκος... 
    Σε αυτήν εδώ, την 3η δημοσίευσή μας από την συγκλονιστική περιήγησή μας στην κόλαση του Νταχάου, λίγο έξω από τη μεγαλούπολη του Μονάχου, φθάνουμε στα Χειρότερα: Μόλις οι κρατούμενοι Εβραίοι περνούσαν τον φράκτη της 1ης φωτογραφίας μας και το ποταμάκι, δεν ξαναγύριζαν πίσω...

Με κομμένη την ανάσα στο κολαστήριο του Νταχάου [2ο μέρος]


Ταξίδεψε το 2010, αποτύπωσε φωτογραφίες και βίντεο ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Με κομμένη την ανάσα στο κολαστήριο του Νταχάου [1ο μέρος]

Ταξίδεψε το 2010, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Με κομμένη την ανάσα και συγκρατημένη διάθεση, την 1η Ιουλίου 2010, φθάνουμε  στη μικρή πόλη του Νταχάου, πολύ κοντά στο Μόναχο, όπου -ως γνωστόν- δοκιμάσθηκε στη δεκαετία του '40 η Ανθρωπιά και βρέθηκε, όχι απλώς λειψή, αλλά και ανύπαρκτη.