e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

π. Κύριλλος Γοβορούν: Απόγνωση και σύγχυση στους εν Ουκρανία εκκλησιαστικούς του Πατριαρχείου Μόσχας. Τρόποι διεξόδου

Επιμέλεια κειμένου: π. ΠΑΝ. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ομιλώντας στις 5.3.2022 στο hromadske.radio, ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Γοβορούν, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Loyola-Marymount και κληρικός της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ανέφερε ότι, στο πλαίσιο μάλιστα της ρωσικής εισβολής στην πατρίδα του, υπάρχει απόγνωση και σύγχυση στην Ουκρανική Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας, διότι συνειδητοποιούν ότι, προφανώς, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να υπάρχουν όπως πριν. Ψάχνουν τρόπους να συνεχίσουν να υπάρχουν στην Ουκρανία. Φυσικά, όπως όλοι οι Ουκρανοί, είναι συγκλονισμένοι από αυτή την επιθετικότητα των Ρώσων. Πολλοί από αυτούς είναι ειλικρινώς απογοητευμένοι από τις δραστηριότητες του Πατριαρχείου Μόσχας και του Πατριάρχη Κυρίλλου προσωπικώς

Ο π. Κύριλλος εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή εξετάζονται αρκετές επιλογές: Η πιο κοινή ιδέα που συζητείται μεταξύ των εκκλησιαστικών παραγόντων του εν Ουκρανία Πατριαρχείου Μόσχας είναι να σταματήσουν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη Κύριλλο. Τούτο είναι το απλούστερο, αλλά και συγχρόνως ένα συμβολικό βήμα. Παράλληλα, γίνεται συζήτηση για την κήρυξη αυτοκεφαλίας αυτών των δυσαρεστημένων εκ της εν Ουκρανία ρωσικής παρουσίας. Τούτο όμως είναι προσομοιάζει με ό,τι έπραξε κάποτε ο φερόμενος ως Πατριάρχης Φιλάρετος.

Ο π. Γοβορούν, συνεχίζοντας τον συλλογισμό του, ανέφερε ότι ενδεχόμενη κήρυξη αυτοκεφαλίας δεν θα αναγνωρισθεί από τη Μόσχα, μήτε και από άλλες τοπικές Εκκλησίας ως διακήρυξη μονομερής.

Ο ίδιος ο π. Κύριλλος πρότεινε κάτι διαφορετικό: Οι εν λόγω Ενορίες να δύνανται να μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Ακολούθως, μόλις η εμπόλεμη κατάσταση πάψει και ηρεμήσουν τα πράγματα, οι Εκκλησίες να ξανασυναντηθούν (νεότερη Ενωτική Σύνοδος) και να διαλεχθούν με την ήδη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας πώς να συνυπάρξουν.

Έτσι, συμπέρανε καταλήγοντας ο έμπειρος κληρικός,  διαδικασία ενοποίησης της Ουκρανικής Ορθοδοξίας μπορεί τώρα να ολοκληρωθεί ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου. Αυτό, φυσικά, απαιτεί αυταπάρνηση για καθεμία από τις ουκρανικές εκκλησίες."

Δεν υπάρχουν σχόλια: