Ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε βιντεοκλήση με τον Ρώσο Ορθόδοξο Πατριάρχη Κύριλλο, για να συζητήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και καλεί τους ηγέτες της Εκκλησίας να χρησιμοποιήσουν τη γλώσσα του Ιησού και όχι τη γλώσσα της πολιτικής.
Vatican News
Σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, 16.3.2022, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, Ματέο Μπρούνι, επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε συνομιλία νωρίς το απόγευμα μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και του Ορθόδοξου Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο.
Ο κ. Μπρούνι σημείωσε ότι στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Καρδινάλιος Κουρτ Κοχ, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για τη Χριστιανική Ενότητα και ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, Προϊστάμενος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
Πόλεμος στην Ουκρανία
Η δήλωση ανέφερε ότι η συζήτησή τους επικεντρώθηκε «στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο ρόλο των Χριστιανών και των ποιμένων τους να κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν την επικράτηση της ειρήνης».
Ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για τη συνάντηση, με κίνητρο την επιθυμία να επισημάνουν , ως ποιμένες του λαού τους, έναν δρόμο προς την ειρήνη, να προσευχηθούν για το δώρο της ειρήνης και για την κατάπαυση του πυρός.
Ο Πάπας είπε, σε συμφωνία με τον Πατριάρχη, ότι «η Εκκλησία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τη γλώσσα της πολιτικής, αλλά τη γλώσσα του Ιησού».
Ο Πάπας Φραγκίσκος πρόσθεσε ότι «είμαστε ποιμένες των ίδιων Αγίων Λαών που πιστεύουν στον Θεό, στην Αγία Τριάδα, στην Παναγία: γι' αυτό πρέπει να ενωθούμε στην προσπάθεια να βοηθήσουμε την ειρήνη, να βοηθήσουμε αυτούς που υποφέρουν, να αναζητήστε τρόπους ειρήνης και για να σταματήσετε τη φωτιά».
Ο κ. Μπρούνι είπε επίσης ότι ο Πάπας και ο Πατριάρχης τόνισαν την εξαιρετική σημασία της συνεχιζόμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας, διότι, σύμφωνα με τον Πάπα, «αυτοί που πληρώνουν το τίμημα για τον πόλεμο είναι ο λαός· είναι Ρώσοι στρατιώτες και απλοί άνθρωποι που βομβαρδίζονται και καλούπι."
Υποχρέωση να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν
Η δήλωση συνέχισε επικαλούμενη τον Πάπα Φραγκίσκο ότι «ως ποιμένες έχουμε το καθήκον να είμαστε κοντά και να βοηθάμε όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν από τον πόλεμο».
«Υπήρξε μια εποχή, ακόμη και στις Εκκλησίες μας, που οι άνθρωποι μιλούσαν για ιερό πόλεμο ή για δίκαιο πόλεμο. Σήμερα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Έχει αναπτυχθεί μια χριστιανική συνείδηση της σημασίας της ειρήνης».
Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Κύριλλος συμφώνησαν ότι «οι Εκκλησίες καλούνται να συμβάλουν στην ενίσχυση της ειρήνης και της δικαιοσύνης».
Ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε τη βιντεοκλήση, διεκτραγωδώντας το κόστος του πολέμου.
«Οι πόλεμοι είναι πάντα άδικοι, αφού ο λαός του Θεού είναι αυτός που πληρώνει. Οι καρδιές μας δεν μπορούν παρά να κλαίνε μπροστά στα παιδιά και τις γυναίκες που σκοτώθηκαν, μαζί με όλα τα θύματα του πολέμου. Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ ο τρόπος. Το Πνεύμα που μας ενώνει ζητά από εμάς ως ποιμένες να βοηθήσουμε τους λαούς που υποφέρουν από τον πόλεμο».
Δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Κύριλλου το 2016
Ο Πάπας και ο Πατριάρχης συναντήθηκαν αυτοπροσώπως στην Κούβα το 2016, υπογράφοντας κοινή δήλωση που θρηνούσε για τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.
«Λυπούμαστε για την εχθρότητα στην Ουκρανία που έχει ήδη προκαλέσει πολλά θύματα, έχει προκαλέσει αναρίθμητες πληγές σε ειρηνικούς κατοίκους και έχει ρίξει την κοινωνία σε βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση», έγραψαν. «Καλούμε όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση σε σύνεση, σε κοινωνική αλληλεγγύη και σε δράση με στόχο την οικοδόμηση της ειρήνης. Καλούμε τις Εκκλησίες μας στην Ουκρανία να εργαστούν για την κοινωνική αρμονία, να απέχουν από τη συμμετοχή στην αντιπαράθεση και να μην υποστηρίξουν οποιαδήποτε περαιτέρω ανάπτυξη της σύγκρουσης».
Η κοινή δήλωση του 2016 καλούσε τους Χριστιανούς να προσευχηθούν για τον τερματισμό του πολέμου.
«Προτρέπουμε όλους τους Χριστιανούς και όλους τους πιστούς του Θεού να προσευχηθούν θερμά στον Προνοητή Δημιουργό του κόσμου να προστατεύσει τη δημιουργία Του από την καταστροφή και να μην επιτρέψει έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο. Προκειμένου να εξασφαλιστεί μια σταθερή και διαρκής ειρήνη, πρέπει να καταβληθούν συγκεκριμένες προσπάθειες για να ξαναβρούμε τις κοινές αξίες που μας ενώνουν, με βάση το Ευαγγέλιο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου