e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Επίδοση φωτογραφικού λευκώματος του Κώστα Τζιβανίδη στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο αγαπητός φωτογράφος Κώστας Τζιβανίδης μάς πληροφορεί -στη σελίδα του στο facebook- σχετικά με την αποψινή επίσκεψή του στον Οικουμενικό Πατριάρχης και την επίδοση, στον Πατριάρχη του Γένους- λευκώματος με φωτογραφίες που ο ίδιος αποτύπωσε από προσκυνηματικές επισκέψεις προσωπικοτήτων στον Άγιον Όρος. Αναφέρει ο κ. Τζιβανίδης:

"Απόψε στο μαρτυρικό Φανάρι, μαζί με τους εκπροσώπους της Ιεροκοινοτικής Επιτροπής του Αγίου Όρους, Ιερομόναχο Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη και τον Γέροντα Νικόδημο Αγιοπαυλίτη, που είχαν την εποπτεία έκδοσης του Λευκώματος με φωτογραφίες μου από τις προσκυνηματικές επισκέψεις επισήμων προσώπων στο Περιβόλι της Παναγίας, προσφέραμε στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στον Πρώτο της Ορθοδοξίας και Επίσκοπο της Αθωνικής Πολιτείας, αυτό το έργο που αποτελεί καρπό του μακροχρόνιου δεσμού μου με τον ιερό αυτό τόπο, ο οποίος διαφυλάσσει στα σπλάχνα του τη Μοναστική παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας."


ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ - ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΘΩΝΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΙΒΑΝΙΔΗΣ
από της εκδόσεις « Άπαρσις» της Αθήνας το φωτογραφικό λεύκωμα του φωτορεπόρτερ, Κώστα Τζιβανίδη. Η έκδοση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη και ευγενική χορηγία του κ. Αθανασίου Μαρτίνου και της ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ.

Της έκδοσης προτάσσεται επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Κώστας Τζιβανίδης, μεταξύ άλλων γράφει: «Από τότε που ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα στην τέχνη της φωτογραφίας, δίπλα στον μακαριστό Γιάννη Κυριακίδη, σπουδή μου ήταν να αποτυπώνω στο φωτογραφικό φιλμ στιγμιότυπα και να τα ¨παγώνω¨ στον χρόνο. Όπως πολλούς, έτσι κι εμένα, τα βήματά μου με έφεραν προσκυνητή στον Άθωνα μα και φωτογράφο. Στα πολλά χρόνια που ως φωτογράφος κλήθηκα να αποτυπώσω φωτογραφικά επίσημες επισκέψεις εκκλησιαστικών και πολιτικών προσωπικοτήτων στο περιβόλι της Παναγιάς κατάφερα να συγκεντρώσω σημαντικό φωτογραφικό υλικό.

Το παρόν φωτογραφικό λεύκωμα έχει στόχο να αναδείξει τον φωτεινό πνευματικό φάρο της Ορθοδοξίας και του γένους, τον Άθωνα, την μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους, μέσα από τις επισκέψεις εκκλησιαστικών και πολιτικών ηγετών του καιρού μας».

Η έκδοση του φωτογραφικού τόμου «Προσωπικότητες – προσκυνητές στον Άθωνα» θα ήταν αδύνατη χωρίς την πατρική ευλογία και την στήριξη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Κανονικού Επισκόπου του Αγίου Όρους, σημειώνει ο Κώστας Τζιβανίδης.

Παράλληλα, ευχαριστεί μέσα από τα βάθη της καρδιάς του την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και τα κατά καιρούς μέλη της, που, ως συλλογικό όργανο, αλλά και ως άτομα ο καθένας χωριστά, με περιβάλαν με την εμπιστοσύνη τους.

Επίσης, γράφει: "Χωρίς την υποστήριξή τους στο έργο μου, η συγκέντρωση αυτού του πολύτιμου φωτογραφικού υλικού, που έχετε στα χέρια σας, θα ήταν αδύνατη.
Εξίσου καρδιακές είναι οι ευχαριστίες μου και προς τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους, διότι με τη δική του χορηγία έγινε δυνατή η έκδοση του παρόντος τόμου.
Το παρόν σημείωμα θα ήταν ελλιπές, όμως, χωρίς κάποια αναφορά σε έναν άλλο πνευματικό μου αδελφό και δάσκαλο στην τέχνη της φωτογραφίας, τον μακαριστό Νικόλαο Μαγγίνα. «Έφυγε» ξαφνικά και ανέλπιστα τον περασμένο Απρίλιο, χωρίς να δει εκδεδομένο τον παρόντα τόμο. Ωστόσο και η δική του συμβολή ήταν σημαντική. Η καθοδήγηση και οι συμβουλές του στη τέχνη της φωτογραφίας, το μεράκι του για τον φωτογραφικό φακό, η πολυεπίπεδη γενναιοδωρία του προς το πρόσωπό μου συνέβαλαν καθοριστικά στο να διαμορφώσουν την προσωπικότητά μου ως φωτογράφου και ως Ανθρώπου."

Δεν υπάρχουν σχόλια: