e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Οι σπιτικές Παρακλήσεις προς την Παναγία στο Βανάτο θα γίνουν ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Όπως γνωρίζουν και αναμένουν οι Ενορίτες μας, από την 1η Αυγούστου υπάρχει στην εκκλησιαστική και εθιμική ζωή της Ζακύνθου η πατροπαράδοτη συνήθεια των κατ' οίκον Παρακλήσεων προς την Παναγία. Δηλαδή, ο Εφημέριος της κάθε Ενορίας επισκέπτεται σταδιακά τα σπίτια των επιθυμούντων να τηρήσουν το σχετικό έθιμο και εκεί τελείται μια 5λεπτη περίληψη του Παρακλητικού Κανόνα προς την Θεομήτορα, ενώπιον εικονισματίου, κανδηλίου και λιβανωτού.

Φέτος όμως, για τρίτη χρονιά, βιώνουμε την βασανιστική για όλους κατάσταση της πανδημίας εκ του Κορονοϊού, η επέλαση του οποίου προξενεί ήδη πολλούς κινδύνους και μας πολιορκεί, η δε Ζάκυνθος βρίσκεται σε κακή επιδημιολογική θέση. Καθημερινά πληροφορούμαστε ότι διάφοροι γνωστοί μας ασθενούν και μαζί τους μπαίνουν σε καραντίνα ολόκληρες οικογένειες που ήρθαν σε επαφή. Κατά συνέπειαν, όλοι χρειάζεται να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε λάβουμε τα μέτρα μας, τόσον ο Εφημέριος όσο και οι Ενορίτες, για την κοινή ασφάλεια όλων

Έτσι, για να τηρηθεί με ασφάλεια το εν λόγω έθιμο, φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια της Πανδημίας, θα τελέσουμε τις Παρακλήσεις μόνο κατόπιν συνεννοήσεως και συγκεκριμένου ραντεβού. Που σημαίνει ότι τα σπίτια θα επισκεφθεί ο ιερέας, αφού τούτο ζητηθεί από τον Εφημέριο, είτε προσωπικά είτε τηλεφωνικά, οπότε θα λάβουν συγκεκριμένη ημέρα και ώρα επίσκεψης κατ' οίκον. Εκεί, παρακαλούνται οι καλοί Ενορίτες μας, να τελείται η 5λεπτη Παράκληση στην αυλή του σπιτιού ή πάντως σε κάποιον αεριζόμενο εξωτερικό χώρο και ΟΧΙ εντός του δωματίου ή δίπλα στο εικονοστάσιο, όπως γινόταν προ Κορονοϊού. 

Με τους συγκεκριμένους τρόπους θα τελείται η εθιμική Ακολουθία μόνον από εκείνους που το επιθυμούν πολύ, δίχως να έρχεται σε δύσκολη θέση τόσον ο Εφημέριος όσο και οι Ενορίτες. 

Με αγάπη και θερμές ευχές για το Δεκαπενταύγουστο, ελπίζοντας ότι του χρόνου θα είναι όλα καλύτερα,
Ο Εφημέριός Σας  
π. Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: