e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Ο Κιέβου Επιφάνιος στον Αρχιεπίσκοπο Canterbury J. Welby και το Αβαείο του Westminster

9 Ιουλίου 2022

Στις 7 Ιουλίου 2022, κατά την διάρκεια επίσκεψης στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι στο παλάτι Lambeth, την επίσημη κατοικία του πνευματικού ηγέτη της Εκκλησίας της Αγγλίας και των Αγγλικανών ανά τον κόσμο. Τον επικεφαλής της OCU συνόδευε ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος.

Στις πύλες του παλατιού, τους καλεσμένους από την Ουκρανία υποδέχτηκαν ο ιερέας του Αρχιεπισκόπου, ιερέας Tosin Oladipo, και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος - στην αυλή της κατοικίας. Το επιτελείο του υποδέχτηκε με χειροκροτήματα τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στα σκαλιά του παλατιού Lambeth.

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας, ο πνευματικός ηγέτης της Εκκλησίας της Αγγλίας και ηγέτης της αγγλικανικής παγκόσμιας κοινότητας, Αρχιεπίσκοπος Γουέλμπι, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό της Ουκρανίας, καθώς και στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας την εποχή της ωμής απρόκλητης επίθεσης από τη Ρωσία. «Η επικοινωνία με τους πάσχοντες χριστιανούς μας οδηγεί στην καλύτερη κατανόηση του Σταυρού του Χριστού», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος μίλησε στον πνευματικό ηγέτη της Εκκλησίας της Αγγλίας για την προσωπική του εμπειρία από την υπέρβαση των προκλήσεων του πολέμου, για όσα είδε και άκουσε στις απο-κατεχόμενες πόλεις και χωριά, για το κοινωνικό έργο της OCU με στόχο την παροχή βοήθειας στις ανάγκες των θυμάτων, καθώς και για τη ζωή της Ουκρανικής Ορθοδοξίας και τις αλλαγές που συντελούνται σε σχέση με τον πόλεμο.

«Είμαστε ευγνώμονες σε εσάς, ευγνώμονες σε όλους τους Χριστιανούς και τους ανθρώπους καλής θέλησης σε ολόκληρο τον κόσμο για τη βοήθεια, την υποστήριξη και τη συμπάθεια που λαμβάνει η Ουκρανία. Και κυρίως είμαστε ευγνώμονες για την προσευχή. Γιατί πιστεύουμε ότι ο Κύριος ακούει τις ειλικρινείς προσευχές και βοηθά αυτούς που μάχονται ενάντια στο κακό.

Το πραγματικό κακό έχει έρθει στη γη μας. Όταν βλέπεις τη μαζική ταφή των θυμάτων της ρωσικής γενοκτονίας κατά των φιλήσυχων κατοίκων του Μπούτσι, όπως είδα τις πρώτες μέρες μετά την απο-κατάληψη, όταν ακούς τη μαρτυρία των θυμάτων για το θάνατο των συγγενών και φίλων τους, απάνθρωπη σκληρότητα και βία που διαπράττουν οι Ρώσοι κατακτητές, καταλαβαίνετε ότι δεν οδηγούνται από καμία πνευματική αξία, αλλά από διαβολικό μίσος και κακία. Γιατί ένας κανονικός άνθρωπος δεν είναι ικανός για τέτοια σκληρότητα», είπε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Τόνισε ότι κάθε μέρα του πολέμου φέρνει νέα δεινά και ως εκ τούτου η Ουκρανία χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια στον αγώνα κατά του επιτιθέμενου προκειμένου να τον σταματήσει και να τον αποτρέψει από το να καταστρέψει την Ουκρανία και να συνεχίσει την εξάπλωση του κακού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Ο ουκρανικός λαός υποφέρει πολύ από αυτόν τον βάναυσο πόλεμο. Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα, κυριολεκτικά κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων, πολιτών, πολιτών. Αυτό είναι το τρομερό τίμημα που πληρώνει ο λαός μας για την ελευθερία του και το δικαίωμα σε μια ειρηνική ύπαρξη. Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την υποστήριξή σας στην προσευχή, καθώς και για όλη τη βοήθεια που μας παρείχε ο λαός και η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας», είπε ο Μακ. κ. Επιφάνιος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Welby είπε ότι η Εκκλησία της Αγγλίας και ο ίδιος προσωπικά καταδικάζουν κατηγορηματικά τόσο τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο ρωσικός στρατός, όσο και τις προσπάθειες του αρχηγού του Πατριαρχείου Μόσχας, Κυρίλλου Gundyaev, να τα δικαιώσει. «Η βαρβαρότητα της κατοχής ήταν εξαιρετική», είπε.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ κάλεσε τους επισκέπτες από την Ουκρανία να παρακολουθήσουν την ημερήσια Ευχαριστία, την οποία τέλεσε στο παρεκκλήσι του παλατιού. Κατά την διάρκεια της λειτουργίας έγιναν προσευχές για ειρήνη στην Ουκρανία, για τους ανθρώπους που υποφέρουν και για το έλεος του Θεού σε αυτούς. Στο τέλος της λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος γονάτισε και ζήτησε ευλογία από τον Μητροπολίτη Επιφάνιο και τον κάλεσε να δώσει ευλογία σε όλη τη σύναξη.

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Γνωρίζουμε ότι μπροστά μας είναι αυτοί που φέρουν το βαρύ φορτίο της ηγεσίας στον πόλεμο. Προσευχόμαστε η αγάπη μας για αυτούς και τους ανθρώπους τους, καθώς και η ειρήνη με την οποία τους ευλογούμε, να τους ενδυναμώσει στο δύσκολο και ακανθώδες μονοπάτι που βαδίζουν αυτή την περίοδο».

Σε μια παρακλητική προσευχή κατά την διάρκεια της λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Ζητούμε, Θεέ, ειρήνη στην Ουκρανία, νίκη επί του κακού, τέλος στα δεινά των ανθρώπων και τέλος στην ανάγκη των νέων να θυσιάσουν τη ζωή τους. Προσευχόμαστε οι εκκλησίες να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων. Προσευχόμαστε για το έλεός Σου, Θεέ».

Προς τιμήν του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας παρατέθηκε επίσημο δείπνο, μετά το οποίο η συνομιλία συνεχίστηκε με διευρυμένη ομάδα συμμετεχόντων. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο Λόρδος Richard Chartres, πρώην Επίσκοπος του Λονδίνου, ο Rt Professor James Walters, Διευθυντής του Faith Center στο London School of Economics και ο Rt Dr Jamie Hawkey, Canon of Westminster Abbey, και προσωπικό από την Αρχιεπισκοπή.

Η συζήτηση, κατά την διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας, αφορούσε στην διδασκαλία του Χριστού για την αγάπη, πώς διαμορφώνει την πίστη της Αγγλικανικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας και πώς εφαρμόζεται στη ζωή στην Ουκρανία.

Ο Αρχιεπίσκοπος διαβεβαίωσε τους Ουκρανούς προσκεκλημένους της Αγγλικανικής Εκκλησίας για τη συνεχή υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας, ιδίως με τη συλλογή κεφαλαίων για ανθρωπιστική βοήθεια και την αποδοχή προσφύγων.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος και ο Αρχιεπίσκοπος Γουέλμπι μοιράστηκαν ιστορίες για τη ζωή και την διακονία εν μέσω της φρίκης του πολέμου. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων και συζήτηση για τη συνέχιση των οικουμενικών σχέσεων. «Θα χαρούμε να σας δούμε στο Κίεβο και να σας υποδεχτούμε τόσο θερμά όσο και εμάς, μαρτυρώντας την αληθινή αγάπη για τους πλησίον μας, όπως μας πρόσταξε ο Κύριος», είπε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Μετά από πρόσκληση του κανόνα του Αβαείου του Γουέστμινστερ, ο αιδεσιμότατος Τζέιμι Χόκι, ο Μακ. Μητροπολίτης Επιφάνιος και ο Αρχιεπίσκοπος Γουέλμπι επισκέφθηκαν αυτό το αγγλικό εθνικό ιερό, όπου παρακολούθησαν την εσπερινή προσευχή. Ο Δρ Hawkey μίλησε στους καλεσμένους από την Ουκρανία για την ιστορία του αβαείου και για τη λατρεία του βασιλιά Εδουάρδου του Ομολογητή, του οποίου το σώμα βρίσκεται στο παρεκκλήσι πίσω από τον βωμό του καθεδρικού ναού.

Καθ' οδόν προς το αβαείο, ο Μακαριώτατος Επίσκοπος συνάντησε αντιπροσωπεία Ουκρανών βουλευτών που βρίσκονταν σε επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο και, κατόπιν αιτήματός τους, επικαλέστηκε την ευλογία του Θεού γι' αυτούς.

Υπηρεσία Τύπου της Μητρόπολης Κιέβου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU)














Δεν υπάρχουν σχόλια: