Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 2022 στη λουτρόπολη Σπιάντζας Πύργου Ηλείας

Μέσα στην θερινή ραστώνη εορτάστηκε λαμπρά στην λουτρόπολη της Σπιάντζας στον Πύργο το διήμερο 5 και 6 Αυγούστου 2022, η Μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, η οποία είναι μια από τις σημαντικές εορτές, τόσο στην Θεολογία της Αγίας μας Εκκλησίας, όσο και στην ζωή των Ορθόδοξων Χριστιανών. Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις τελέστηκαν στο φερώνυμο Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, από τον δραστήριο Σύλλογο Οικιστών Σπιάντζας. Πλήθος κατοίκων του Πύργου, καθώς επίσης και παραθεριστές γειτονικών λουτροπόλεων προσήλθαν με την δέουσα ευλάβεια και ιεροπρέπεια, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις λατρευτικές εκδηλώσεις και να συνεορτάσουν ένα από τα τελευταία λαμπρά γεγονότα της επίγειας ζωής του Χριστού, το οποίο κηρύττει περίτρανα την Θεότητά Του, καθώς επίσης και ότι ο Χριστός είναι Θεός και άνθρωπος!

Σκοπός αυτού του εξαίσιου γεγονότος ήταν να κάνει ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός τους μαθητές Του να πιστέψουν ακόμα περισσότερο σε Αυτόν για να μην ολιγοπιστήσουν την ώρα που θα Τον βλέπουν, γυμνό και καταματωμένο με το ακάνθινο στεφάνι να υποφέρει και να πεθαίνει για την σωτηρία του κόσμου. Να μην δειλιάσουν, αλλά να καταλάβουν πως το Πάθος Του, το υπομένει επειδή το ήθελε, εκούσια και όχι από αδυναμία, αφού είναι ο Παντοδύναμος Υιός του Θεού που γεμάτος αγάπη για το άθλιο και αχάριστο πλάσμα Του κατέβηκε στην γη, για να μας ελευθερώσει από τα δεσμά της αμαρτίας. Στο όρος Θαβώρ ο Χριστός, μπροστά στα θνητά μάτια των Αποστολών, Πέτρου, Ιακώβου και Ιωάννου, αποκαλύπτει την δόξα του Θεού, το άκτιστο Φως! Η Μεταμόρφωση του Χριστού είναι η ημέρα του φωτός και η εορτή του φωτός. Αφού όπως περιγράφει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος ξαφνικά «έλαμψε το πρόσωπον αυτού (του Χριστού) ως ο ήλιος, τα δε ιμάτια αυτού εγένετο λευκά ως το Φώς!».
Την Παρασκευή 5 Αυγούστου τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, πλαισιούμενος από τους Αιδεσ. π. Νικόλαο Κατσηδήμα, π. Παναγιώτη Κλουκίνα, π. Θεόδωρο Γκοτσόπουλο και τον Ιερολογιότατο Διακόνο π. Βασίλειο Σμέρο. Στο μεστό νοημάτων Κήρυγμά του, ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης αναφέρθηκε εκτενώς και με γλαφυρό τρόπο στο χρονικό και στην μεγάλη σημασία της Δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 6 Αυγούστου, με την τέλεση του Όρθρου και της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ.κ. Αθανασίου, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου τελέσθηκε ο Αναστάσιμος Εσπερινός και ακολούθησε η καθιερωμένη περιφορά της Ιερής Εικόνος της Μεταμορφώσεως στον παραλιακό οικισμό. Τις εορταστικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, κ. Διονύσιος Καλαματιανός, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κ. Ευστάθιος Καννής, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού κ. Δημήτριος Νικολακόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Σπιάντζας κ. Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, καθώς επίσης και πλήθος φιλεόρτων Χριστιανών.
Η εορτή της Μεταμορφώσεως μας καλεί να ατενίσουμε και εμείς ως άλλοι Μαθητές την Δόξα του Τριαδικού μας Θεού. Μας δείχνει το σημείο εκείνο της καθαρότητος, το οποίο χρειάζεται κάθε άνθρωπος για να μπορέσει να ζήσει μία ζωή απαλλαγμένη από την φθορά και την αμαρτία. Όσο περισσότερο έχουμε πνευματική ζωή και αγαπούμε τον Χριστό, προσπαθώντας να ακολουθήσουμε τα βήματα αυτού και την ζωή του, τόσο περισσότερο έχουμε ευεργεσίες από τον Θεό. Με την μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή καλούμαστε επίσης να μεταμορφωθούμε και εμείς πνευματικά. Να ανεβούμε σε κάποιο όρος σε κάποιο Θαβώρ, όχι κατ’ ανάγκη στο Θαβώρ, στην Παλαιστίνη εκεί στους Αγίους Τόπους, αλλά η καρδιά του καθενός εξαγνισμένη, απαλλαγμένη από πάθη, δοσμένη ολοκληρωτικά στο Χριστό μπορεί να είναι το δικό μας Θαβώριο Όρος, στο οποίο μεταμορφωμένοι να δεχθούμε μέρος της δόξης του Θεού!
Πρεσβυτέρου Νικολάου Κατσηδήμα












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.