e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Πώς η Εκκλησία της Ουκρανίας μεταδίδει την επίσκεψη των τριών Προκαθημένων στη Θάσο [50 photos]

Після прибуття до порту міста Тасос – найбільшого на острові поселення, що також носить і його іменування – 3 вересня 2022 р. після опівдня Вселенський Патріарх Варфоломій, Архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім та Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, а також численні ієрархи й духовенство Вселенського Патріархату, Церкви Греції та Православної Церкви України разом з місцевими мешканцями зустріли ікону Собору Тасоських святих: преподобних Луки, Євфимія, Даниїла, Євфросина та мучеників Іоана і Гаїди.

Далі ікона і учасники свята відбули до храму Успіння Богородиці в селищі Панагія, де нова святиня була встановлена для шанування і поклоніння.

За звичаєм грецької богослужбової традиції з нагоди прибуття Предстоятелів Церков у храмі було звершено Подячний молебень (Доксологію), який очолив Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій. Під час служіння молилися також Предстоятелі Помісних Церков Греції та України, численні ієрархи, духовенство й гості.

Після молитви до присутніх зі словами піднесеної радості звернувся митрополит Філіпп, Неаполя і Тасоса Стефан. Він подякував кожному з Предстоятелів, відзначивши важливі віхи історії Церков і народів, продовженням яких стало сьогодення.

Звертаючись до Блаженнійшого Митрополита Епіфанія владика Стефан згадав про перше хрещення України-Руси за часів патріаршества святого Фотія, а також про довершення християнізації держави святим рівноапостольним князем Володимиром. Митрополит згадав про святих і мучеників української землі, зокрема з Криму, та підкреслив, що і нині народ України страждає, страждає разом з ним і Церква, але дух і любов до істини від цього не зменшилися, а навпаки – зміцніли.

У своїх словах і Архієпископ Ієронім, і Патріарх Варфоломій відзначили важливість нинішнього святкування як для місцевих жителів, які продовжують життя громади, що була першою заснована на Європейському континенті апостолом Павлом, так і для всього Православ’я.

Промову, звернену до митрополита Стефана і до Предстоятелів, Блаженнійший Митрополит Епіфаній виголосив грецькою мовою. Повний текст урочистого слова українською і грецькою мовами публікується за цим посиланням.

Від імені мешканців Тасоса Предстоятелів та всіх присутніх вітав дімарх (очільник муніципалітету) Елевферіос Кіріакідіс.

У неділю, 4 вересня, на Тасосі відбудеться Божественна літургія, за якою співслужитимуть Вселенський Патріарх Варфоломій, Архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім та Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Пресслужба Київської Митрополії Української Православної Церкви (ПЦУ)



















































Δεν υπάρχουν σχόλια: