Όσα και σήμερα συγκροτούν την ταυτότητά μας συνδέονται με την Ορθόδοξη παράδοση, μέσα στην οποία εντάχθηκαν και εμπλουτίστηκαν οι κεντρικές ανθρωπιστικές αξίες και παραδοχές του προγονικού αρχαίου ελληνικού πνευματικού πολιτισμού μας”, επεσήμανε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Πολίτη συγγραφέα Ελλογιμ. κ. Νικολάου Ατζέμογλου, το απόγευμα της Πέμπτης, 6 Οκτωβρίου 2022, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Πόλη.
“Με πολλή συγκίνηση απεύθυνουμε προς εσάς, κύριε Ατζέμογλου, τον αξίως και δικαίως τιμώμενο στην ωραία αυτή εκδήλωση στο φιλόξενο Σισμανόγλειο Μέγαρο, χαιρετισμόν αγάπης και εκτίμησης και τον έπαινον της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας για την προσφορά σας στα γράμματα, στη διαφύλαξη και καλλιέργεια της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, στην τόνωση της αυτοσυνειδησίας της Ομογενείας, καθώς και για την πιστότητά σας στις πολύτιμες παραδόσεις της”, είπε ο Παναγιώτατος, τονίζοντας ότι η Ομογένεια ξέρει να τιμά τα μέλη της που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη διάσωση των αξιών, του τρόπου του βίου και της ιστορίας της.
“Γέννημα θρέμμα της Πόλης μας, με ρίζες, κι από τους δύο γονείς, από την «πάλαι ποτέ απίθανα ιστορική, αλλά κυρίως ελληνοχριστιανική Καππαδοκία», όπως γράφετε (Απομνημονεύματα, Αθήνα 2016, Πρόλογος), ζήσατε, μαζί με την ακμή της Πολίτικης Ρωμιοσύνης, και τα Σεπτεμβριανά και την οδύνη των απελάσεων του 1964. Απόφοιτος του Ζωγραφείου του 1959 και με σπουδές στη Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Πόλης, εγκατασταθήκατε το έτος 1966, εικοσιπεντάχρονος, στην Ελλάδα, με την ψυχή σας γεμάτη με εκείνες τις τιμαλφείς αρχές που έσωσαν το Γένος ανά τους αιώνας, σφραγίζουν και σήμερα την ιδιοπροσωπία μας και εγγυώνται την επιβίωσή μας στο μέλλον.
Δώσατε με επιτυχία τον αγώνα σας, όπως και οι λοιποί Κωνσταντινουπολίτες, και προκόψατε, με την εργατικότητα, την ευφυία και την τιμιότητά σας, πάντοτε διαφυλάσσοντας την υπερηφάνεια για την καταγωγή σας. Διετελέσατε επί εξαετία Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, τον οποίο εκπροσωπήσατε σε διεθνείς οργανισμούς, και υπήρξατε ένας από τους βασικούς συντελεστές της έκδοσης της εφημερίδας «Ανατολή».
Απαύγασμα και αποκορύφωμα της αγάπης σας για τα πάτρια, το πλούσιο και πολύτιμο συγγραφικό σας έργο, το οποίο συνεχίζετε μέχρι σήμερα, με πείρα, γνώση και σοφία.”
Όπως είπε ο Πατριάρχης, το όνομα του διακεκριμένου συγγραφέως, χάρη στα ωραία βιβλία του, θα παραμείνει ανεξίτηλα χαραγμένο με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Πολίτικης Ρωμιοσύνης, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε:
“Πράγματι, σε μια κρίσιμη καμπή για την παρουσία μας στην Πόλη των Πόλεων στην τρισχιλιόχρονη ιστορία της, μας θυμίσατε τις ρίζες μας, το χρέος μας, τον πλούτο της παράδοσής μας, την αξεπέραστη και ασύγκριτη μεγαλωσύνη του Γένους. Συμφωνούμε απόλυτα με την προτροπή σας προς τη νέα γενιά να διαβάση το τελευταίο βιβλίο σας «Οι ρίζες μου» (Αθήνα 2021), ώστε να γνωρίση ο κάθε νέος βλαστός μας «τις ρίζες του, την πατρώα γη, όπου γεννήθηκαν οι πρόγονοί μας, τις μετακινήσεις τους, καθώς και τα συγγενικά τους πρόσωπα». Πολύ εύστοχα, προσθέτετε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό σήμερα «σε μια εποχή ανωνυμίας, όπου ο καθένας δεν γνωρίζει καν τους γείτονές του, οι κοινωνικές επαφές έχουν περιοριστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ελάχιστοι από τους νέους γνωρίζουν όχι μόνο την καταγωγή τους, αλλά και τα συγγενικά τους πρόσωπα ακόμη». Δείχνετε, αγαπητέ κύριε Ατζέμογλου, στους νέους μας, ότι κάθε κοίταγμα προς το παρελθόν, όχι μόνον δεν μας μετατρέπει σε στήλη άλατος, αλλά μας φέρει σε επαφή με τα σεμνά, τα δίκαια, τα εύφημα και τα προσφιλή της πατρώας παρακαταθήκης, που κρύβει μέσα της ένα πνευματικό πλούτο ασύλητο, ανέγγιχτο από τον χρόνο.”
Ο Παναγιώτατος, στη συνέχεια, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς την Ευγεν. Γενική Πρόξενο κ. Σουλτανοπούλου για την πρωτοβουλία οργάνωσης της εκδήλωσης για να τιμηθεί ο κ. Νικόλαος Ατζέμογλου, “σαρξ εκ της σαρκός της καθ’ ημάς Ανατολής, ο λόγιος συγγραφέας, ο γνήσιος Πολίτης, από τον οποίο αναμένουμε και άλλα σοφά συγγράμματα, βγαλμένα μέσα από την αγάπη του για την καθ’ ημάς Ανατολή, για τον πολιτισμό του Γένους, για την αγιοτόκο Καππαδοκία, για την Βασιλεύουσα.”
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επαίνεσε για άλλη μία φορά τον κ. Ατζέμογλου, “για όσα -όπως είπε- κατορθώσατε για τη Ρωμιοσύνη, πάντοτε στο πλευρό των ολίγων και αμέτρητων, οι οποίοι ζούν στην Πόλη μας, ακοίμητοι φύλακες των παραδόσεών μας, με κέντρο και στήριγμα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον ύπατο θεσμό του Γένους, το αμετακίνητο σύμβολο και τον εκπρόσωπο της παγκόσμιας εμβέλειας της μαρτυρίας της Ορθοδοξίας.”
Για τον συγγραφέα και το έργο του μίλησαν ο Εντιμολ. Άρχων της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Ιωάννης Δεμιρτζόγλου, Διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου, καθώς και η Ελλογιμ. κ. Ειρήνη Σαρίογλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών.
Στο τέλος, εμφανώς συγκινημένος, μίλησε ο τιμώμενος συγγραφέας, εκφράζοντας τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του προς τον Παναγιώτατο και προς τους διοργανωτές της εκδηλώσεως.
Παρέστησαν Ιεράρχες και κληρικοί του Θρόνου, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., Κοινοτικοί παράγοντες και μέλη της Ομογενείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου