e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Αύριο ξεκινούν οι εργασίες της Ι. Συνόδου του πατριαρχείου Αλεξανδρείας...

Αύριο ξεκινούν οι εργασίες της Ι. Συνόδου του πατριαρχείου Αλεξανδρείας, για τρεις μέρες (22-24 Νοεμβρίου).

Κρίσιμη σύνοδος! Από τα θέματά της προέχει η αντιμετώπιση της δικαιοδοσιακής εισβολής της εκκλησίας της Μόσχας στην υποσαχάρια Αφρική, δηλαδή της ίδρυσης ρωσικής εκκλησιαστικής δομής παράλληλης και ανταγωνιστικής προς αυτήν του πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Η εν λόγω ίδρυση ξεκίνησε στην αρχή του έτους, και έχει ήδη θραύσει τον εκκλησιαστικό ιστό, με προσέλκυση και μεταπήδηση Αφρικανών κληρικών από την Αλεξάνδρεια στη Μόσχα κλπ. Η αθλιότητα που μαστίζει χρονίως τον Ορθόδοξο κόσμο (δηλαδή η γάγγραινα του εθνοφυλετισμού υπό διάφορες μεταμφιέσεις) γιγαντώθηκε, φυσικά με τρομακτική πολιτική και οικονομική διαπλοκή.

Το ζήτημα χρειάζεται νυστέρι δίκοπο, δηλαδή αποφάσεις οι οποίες θα προϋποθέτουν στέρεο έδαφος: διαυγή θεολογική συνείδηση, απόλυτη καταδίκη του εθνοφυλετισμού, του πολιτισμικού ιμπεριαλισμού και της πολιτισμικής ειδωλολατρίας σε κάθε τους έκφανση, τόλμη για το προχώρημα της σάρκωσης του Ευαγγελίου στα αφρικανικά δεδομένα. Αν αυτά δεν προϋποτίθενται, φρονώ ότι ο βούρκος θα κρατήσει μέχρι τη Δευτέρα παρουσία. Η βαθιά εκκρεμότητα εδώ είναι δύο πράγματα:

– Η αναχαίτιση της ρωσικής εισπήδησης (η υποσαχάρια Αφρική είναι φυσικό έδαφος του πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας ανέκαθεν, κι αυτό δεν αφορά απλώς κάποια «δίκαια του πατριαρχείου» - λογική που μπορεί να είναι απλώς νομικισμός, αλλά την καίρια αρχή της εδαφικότητας, δηλαδή την πραγματική σχέση τοπικής εκκλησίας και συγκεκριμένης ανθρώπινης συνάφειας), και

– Η προκοπή της πορείας ένωσης της καθ’ ημάς Εκκλησίας με τις μη-«ελληνορθόδοξες» Εκκλησίες της Αιθιοπίας και της Αιγύπτου (που γενικά τις λέμε «κοπτικές»), και οι οποίες είναι βαθύρριζες στην αφρικανική πραγματικότητα.

Έχουν μεγάλη ενδοχώρα αυτά. Και έπεται συνέχεια…

Θ.Ν.Π. / 21-11-2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: